"Ne razumijem ovo likovanje"

„Ne mogu da razumijem primitivno i kafansko likovanje pojedinaca nad tragedijom koja je pogodila hrišćanski svijet i Francuze, valjda bi trebalo da znamo šta znači kada gubite svoje najveće svetinje. Notr Dam je dio svjetske kulture i hram mnogih vjernika“, poručila je Grujičićeva na svom profilu na "Tviteru".

Srbija 16.04.2019 | 16:06
"Ne razumijem ovo likovanje"
- Doktorka Danica Grujičić imala je vrlo jasnu poruku za one kojima je sudbina čuvene katedrale predmet likovanja.

Nakon što je u medijima odjeknula vijest da je čuvena katedrala u Parizu Notr Dam gotovo potpuno izgorjela u požaru, građani Srbije podijelili su mišljenja o tome. Tim povodom oglasila se i čuvena doktorka Danica Grujičić, koja je imala vrlo jasnu poruku za one kojima je sudbina čuvene katedrale predmet likovanja.

„Ne mogu da razumijem primitivno i kafansko likovanje pojedinaca nad tragedijom koja je pogodila hrišćanski svijet i Francuze, valjda bi trebalo da znamo šta znači kada gubite svoje najveće svetinje. Notr Dam je dio svjetske kulture i hram mnogih vjernika“, poručila je Grujičićeva na svom profilu na "Tviteru".

Međutim, na njen tvit uslijedili su i mnogobrojni odgovori.

„Da li su se Francuzi tako zapitali kada su čitali Šarli Ebdo i smijali se našoj muci? Dokle više da mi sažaljevamo tuđe muke i probleme. Da li se iko od njih se sažalio nad Hilandarom?"

„Izvinjavam se što ne mogu da oplakujem svetinje naroda koji nije podigao glas dok su gorjele svetinje mog naroda.“
– samo su neki od komentara na ovoj društvenoj mreži.

Međutim, od silnih negativnih komentara, našli su se i oni koji su iskazali podršku čuvenoj doktorki.

„Naravno, zna se šta je Dana Grujičić, žena-stena želela da kaže pod 'kafansko likovanje' mi normalni razumemo i u redu je da iskažemo šta osjećamo, ali Danu veličamo, ženu koja daje sebe za našu djecu ,buduće generacije normalne djece, doktorku, naučnika."

Podsjećamo, sinoć je u katedrali Notr Dam izbio masivni požar koji se, uprkos naporima vatrogasne službe, relativno brzo proširio. Ipak, kako prenose mediji, dva tornja su sačuvana, ali je u naporima da se obuzda plamen teže povrijeđen najmanje jedan vatrogasac. Prema zvaničnim informacijama, izgorjelo je dve trećine krova.

(B92)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Zlaja

16.04.2019 14:21

Uvažena gospojo,vi sad ispadoste veći Papa od samog Pape. Prisjetimo se na desetine i stotine zapaljenih i porušenih Pravoslavnih Crkava i Manastira na Kosovu,koje su trebali ti isti Francuzi da zaštite rezolucijom 1244,i te svetinje su Hrišćanske. Eno gledam Francuze i dan danas plaču za tim na Kosovu,dajte molim vas.

ODGOVORITE
Name

Ni kafanske ni akademska osude navodno civilizovanih

16.04.2019 14:33

Naravno da znamo, strasno jw to kada se nesrwcnim slucajem dogodi, ali je jos strasnije kada to cinite namjwrno po drugim zemljama, drugim narodima bez imalo grize savjesti, necivilizovano, udruzeno prostacki, pri tome likujete i nikada ni rijeci pokajanja.

ODGOVORITE
Name

Notere-Dame

16.04.2019 15:24

Nema nam pomoći. Bože, pomozi nam, nema nam spasa. Sotona nas je obuzeo... Svuda je oko nas....

ODGOVORITE
Name

Zlocini nad kulturnim dobrima

16.04.2019 16:05

Da njih je sotona obuzela odavno, zao mi jw te gradjevine, ali nadati se da im se bar malo probudi svijest i savjest, da spoznaju sta su cinili drugima, unistavajuci isto tako lijepe gradjevine ako nw i drevnije. Pogledajte samo bliski istok, Libiju,srbiju, sveto Kosovo, pa to je strasan genocid nad kulturom naroda,a tek zrtve, pogotovo djeca sto se ne moze porediti sa materijalnom.

Name

Zar ne!?

16.04.2019 16:10

Mnogo sta je dio svijetske kulture, ali neki su, gsje spadaju i francuti, sebi dali za pravo kao da nije.

ODGOVORITE
Name

Ss

16.04.2019 17:21

Nikako ne mogu da žalim i oplakujem naciju koja je podržala i učestvovala u vazdušnim udarima na RS i Srbiju. Njima je uvijek interes bio na prvom mjestu. Ali i pored toga mi njih ne mrzimo. ONI MRZE NAS!!!!

