"Не разумијем ово ликовање"

„Не могу да разумијем примитивно и кафанско ликовање појединаца над трагедијом која је погодила хришћански свијет и Французе, ваљда би требало да знамо шта значи када губите своје највеће светиње. Нотр Дам је дио свјетске културе и храм многих вјерника“, поручила је Грујичићева на свом профилу на "Твитеру".

Србија 16.04.2019 | 16:06
"Не разумијем ово ликовање"
- Докторка Даница Грујичић имала је врло јасну поруку за оне којима је судбина чувене катедрале предмет ликовања.

Након што је у медијима одјекнула вијест да је чувена катедрала у Паризу Нотр Дам готово потпуно изгорјела у пожару, грађани Србије подијелили су мишљења о томе. Тим поводом огласила се и чувена докторка Даница Грујичић, која је имала врло јасну поруку за оне којима је судбина чувене катедрале предмет ликовања.

„Не могу да разумијем примитивно и кафанско ликовање појединаца над трагедијом која је погодила хришћански свијет и Французе, ваљда би требало да знамо шта значи када губите своје највеће светиње. Нотр Дам је дио свјетске културе и храм многих вјерника“, поручила је Грујичићева на свом профилу на "Твитеру".

Међутим, на њен твит услиједили су и многобројни одговори.

„Да ли су се Французи тако запитали када су читали Шарли Ебдо и смијали се нашој муци? Докле више да ми сажаљевамо туђе муке и проблеме. Да ли се ико од њих се сажалио над Хиландаром?"

„Извињавам се што не могу да оплакујем светиње народа који није подигао глас док су горјеле светиње мог народа.“
– само су неки од коментара на овој друштвеној мрежи.

Међутим, од силних негативних коментара, нашли су се и они који су исказали подршку чувеној докторки.

„Наравно, зна се шта је Дана Грујичић, жена-стена желела да каже под 'кафанско ликовање' ми нормални разумемо и у реду је да искажемо шта осјећамо, али Дану величамо, жену која даје себе за нашу дјецу ,будуће генерације нормалне дјеце, докторку, научника."

Подсјећамо, синоћ је у катедрали Нотр Дам избио масивни пожар који се, упркос напорима ватрогасне службе, релативно брзо проширио. Ипак, како преносе медији, два торња су сачувана, али је у напорима да се обузда пламен теже повријеђен најмање један ватрогасац. Према званичним информацијама, изгорјело је две трећине крова.

(Б92)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Злаја

16.04.2019 14:21

Уважена госпојо,ви сад испадосте већи Папа од самог Папе. Присјетимо се на десетине и стотине запаљених и порушених Православних Цркава и Манастира на Косову,које су требали ти исти Французи да заштите резолуцијом 1244,и те светиње су Хришћанске. Ено гледам Французе и дан данас плачу за тим на Косову,дајте молим вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни кафанске ни академска осуде наводно цивилизованих

16.04.2019 14:33

Наравно да знамо, страсно јw то када се несрwцним слуцајем догоди, али је јос страсније када то цините намјwрно по другим земљама, другим народима без имало гризе савјести, нецивилизовано, удрузено простацки, при томе ликујете и никада ни ријеци покајања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нотере-Даме

16.04.2019 15:24

Нема нам помоћи. Боже, помози нам, нема нам спаса. Сотона нас је обузео... Свуда је око нас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злоцини над културним добрима

16.04.2019 16:05

Да њих је сотона обузела одавно, зао ми јw те градјевине, али надати се да им се бар мало пробуди свијест и савјест, да спознају ста су цинили другима, униставајуци исто тако лијепе градјевине ако нw и древније. Погледајте само блиски исток, Либију,србију, свето Косово, па то је страсан геноцид над културом народа,а тек зртве, поготово дјеца сто се не мозе поредити са материјалном.

Name

Зар не!?

