Упознајте новог члана АБА лиге - Тигрови...

Копарска Приморска Сикст након освајања АБА 2 лиге на добром путу је да покори словеначки национални шампионат.

Кошарка 09.04.2019 | 21:30
Упознајте новог члана АБА лиге - Тигрови...
Све је стало на словеначком приморју јуче око 20 часова. Пре тога по који уздах, а потом велико славље до дубоко у ноћ. Копар је добио новог учесника АБА лиге, иначе седмог из Словеније који ће наступити на Јадрану. Сикст Приморска је испунила обећано, одржала реч и покупила ловорике. До сада је то за руком прошло Олимпији из Љубљане, Крки из Новог Места, Словану, Хелиосу, Лашком и Шентјуру, а сада се великој екипи придружио и тим из Арене Бонифика.

Тигрови су у финалу почистили МЗТ из Скопља са 3:0 у серији и нико вам неће рећи да је то незаслужено. Копрани су показали да су чврсти као стена у обрани, а да погађају све што стигну у нападу. Ако не верујете, питајте Марка Јагодића-Куриџу, МВП-ја финалне серије против скопаљских Рода или Марјана Чакаруна, приморског дива испод коша...

У Словенији, тим из Македоније скоро и да се није питао за било шта. Немо су посматрали фантастична проигравања и тројке Ленса Хериса, као и стаменог капитена ове екипе, Алена Хоџића који је господарио у одбрани, а играо рационално у нападу. У Скопљу иста прича, додуше уз мало више муке. Харизматични предводник словеначке екипе је на крају подигао трофеј у Спортском центру „Јане Сандански“, па је било време да се све прослави уз неизбежне конфете.

Очигледно да Словенци воле да освајају трофеје у АБА 2 лиги, јер прошле године је то пошло за руком Крки из Новог Места на Фајнал Фору у Чачку, а да се тај тренд не прекине потрудила се сада Приморска.

„Свакако је ово била доста другачија утакмица него она у Словенији. Поново смо имали подршку, не малог броја Словенаца, али је другачије играти када ниси код куће. Када на то додате да је ово трећа утакмица коју смо морали да играмо у свега четири дана, више је то био у питању тест издржљивости него нешто друго“, рекао је Јурица Големац, тренер Сикст Приморске синоћ на конференцији по завршетку финала.

А прича у Копру је почела пре свега три године када је основан овај кошаркашки клуб. Она не само да је била успешна, већ је превазишла очекивања свих стручњака и навијача и показала да је добра и чврста организација кључ за успех. Први трофеј то потврђује, а на добром путу је да се у витринама нађе и други, за шампиона словеначког првенства.

„Као прво, морам да кажем да сам окружен невероватним људима. Врло добро знате да уколико данас уложите новац у спорт на овим просторима, да вам се он ретко кад и врати. Зато мислим да су људи који предводе наш клуб прави заљубљеници у кошарку и да су показали да су ту за нас, било када губимо, било када побеђујемо. Уверен сам да овде није крај наше дивне приче и слатког сна. Нећемо бити врећа за ударање у АБА лиги. Власници су амбициознији чак и од мене и мојих кошаркаша, то је невероватно“, наставио је Големац причу.

Ово је свакако једна од најуспешнијих сезона за кошарку у Копру, граду у којем је, занимљиво, некада већинско било италијанско становништво. Сада је у аманет остављен само језик, који се готово подједнако говори, као и словеначки на улицама овог приморског града. Давне 1992. године тадашњи прволигаш из Копра је играо финале националног првенства против Олимпије из Љубљане, а Приморска, ево, 27 касније покушава и успева да оживи причу.

Након сасвим солидне прве године, када су завршили на седмом месту у националном првенству и друге када су испали у полуфиналу од Крке и тиме обезбедили учешће у АБА 2 лиги, уследила је ова трећа, текућа, где су решили да иду све до краја. И у томе им сасвим добро иде.

Словеначки медији описују Приморску као једног од драгуља тамошње кошарке. Не би било нимало чудно да ускоро у репрезентацији најзападније земље бивше Југославије видимо како у њој блиста Жан-Марк Шишко, Лука Вончина или већ поменути капитен Ален Хоџић. Фокусирали су се у Копру на домаће снаге, а то им се одмах и исплатило.

Клуб има кристално јасну визију, планове и циљеве који су дефинисани већ за следећих неколико сезона. Биће занимљиво видети да ли ће наставити са њиховим испуњењем у годинама које долазе.

„Клуб постоји свега три године, што је јако важно напоменути. Направили смо селекцију играча прошле године, а ове смо довели пет нових. Ишли смо корак по корак, а победе су само наставиле да се ређају. Јесмо некада калкулисали, одмарали важне играче, али ми је драго да су баш тада у први план искочили неки други. То је права вредност нашег тима“, причао је Јурица Големац, који је занат учио у Цибони и Шентјуру, као и грузијском националном тиму.

И стварно, Приморска је одлично покрила све позиције, имају довољно квалитетних играча на сваком делу терена и у сваком тренутку, али оно што је можда још важније је чињеница да играју брзу и модерну кошарку – нешто на шта се многи тимови у региону још нису навикли. Није ни чудо онда због чега су добили сваки важан меч у досадашњем делу сезоне. Из Словеније тврде да је најтеже победити кад си фаворит, али да они воле да носе то бреме на леђима.

„Ово је велика победа за све нас. Прошле сезоне смо ’случајно’ упали на Фајнал Фор у Чачку и отишли чак у финале. Сада желимо да покажемо да нисмо случајно шампиони и да смо саставили одличан тим. Могу само да будем поносан на њих“, дотакао се Големац и претходне сезоне.

Испада да без Словенаца АБА лига једноставно не може. Испала је Олимпија из Љубљане, али је одмах зато стигла замена у виду Сикст Приморске. Тим из главног града Словеније је већ две године заредом освајао домаћи шампионат, али ове сезоне није први фаворит. Тигрови су и ту корак испред и желеће да сезону крунишу на најлепши могући начин. Јурица Големац је искусио шта значи играти у дресу Олимпије и зна да у главном граду спремају освету.

„Свакако да ми је тешко што ћу се са бившим тимом надметати за титулу националног првака. Клуб не чини само име, већ играчи, тренер и читав менаџмент... Не може се живети на леђима старе славе. Добро су стартовали ове сезоне, али онда се нешто десило. Једноставно нису били довољно константни. Тужно је што Олимпија неће наредне сезоне играти међу најбољима на Јадрану, зато што су они ти који треба да вуку све нас напред. Сигурно је да би дворана била пуна и у Копру и у Љубљани када би се ова два тима састала у регионалној лиги“.

Занимљиво је да је Крка управо 4. априла прошле године прославила улазак у АБА лигу. Ове године је јучерашњи датум био таличан за Тигрове.

„Прошла сезона је била добра школа за оно што нас је дочекало ове, а то причам у своје име и у име клуба. Могли смо и више, то стоји, али када смо тек формирали тим нисмо мислили да ћемо тако лако доћи у ситуацију да се исте године боримо за велики трофеј. Али тако се десило... Имали смо одличну сезону, видели смо шта и на који начин треба да се поправи. Паметан човек се учи док је жив“, закључио је Јурица Големац за интернет страницу РТВ Словеније.

Извор: моззартспорт

ФОТО: АБА 2/Петр Стојановски

Коментари / 0

Оставите коментар