ODGOVORITE
Name

Različiti Aršini

16.04.2019 18:01

Kada su 17 marta 2004 godine Šiptari zapalili srpsku crkvu Bogorodicu Ljevišku u carskom gradu Prizrenu koja je 38 godina starija od Notr Dama u Parizu. Tada u EU i čitavom Svijetu nikoga nije bilo briga i to nije bilo medijima zanimljivo.Mene moga roda rane bole i znam koja je vrijednost NOTR DAMA, ali za svetsku civilizacije i kulturu ništa manje nisu bitni srpski Manastiri i Crkve iz perioda Nemanjića, a Svijet i među njima Francuska nisu ništa učinili da ih zaštite od rušenja(250 srušenih Crkava i Manastira SPC na Kosovu i Metohije).Ova fama u medijima i tuga zbog ovog požara je mnogo veća nego kada je izgori u požaru naš srpski Manastir Hilandar na Svetoj Gori.Izvrtanje teza ako neko neko pomene stradanja naših drevnih Crkava i Manastira da je zlurad prema Francuzima. Činjenica da je NOTR DAM postao turistička atrakcija sa 13 miliona posetilaca godišnje, a ne božja kuća i da su njegove prostorije korištenje za politiku. Zvona te Crkve su zvona u čast Srba 1389 godine i u vreme prvog svjetskog rata i pobede u Kumanovskoj bitki, ali sada više nije bitno hrišćanska pobjeda i realno to nije hrišćanska bogomolja već su to bile zidine u rukama novog svjetskog poretka i novca.Ako Francuzi žale zbog ove nesreće imaju priliku da razume Srbe i Srbiju kako je nama kada Šiptari sa podrškom Zapada, a među njima i Francuska ruše Crkve i Manastire starije od NOTR DAMA i otimaju tu teritoriju i priznaju otetu teritoriju kao nezavisnu državu.Ovo nije likovanje tuđoj nesreći već poruka da sada oni imaju priliku da nas shvate, a pritom njihovu Crkvu niko nije namjerno zapalio kao što to Šiptari rade nama.

ODGOVORITE
Name

Profesor

16.04.2019 18:37

Ne razumem ovu gospođu.Kad su francuzi palili i rušili naše svetinje nije se oglasila.Bog vraća po zasluzi kad-tad.

Name

Za Različiti aršini

16.04.2019 20:03

Svaka Vam čast na tekstu, istorijskim činjenicama, korektnim komentarima. Bravo i hvala!

Name

Re različiti aršini

17.04.2019 07:22

Mogu samo da zahvalim i čestitam za iskren komentar.

Name

Zlata

17.04.2019 10:46

razumem bol naseg naroda za nasim svetinjama koje su nemilosrdno spaljivane, ali bih istakla reci cuvenog humanitatca gujona, da ovu katedralu nisu gradili oni koji su nas danas bombardovali! ko gradi svetinju, svakako ima druge misli i dusu! kroz vekove, u nju je uslo milione cistih dusa da se mole bogu, sveti duh je u njoj, prizvan njihovim molbama! mrznja i osveta nije u duhu srpskoga naroda, ako su oni takvi( poneki) mi nismo, i zato nemojmo da se izjednacujemo sa njima!

Name

NajboljiNeurohirurgExYu

16.04.2019 18:28

Braco o i sestre, pocujmo glas zene, koja je sav svoj zivot posvetila nauci i ljudima! Moja supruga je na specijalizaciji imala tu cast, da joj mentor bude bas ta zena. Od nje sam saznao o kakvoj se strucnoj i moralnoj "gromadi" radi. Imajmo bar malo postovanja i uvazavanja prema takvim osobama. Spasila je nebrojene zivote, ne gledajuci na njihovu nacionalnu pripadnost. Zato moji Srbi, ako ona kaze ne likujmo nad tudjom nesrecom, uvazimo njen glas !

ODGOVORITE
Name

Krajnje bolesno

16.04.2019 20:04

Mogla jw izraziti zaljenje, ali bez ponizavanja moga srpskog naroda.Kada cujem od doticne da osudjuje zlodjela istih nad nama i drugim narodima, nad nasim unistenim kulturnim nasledjem, onda respekt,u ovom slucaju ne. Doticna ne osjeca kako je onima koji su uz sve to imali i zrtve najmilihih.

Name

milana

16.04.2019 18:34

Pametan narod ne likuje,nismo mi svi isti,ko da likuje kada nešto gori,likuju psihijtrijski slućajevi za liječenje,takvi su nas u svijeti i ocrnili i doveli do čega su doveli,a vjerujm da mnogo ovih što likuju i poste jadna im majka.

ODGOVORITE
Name

Kneževo

16.04.2019 18:52

Braćo i sestre, ako smo Svetosavski narod, a Sveti Sava je Hristov! Tada se sjetimo onih reči sa Golgote "Oprosti Im jer ne znaju šta rade. Mir vam i zdravlje od Gospoda i Boga, Spasa našega Isusa Hrista.

ODGOVORITE
Name

dott

16.04.2019 19:08

Nama su poslali milosrdnog anđela, a ne znam kakav njih zadesi.

ODGOVORITE
Name

777

17.04.2019 06:28

Za Francuze i Nato Srbi su koleteralna šteta, a sad bi da oplakujemo njihovo kamenje koje je izgorjelo, a naše svetinje na Kosovu Šiptari su palili a niko nije prstom mrdnuo.I još naziv"MIlosrdni Anđeo" je dno dna dabogda ih stigao Božji Milosrdni Anđeo.

ODGOVORITE