16.04.2019 16:10

Много ста је дио свијетске културе, али неки су, гсје спадају и францути, себи дали за право као да није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

16.04.2019 17:21

Никако не могу да жалим и оплакујем нацију која је подржала и учествовала у ваздушним ударима на РС и Србију. Њима је увијек интерес био на првом мјесту. Али и поред тога ми њих не мрзимо. ОНИ МРЗЕ НАС!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Различити Аршини

16.04.2019 18:01

Када су 17 марта 2004 године Шиптари запалили српску цркву Богородицу Љевишку у царском граду Призрену која је 38 година старија од Нотр Дама у Паризу. Тада у ЕУ и читавом Свијету никога није било брига и то није било медијима занимљиво.Мене мога рода ране боле и знам која је вриједност НОТР ДАМА, али за светску цивилизације и културу ништа мање нису битни српски Манастири и Цркве из периода Немањића, а Свијет и међу њима Француска нису ништа учинили да их заштите од рушења(250 срушених Цркава и Манастира СПЦ на Косову и Метохије).Ова фама у медијима и туга због овог пожара је много већа него када је изгори у пожару наш српски Манастир Хиландар на Светој Гори.Извртање теза ако неко неко помене страдања наших древних Цркава и Манастира да је злурад према Французима. Чињеница да је НОТР ДАМ постао туристичка атракција са 13 милиона посетилаца годишње, а не божја кућа и да су његове просторије кориштење за политику. Звона те Цркве су звона у част Срба 1389 године и у време првог свјетског рата и победе у Кумановској битки, али сада више није битно хришћанска побједа и реално то није хришћанска богомоља већ су то биле зидине у рукама новог свјетског поретка и новца.Ако Французи жале због ове несреће имају прилику да разуме Србе и Србију како је нама када Шиптари са подршком Запада, а међу њима и Француска руше Цркве и Манастире старије од НОТР ДАМА и отимају ту територију и признају отету територију као независну државу.Ово није ликовање туђој несрећи већ порука да сада они имају прилику да нас схвате, а притом њихову Цркву нико није намјерно запалио као што то Шиптари раде нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

16.04.2019 18:37

Не разумем ову госпођу.Кад су французи палили и рушили наше светиње није се огласила.Бог враћа по заслузи кад-тад.

Name

За Различити аршини

16.04.2019 20:03

Свака Вам част на тексту, историјским чињеницама, коректним коментарима. Браво и хвала!

Name

Ре различити аршини

17.04.2019 07:22

Могу само да захвалим и честитам за искрен коментар.

Name

Злата

17.04.2019 10:46

разумем бол насег народа за насим светињама које су немилосрдно спаљиване, али бих истакла реци цувеног хуманитатца гујона, да ову катедралу нису градили они који су нас данас бомбардовали! ко гради светињу, свакако има друге мисли и дусу! кроз векове, у њу је усло милионе цистих дуса да се моле богу, свети дух је у њој, призван њиховим молбама! мрзња и освета није у духу српскога народа, ако су они такви( понеки) ми нисмо, и зато немојмо да се изједнацујемо са њима!

Name

НајбољиНеурохирургЕxYу

16.04.2019 18:28

Брацо о и сестре, поцујмо глас зене, која је сав свој зивот посветила науци и људима! Моја супруга је на специјализацији имала ту цаст, да јој ментор буде бас та зена. Од ње сам сазнао о каквој се струцној и моралној "громади" ради. Имајмо бар мало постовања и увазавања према таквим особама. Спасила је небројене зивоте, не гледајуци на њихову националну припадност. Зато моји Срби, ако она казе не ликујмо над тудјом несрецом, увазимо њен глас !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајње болесно

16.04.2019 20:04

Могла јw изразити заљење, али без понизавања мога српског народа.Када цујем од дотицне да осудјује злодјела истих над нама и другим народима, над насим унистеним културним наследјем, онда респект,у овом слуцају не. Дотицна не осјеца како је онима који су уз све то имали и зртве најмилихих.

Name

милана

16.04.2019 18:34

Паметан народ не ликује,нисмо ми сви исти,ко да ликује када нешто гори,ликују психијтријски слућајеви за лијечење,такви су нас у свијети и оцрнили и довели до чега су довели,а вјерујм да много ових што ликују и посте јадна им мајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево

16.04.2019 18:52

Браћо и сестре, ако смо Светосавски народ, а Свети Сава је Христов! Тада се сјетимо оних речи са Голготе "Опрости Им јер не знају шта раде. Мир вам и здравље од Господа и Бога, Спаса нашега Исуса Христа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

16.04.2019 19:08

Нама су послали милосрдног анђела, а не знам какав њих задеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

777

17.04.2019 06:28

За Французе и Нато Срби су колетерална штета, а сад би да оплакујемо њихово камење које је изгорјело, а наше светиње на Косову Шиптари су палили а нико није прстом мрднуо.И још назив"МИлосрдни Анђео" је дно дна дабогда их стигао Божји Милосрдни Анђео.

ОДГОВОРИТЕ