Spektakl u Rimu: Ko je kralj?

Novak Đoković i Rafael Nadal boriće se od 16 časova za titulu mastersa u prestonici Italije.  Đoković vs Nadal - 54. put! Sudar svetova kao idealna uvertira za Rolan Garos.  Rivalstvo koje traje punih 13 godina dobija novo poglavlje. . . Neka ga Novak ispiše zlatnim slovima!

Tenis 19.05.2019 | 11:59
Spektakl u Rimu: Ko je kralj?
Teniski sladokusci dočekali su veliku bitku Novaka Đokovića i Rafaela Nadala u finalu mastersa u Rimu.

Biće to njihov 54. dvoboj, verovatno još jedan senzacionalni okršaj, i to na šljaci.

Nadal, poznat kao "kralj šljake" i Đoković, suvereni čuvar prvog mesta na ATP listi, odmeriće snage još jednom ove sezone, nakon finalnog susreta na Australijan Openu, koji je Srbin ubedljivo dobio rezultatom 3:0.

Duel u Rimu imaće poseban značaj. Đoković će pokušati da peti put trijumfuje u Italiji, potvrdi dominaciju u 2019. i stigne do rekordnog 34. trofeja na turnirima masters serije, čime bi na večnoj listi pretekao upravo Nadala.

Na drugoj strani Španac ne samo da želi da ostane na vrhu te liste, nego i da konačno prekine post ove sezone i stigne do prvog trofeja. Naime, njemu je ovo najsušnija godina gotovo od početka karijere, jer od 2004. nikada nije dočekao maj bez pehara.

Da li se u duelima Đokovića i Nadala uopšte bilo kome može dodeliti uloga favorita? Bez obzira na sve dosadašnje mečeve i ishode istih, iskreno, ovog puta da.

Blagu prednost možda ipak ima Španac, jer se igra na njegovoj omiljenoj podlozi, "kidaće" za prvi trofej u sezoni, a i odmorniji dočekuje finale.

Đoković je u Rimu za tri dana odigrao četiri meča i na terenu je proveo skoro osam sati, tačno dvostruko više od Nadala, koji je u četiri meča izgubio samo 13 gemova i sigurno će fizički biti mnogo spremniji od Novaka.

"Sigurno je da sam igrao više od Rafe, ali i sam u finalu i to je veliki uspeh, zbog kojeg sam veoma srećan. Daću sve od sebe da se oporavim. Nije prvi put da se nalazim u ovakvoj situaciji. Dobro se osećam, ali svakako ne toliko sveže kao početkom nedelje. Tako je kako je. Pokušaću da se oporavim do meča", poručio je Đoković, koji će igrati 49. finale u karijeri na turnirima ATP serije 1000.

Ali... ne pobeđuju uvek favoriti.

Đoković odlično zna kakav ga meč očekuje. Protiv Španca ima najduži niz mečeva u istoriji teniskih rivalstava, u kojem vodi rezultatom 28:25.

"Rafa je jedan od najvećih šampiona koje je ovaj sport ikada imao. Njegov mentalitet, pristup, fleksibilnost, spremnost da se bori posle dugog odsustva, povreda, operacija… Sve je prošao. On nastavlja da pokazuje svetu zašto je jedna od najvećih legendi u istoriji tenisa", rekao je Đoković uoči finalnog okršaja u Rimu.

"Izuzetno ga poštujem. On je zasigurno moj najveći rival svih vremena. Toliko mečeva sam igrao protiv njega, imamo najduže rivalstvo u istoriji tenisa. Igrali smo preko 50 mečeva. Svaki put kada igramo jedan protiv drugog je ultimativni izazov", naveo je prvi reket sveta.

Nadal će juriti deveti pehar u Rimu u 50. masters finalu.

"Za mene je najvažnije da igram sve bolje. Biće to finale protiv velikog igrača i još jedan test. Nadam se da ću biti spreman da se takmičim u veoma teškom meču", skromno je poručio Španac.

Prebogato rivalstvo dvojice možda i najvećih tenisera svih vremena stiglo je do 54. poglavlja! Ono koje će najbolji na svetu i branilac titule ispisati u finalu Mastersa u Rimu (TV Sportklub, RTS, 16.00).

Drugi ovosezonski sudar svetova po mnogo čemu je zanimljiv, a možda i najviše zato što će posle današnjeg finala jedan od dvojice teniskih gromada ostaće usamljen na vrhu liste igrača sa najviše osvojenih Masters titula. Novak Đoković i Rafael Nadal ih trenutno imaju po 33.

Ovo im je osmi susret na rimskoj šljaci. Nadal zasad vodi u ovoj mini-seriji sa 4:3, mada je u finalima na tlu Večnog grada trenutni skor 2:2. U reprizi prošlogodišnjeg finala dobićemo najlepšu moguću uvertiru pred vrhunac sezone na šljaci i Rolan Garos.

“Rafa je moj najveći rival svih vremena, bez dileme“, izjavio je Novak Đoković pošto je nadigrao Dijega Švarcmana. “Odigrali smo toliko velikih mečeva jedan protiv drugog i imamo najduže rivalstvo. Svaki put kada izađemo na teren da igramo jedan protiv drugog, to je prava poslastica. Mečevi protiv Rafe su ultimativni izazov za mene“.

Novak Đoković na titulu u Rimu čeka već četiri godine... Na putu do finala prošao je sito i rešeto. Dok je Rafa Nadal ispustio svega 13 gemova i čak tri puta izvukao setove bez izgubljenog gema, prvi reket sveta je samo u četvrtfinalu i polufinalu sa Huan Martinom del Potrom, odnosno Dijegom Švarcmanom u igri bio više od pet i po sati! Protiv Del Potra je spasao dve meč lopte i okrenuo susret, koji je trajao do duboko u noć, dok mu ni Švarcman nije ostavio mnogo vremena za predah. Čak dva puta Đoković je morao na teren u istom danu. Prvo kada je za samo nekoliko sati vezao ekspresne pobede nad Denisom Šapovalovim, potom i Filipom Kolšrajberom, da bi posle trijumfa nad Del Potrom u jedan čas iza ponoći posle samo 19 sati morao ponovo na teren kako bi preslišao i Švarcmana. Primera radi, Nadal je u istom vremenskom intervalu proveo tek nešto manje od tri i po časa...

“Očigledno je da sa igrao duže od Rafe. Istovremeno, ponovo sam u finalu i to je veliki uspeh. Nije mi prvi put da sam u ovakvoj situaciji. Dobro se osećam, ali ne tako sveže kao na početku sedmice. Tako je – kako je. Biće vremena za oporavak“, poručio je Đoković.

Nadal će se u Rimu boriti za svoju prvu titule u sezoni. Posle gotovo šokantne eliminacije u Madridu od Stefanosa Cicipasa, Nadal je bio brutalan od prvog servisa na početku turnira, pa sve do jučerašnjeg deža-vi okršaja protiv Grka. Od 32 svoja servisa izgubio je samo jedan, a protiv Cicipasa stigao je i do svoje 60. pobede na Mastersu u Rimu, čime je potvrdio savršeni skor u polufinalima istog takmičenja (11-0).

U svom 50. Masters finalu (33-16) Nadal je uveren da može da uzvrati Đokoviću za poraz na australijskom betonu u januaru.

“Najbitnija stvar je da igram bolje. Igraću protiv velikog igrača. Biće to novi test za mene i nadam se da ću biti spreman. Biće jako teško“, izjavio je Nadal.

Ipak, na strani Đokovića je statistika... Impresivna statistika! Od prošlogodišnjeg Vimbldona protiv deset najboljih tenisera sveta ima neverovatnih 18-1, a u ovoj godini svih pet trijumfa! Nadal je ove sezone samo jednom slavio u četiri susreta s rivalima iz TOP10.

Dosadašnji skor u sudarima Đokovića i Nadala koje traje punih 13 godina je 28-25 za Srbina! Iako Đoković ima generalno više pobeda, Nadal je i dalje u velikoj prednosti na šljaci, gde je skor 16-7 u korist Bika sa Majorke. Ali, takvi rezultati su tu da bi se menjali. A Đoković ima savršenu priliku da Rolan Garos dočeka s još većim razmakom u odnosu na trenutnih 4.170 naspram, eto, baš Nadala...

Nole, ti si na potezu...

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar