Kolektivni ugovor do kraja maja?

U Gradišci je odražana posebna sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS na kojoj su predsjednici granskih sinidkata upoznati sa tekstom opšteg kolektivnog ugovora i o njemu će se izjasniti do 15. maja.

Republika Srpska 01.05.2019 | 21:10
Kolektivni ugovor do kraja maja?
Nakon brojnih sastanka i pregovora socijalnih partnera, konačno je definisan okvirni rok potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora. Sporna tačka u pregovorima bio je regres jer je sindikat tražio povećanje stope minulog rada sa 0,3 na 0,4 odsto. To je, kako tvrde u Sindikatu, regulisano tako što je Vlada je pristala da rastereti poreze i doprinose kad je riječ o regresu.

„To praktično znači da i neka preduzeća koja su pojedinačnim kolektivnim ugovorima uspjeli da utvrde iznos regresa sada mogu povećati regres ukoliko se potpiše kolektivni ugovor i izmijene zakonska rješenja za iznos koji je išao državi na ime poreza i doprinosa i za taj iznos mogu povećati već postojeći regres u pojedinim preduzećima, jer poslodavac ništa više neće davati od onog što je davao i ranije“, kaže predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić.

Iz Vlade Srpske poručuju da su svi stavovi konačno približeni i da će sve detalje kolektivnog ugovora saopštiti tek nakon potpisivanja.

„Mi smo se na poslednjem sastanku dogovorili da do 20. maja organi naših socijalnih partnera zauzmu stav o tekstu koji je usaglašavan i nakon tog ćemo javnost informisati o sadržaju i o značaju opšteg kolektivnog ugovora“, izjavio je Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite.

„Nije bilo lako 2,5 godine radimo na tome da dođemo do ovog trenutka ali evo zahvaljujući razumijevnju svih sad smo na kraju tog puta i očekujem da ćemo taj posao završiti. Očekujemo, takođe, pozitivne stavove Unije udruženja poslodavaca možda za njih ima još uvijek nekih dilema i otvorenih pitanja ali se nadam da će razumjeti koliko je ovo važan trenutak i koliko je važan iskorak koji smo zajedno učinili“, rekao je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Najavljeno je i povećanje najniže plate za radnike u realnom sektoru što bi moglo da se desi do kraja juna ili početkom jula.

„Negdje do sredine godine mora se doći do povećanja, to nije puno 500 evra ne može obezbijediti pristojan život, ali može da bude jedna faza kako bi se išlo dalje jer ako imate veću platu imate i veću potrošnju a samim tim i veće indirektne poreze i sve se to treba dobrom politikom vlade vratiti građanima“, kaže Mišićeva.

Iako su godinama unazad radnici u Srpskoj na dan Međunarodno praznika rada izlazili na ulice, ovaj put je 30. aprila u Gradišci organizovano simbolično manifestaciono okupljanje sindikalnih predstavnika s ciljem da se pošalju jasne poruke poslodavcima i Vladi da se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada da bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva.

(BN televizija)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Draško

01.05.2019 19:28

Sindikat Srpske se pravi lud. Kao nešto dogovara, pa kao za 1. maj malo aktivni,jer se boje članstva da ih ne smijeni. Sve mjere koje se preduzimaju u zadnjih godinu dana idu na ruke poslodacima. A poslodavci su u vlasti - taj nosati socijalista ima dva preduzeća, Čavić takođe, a upravlja državnim. To je dokaz da nema radničke klase -odselila u Njemačku, Sloveniju... pa se ovi kriminalci međusobno zajebavaju i dogovaraju. Bilo bi smiješno da nije tužno.

ODGOVORITE
Name

Re

01.05.2019 21:23

Obični paraziti i ljenguzani.

Name

Pzd

02.05.2019 09:52

sve sami uhljebi boli ih neka stvar za radnike ko fol nešto dogovaraju

Name

JEL

01.05.2019 19:32

OVO MISICKA RECE DA JE MINIMALAC 500 EURA IL PROSJEK?

ODGOVORITE
Name

500 E

01.05.2019 21:20

Lupa Ranka, njena primanja su preko 1500 eura, plata, topli obrok i regres. Silna primanja i vječiti borac radničkih prava od nje su napravili osobu koja lebdi u oblacima i nema veze sa realnošću. Koliko misli još biti na čelu sindikata. Zar sama sebi nije više dosadila. Da provede anketu među radnicima ne bi dobila ni 5% podrške. Najbolje rješenje je da se proglasi za doživotnog predsjednika da se ne troše na izbore sindikalne članarine.

Name

Janko

01.05.2019 20:04

Samo se vi dogovarajte, ja sam na vrijeme zapalio.

ODGOVORITE
Name

Zile

02.05.2019 05:18

dok nema drzave ovde vlada bezakonje nacice oni medus kako da prevare radnike obecanja samo obecanja nemozese zivjeti od minimalca i bez placanja doprinosa plata treba biti 2000kmdabi mogao zivjeti normalno

Name

frizak penzioner

01.05.2019 21:28

LAZETE I OPET LAZETE... nikakva prava nisam imao osim da radim i sutim, ni pomoc za isterane sa posla, ni adekvatnu zrdavstvenu zastitu i da dalje ne nabrajam, a sve sam debelo godinama placao... I OPET LAZETE...

ODGOVORITE
Name

Gaga

01.05.2019 23:07

Dosla Sam do tacke da nisam imala volju da citam tekst. Kad pogledam fotografiju.... Ove likove.... Sta moze akademik savjetnik bill koga of ovih (u gajbu piva da Niko od "modela" sa slike, uopste zna da sastavi jedan ozbiljniji pismeni sastavi) likova.... Fuuuj stoko odvratna!! Za sta vi uopste primate plate!!?

ODGOVORITE
Name

Smrdi sindikat odavno

02.05.2019 06:28

Primaju plate za nerad, formalno postojanje i debelu lojalnost režimu. Oni si višedecenijski paraziti na našim grbačama, licemjerni i odvratni. Ovaj sistem ih nikad neće smijeniti, jer bespogovorno izvršavaju naređenja zarad debelih plata i ostalih beneficija, a za narod oni igraju dobro uigranu igru, nesoj ljigavi...

Name

Dan

01.05.2019 23:09

Gledam, zar stvarno covjeku na licu mozete da prepoznate poganu dusu? Mogu spisak napraviti.... Bezobrazluk, ljigavost, drskost, pohlepu.... Da li su oni svjesni toga?

ODGOVORITE
Name

dzoo

02.05.2019 04:08

A ti gospodjo platu beres od 3000 km i popujes kako si za radnike ko te placa?

ODGOVORITE
Name

Miroslav

02.05.2019 04:37

Ova Ranka se kao bori nesto za radnike, hahahahahaha

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

02.05.2019 05:26

Sa ovima i ovakvima na slici nema napretka. Samo demagogija, hipokrizija, gola pljačka, pljačka u kontinuitetu, kontinuitet korupcije, društvenog zla. Zloupotrebe, nepotizam...

ODGOVORITE
Name

njemacka

02.05.2019 05:52

24 godine od rata proslo, najniza plata 400 km, majku vam lopovsku, prodje zivot ljudima u siromastvu

ODGOVORITE
Name

Razmislite

02.05.2019 06:25

Gospodo jel vi stvarno mislite da sa ovim smjesnim povecenjem mozete zaustaviti odliv mladog radno sposobnog stanovnistva? Niko vise nije lud...Rjesenje, smanjiti platu funkcionerima za 50%, povecati platu radnicima za 50% ali ne sefovima i rukovodiocima. Kad su radnici zadovoljni svako moze biti rukovodilac. Nadalje 50% plate koje se povecaju neoporezovati ipak treba misliti na poslodavce dok se neoporavi ovo drustvo al od toga nema nista zato djeco sto dalje odavde.

ODGOVORITE
Name

BJV

02.05.2019 07:19

U Evropskim drzavama kolektivni ugovor je amin, u njemu su sazeta sva prava i obaveze radnika i poslodavca uzajamno. To nije nista novo sto vi smisljate, odavno je trebalo biti i u Bosni u primeni. Ali obzirom da je tu divlji zapad i da pravite cirkus od naroda i nazovi drzave, nije za drugo ni ocekivati. Nepismeni ljudi sede u foteljama, zato jeste ovakva propast. To je ogledalo. Olaksajte sebi, prepisite jedan kolektivni ugovor od Austrije, i gotovo. Nemojte glumiti kako nesto radite, izmisljate toplu vodu...

ODGOVORITE