Колективни уговор до краја маја?

У Градишци је одражана посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката РС на којој су предсједници гранских синидката упознати са текстом општег колективног уговора и о њему ће се изјаснити до 15. маја.

Република Српска 01.05.2019 | 21:10
Колективни уговор до краја маја?
Након бројних састанка и преговора социјалних партнера, коначно је дефинисан оквирни рок потписивања општег колективног уговора. Спорна тачка у преговорима био је регрес јер је синдикат тражио повећање стопе минулог рада са 0,3 на 0,4 одсто. То је, како тврде у Синдикату, регулисано тако што је Влада је пристала да растерети порезе и доприносе кад је ријеч о регресу.

„То практично значи да и нека предузећа која су појединачним колективним уговорима успјели да утврде износ регреса сада могу повећати регрес уколико се потпише колективни уговор и измијене законска рјешења за износ који је ишао држави на име пореза и доприноса и за тај износ могу повећати већ постојећи регрес у појединим предузећима, јер послодавац ништа више неће давати од оног што је давао и раније“, каже предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић.

Из Владе Српске поручују да су сви ставови коначно приближени и да ће све детаље колективног уговора саопштити тек након потписивања.

„Ми смо се на последњем састанку договорили да до 20. маја органи наших социјалних партнера заузму став о тексту који је усаглашаван и након тог ћемо јавност информисати о садржају и о значају општег колективног уговора“, изјавио је Душко Милуновић, министар рада и борачко инвалидске заштите.

„Није било лако 2,5 године радимо на томе да дођемо до овог тренутка али ево захваљујући разумијевњу свих сад смо на крају тог пута и очекујем да ћемо тај посао завршити. Очекујемо, такође, позитивне ставове Уније удружења послодаваца можда за њих има још увијек неких дилема и отворених питања али се надам да ће разумјети колико је ово важан тренутак и колико је важан искорак који смо заједно учинили“, рекао је министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Најављено је и повећање најниже плате за раднике у реалном сектору што би могло да се деси до краја јуна или почетком јула.

„Негдје до средине године мора се доћи до повећања, то није пуно 500 евра не може обезбиједити пристојан живот, али може да буде једна фаза како би се ишло даље јер ако имате већу плату имате и већу потрошњу а самим тим и веће индиректне порезе и све се то треба добром политиком владе вратити грађанима“, каже Мишићева.

Иако су годинама уназад радници у Српској на дан Међународно празника рада излазили на улице, овај пут је 30. априла у Градишци организовано симболично манифестационо окупљање синдикалних представника с циљем да се пошаљу јасне поруке послодавцима и Влади да се повећају плате и побољшају услови рада да би се смањио одлив радно активног становништва.

(БН телевизија)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Драшко

01.05.2019 19:28

Синдикат Српске се прави луд. Као нешто договара, па као за 1. мај мало активни,јер се боје чланства да их не смијени. Све мјере које се предузимају у задњих годину дана иду на руке послодацима. А послодавци су у власти - тај носати социјалиста има два предузећа, Чавић такође, а управља државним. То је доказ да нема радничке класе -одселила у Њемачку, Словенију... па се ови криминалци међусобно зајебавају и договарају. Било би смијешно да није тужно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2019 21:23

Обични паразити и љенгузани.

Name

Пзд

02.05.2019 09:52

све сами ухљеби боли их нека ствар за раднике ко фол нешто договарају

Name

ЈЕЛ

01.05.2019 19:32

ОВО МИСИЦКА РЕЦЕ ДА ЈЕ МИНИМАЛАЦ 500 ЕУРА ИЛ ПРОСЈЕК?

ОДГОВОРИТЕ
Name

500 Е

01.05.2019 21:20

Лупа Ранка, њена примања су преко 1500 еура, плата, топли оброк и регрес. Силна примања и вјечити борац радничких права од ње су направили особу која лебди у облацима и нема везе са реалношћу. Колико мисли још бити на челу синдиката. Зар сама себи није више досадила. Да проведе анкету међу радницима не би добила ни 5% подршке. Најбоље рјешење је да се прогласи за доживотног предсједника да се не троше на изборе синдикалне чланарине.

Name

Јанко

01.05.2019 20:04

Само се ви договарајте, ја сам на вријеме запалио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиле

02.05.2019 05:18

док нема дрзаве овде влада безакоње нацице они медус како да преваре раднике обецања само обецања немозесе зивјети од минималца и без плацања доприноса плата треба бити 2000кмдаби могао зивјети нормално

Name

фризак пензионер

01.05.2019 21:28

ЛАЗЕТЕ И ОПЕТ ЛАЗЕТЕ... никаква права нисам имао осим да радим и сутим, ни помоц за истеране са посла, ни адекватну зрдавствену заститу и да даље не набрајам, а све сам дебело годинама плацао... И ОПЕТ ЛАЗЕТЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

01.05.2019 23:07

Досла Сам до тацке да нисам имала вољу да цитам текст. Кад погледам фотографију.... Ове ликове.... Ста мозе академик савјетник билл кога оф ових (у гајбу пива да Нико од "модела" са слике, уопсте зна да састави један озбиљнији писмени састави) ликова.... Фуууј стоко одвратна!! За ста ви уопсте примате плате!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрди синдикат одавно

02.05.2019 06:28

Примају плате за нерад, формално постојање и дебелу лојалност режиму. Они си вишедеценијски паразити на нашим грбачама, лицемјерни и одвратни. Овај систем их никад неће смијенити, јер беспоговорно извршавају наређења зарад дебелих плата и осталих бенефиција, а за народ они играју добро уиграну игру, несој љигави...

Name

Дан

01.05.2019 23:09

Гледам, зар стварно цовјеку на лицу мозете да препознате погану дусу? Могу списак направити.... Безобразлук, љигавост, дрскост, похлепу.... Да ли су они свјесни тога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

02.05.2019 04:08

А ти господјо плату берес од 3000 км и попујес како си за раднике ко те плаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

02.05.2019 04:37

Ова Ранка се као бори несто за раднике, хахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

02.05.2019 05:26

Са овима и оваквима на слици нема напретка. Само демагогија, хипокризија, гола пљачка, пљачка у континуитету, континуитет корупције, друштвеног зла. Злоупотребе, непотизам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

њемацка

02.05.2019 05:52

24 године од рата просло, најниза плата 400 км, мајку вам лоповску, продје зивот људима у сиромаству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размислите

02.05.2019 06:25

Господо јел ви стварно мислите да са овим смјесним повецењем мозете зауставити одлив младог радно способног становниства? Нико висе није луд...Рјесење, смањити плату функционерима за 50%, повецати плату радницима за 50% али не сефовима и руководиоцима. Кад су радници задовољни свако мозе бити руководилац. Надаље 50% плате које се повецају неопорезовати ипак треба мислити на послодавце док се неопорави ово друство ал од тога нема ниста зато дјецо сто даље одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЈВ

02.05.2019 07:19

У Европским дрзавама колективни уговор је амин, у њему су сазета сва права и обавезе радника и послодавца узајамно. То није ниста ново сто ви смисљате, одавно је требало бити и у Босни у примени. Али обзиром да је ту дивљи запад и да правите циркус од народа и назови дрзаве, није за друго ни оцекивати. Неписмени људи седе у фотељама, зато јесте оваква пропаст. То је огледало. Олаксајте себи, преписите један колективни уговор од Аустрије, и готово. Немојте глумити како несто радите, измисљате топлу воду...

ОДГОВОРИТЕ