Спектакл у Риму: Ко је краљ?

Новак Ђоковић и Рафаел Надал бориће се од 16 часова за титулу мастерса у престоници Италије.  Ђоковић вс Надал - 54. пут! Судар светова као идеална увертира за Ролан Гарос.  Ривалство које траје пуних 13 година добија ново поглавље. . . Нека га Новак испише златним словима!

Тенис 19.05.2019 | 11:59
Спектакл у Риму: Ко је краљ?
Тениски сладокусци дочекали су велику битку Новака Ђоковића и Рафаела Надала у финалу мастерса у Риму.

Биће то њихов 54. двобој, вероватно још један сензационални окршај, и то на шљаци.

Надал, познат као "краљ шљаке" и Ђоковић, суверени чувар првог места на АТП листи, одмериће снаге још једном ове сезоне, након финалног сусрета на Аустралијан Опену, који је Србин убедљиво добио резултатом 3:0.

Дуел у Риму имаће посебан значај. Ђоковић ће покушати да пети пут тријумфује у Италији, потврди доминацију у 2019. и стигне до рекордног 34. трофеја на турнирима мастерс серије, чиме би на вечној листи претекао управо Надала.

На другој страни Шпанац не само да жели да остане на врху те листе, него и да коначно прекине пост ове сезоне и стигне до првог трофеја. Наиме, њему је ово најсушнија година готово од почетка каријере, јер од 2004. никада није дочекао мај без пехара.

Да ли се у дуелима Ђоковића и Надала уопште било коме може доделити улога фаворита? Без обзира на све досадашње мечеве и исходе истих, искрено, овог пута да.

Благу предност можда ипак има Шпанац, јер се игра на његовој омиљеној подлози, "кидаће" за први трофеј у сезони, а и одморнији дочекује финале.

Ђоковић је у Риму за три дана одиграо четири меча и на терену је провео скоро осам сати, тачно двоструко више од Надала, који је у четири меча изгубио само 13 гемова и сигурно ће физички бити много спремнији од Новака.

"Сигурно је да сам играо више од Рафе, али и сам у финалу и то је велики успех, због којег сам веома срећан. Даћу све од себе да се опоравим. Није први пут да се налазим у оваквој ситуацији. Добро се осећам, али свакако не толико свеже као почетком недеље. Тако је како је. Покушаћу да се опоравим до меча", поручио је Ђоковић, који ће играти 49. финале у каријери на турнирима АТП серије 1000.

Али... не побеђују увек фаворити.

Ђоковић одлично зна какав га меч очекује. Против Шпанца има најдужи низ мечева у историји тениских ривалстава, у којем води резултатом 28:25.

"Рафа је један од највећих шампиона које је овај спорт икада имао. Његов менталитет, приступ, флексибилност, спремност да се бори после дугог одсуства, повреда, операција… Све је прошао. Он наставља да показује свету зашто је једна од највећих легенди у историји тениса", рекао је Ђоковић уочи финалног окршаја у Риму.

"Изузетно га поштујем. Он је засигурно мој највећи ривал свих времена. Толико мечева сам играо против њега, имамо најдуже ривалство у историји тениса. Играли смо преко 50 мечева. Сваки пут када играмо један против другог је ултимативни изазов", навео је први рекет света.

Надал ће јурити девети пехар у Риму у 50. мастерс финалу.

"За мене је најважније да играм све боље. Биће то финале против великог играча и још један тест. Надам се да ћу бити спреман да се такмичим у веома тешком мечу", скромно је поручио Шпанац.

Пребогато ривалство двојице можда и највећих тенисера свих времена стигло је до 54. поглавља! Оно које ће најбољи на свету и бранилац титуле исписати у финалу Мастерса у Риму (ТВ Спортклуб, РТС, 16.00).

Други овосезонски судар светова по много чему је занимљив, а можда и највише зато што ће после данашњег финала један од двојице тениских громада остаће усамљен на врху листе играча са највише освојених Мастерс титула. Новак Ђоковић и Рафаел Надал их тренутно имају по 33.

Ово им је осми сусрет на римској шљаци. Надал засад води у овој мини-серији са 4:3, мада је у финалима на тлу Вечног града тренутни скор 2:2. У репризи прошлогодишњег финала добићемо најлепшу могућу увертиру пред врхунац сезоне на шљаци и Ролан Гарос.

“Рафа је мој највећи ривал свих времена, без дилеме“, изјавио је Новак Ђоковић пошто је надиграо Дијега Шварцмана. “Одиграли смо толико великих мечева један против другог и имамо најдуже ривалство. Сваки пут када изађемо на терен да играмо један против другог, то је права посластица. Мечеви против Рафе су ултимативни изазов за мене“.

Новак Ђоковић на титулу у Риму чека већ четири године... На путу до финала прошао је сито и решето. Док је Рафа Надал испустио свега 13 гемова и чак три пута извукао сетове без изгубљеног гема, први рекет света је само у четвртфиналу и полуфиналу са Хуан Мартином дел Потром, односно Дијегом Шварцманом у игри био више од пет и по сати! Против Дел Потра је спасао две меч лопте и окренуо сусрет, који је трајао до дубоко у ноћ, док му ни Шварцман није оставио много времена за предах. Чак два пута Ђоковић је морао на терен у истом дану. Прво када је за само неколико сати везао експресне победе над Денисом Шаповаловим, потом и Филипом Колшрајбером, да би после тријумфа над Дел Потром у један час иза поноћи после само 19 сати морао поново на терен како би преслишао и Шварцмана. Примера ради, Надал је у истом временском интервалу провео тек нешто мање од три и по часа...

“Очигледно је да са играо дуже од Рафе. Истовремено, поново сам у финалу и то је велики успех. Није ми први пут да сам у оваквој ситуацији. Добро се осећам, али не тако свеже као на почетку седмице. Тако је – како је. Биће времена за опоравак“, поручио је Ђоковић.

Надал ће се у Риму борити за своју прву титуле у сезони. После готово шокантне елиминације у Мадриду од Стефаноса Циципаса, Надал је био бруталан од првог сервиса на почетку турнира, па све до јучерашњег дежа-ви окршаја против Грка. Од 32 своја сервиса изгубио је само један, а против Циципаса стигао је и до своје 60. победе на Мастерсу у Риму, чиме је потврдио савршени скор у полуфиналима истог такмичења (11-0).

У свом 50. Мастерс финалу (33-16) Надал је уверен да може да узврати Ђоковићу за пораз на аустралијском бетону у јануару.

“Најбитнија ствар је да играм боље. Играћу против великог играча. Биће то нови тест за мене и надам се да ћу бити спреман. Биће јако тешко“, изјавио је Надал.

Ипак, на страни Ђоковића је статистика... Импресивна статистика! Од прошлогодишњег Вимблдона против десет најбољих тенисера света има невероватних 18-1, а у овој години свих пет тријумфа! Надал је ове сезоне само једном славио у четири сусрета с ривалима из ТОП10.

Досадашњи скор у сударима Ђоковића и Надала које траје пуних 13 година је 28-25 за Србина! Иако Ђоковић има генерално више победа, Надал је и даље у великој предности на шљаци, где је скор 16-7 у корист Бика са Мајорке. Али, такви резултати су ту да би се мењали. А Ђоковић има савршену прилику да Ролан Гарос дочека с још већим размаком у односу на тренутних 4.170 наспрам, ето, баш Надала...

Ноле, ти си на потезу...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар