Upoznajte novog člana ABA lige - Tigrovi...

Koparska Primorska Sikst nakon osvajanja ABA 2 lige na dobrom putu je da pokori slovenački nacionalni šampionat.

Košarka 09.04.2019 | 21:30
Upoznajte novog člana ABA lige - Tigrovi...
Sve je stalo na slovenačkom primorju juče oko 20 časova. Pre toga po koji uzdah, a potom veliko slavlje do duboko u noć. Kopar je dobio novog učesnika ABA lige, inače sedmog iz Slovenije koji će nastupiti na Jadranu. Sikst Primorska je ispunila obećano, održala reč i pokupila lovorike. Do sada je to za rukom prošlo Olimpiji iz Ljubljane, Krki iz Novog Mesta, Slovanu, Heliosu, Laškom i Šentjuru, a sada se velikoj ekipi pridružio i tim iz Arene Bonifika.

Tigrovi su u finalu počistili MZT iz Skoplja sa 3:0 u seriji i niko vam neće reći da je to nezasluženo. Koprani su pokazali da su čvrsti kao stena u obrani, a da pogađaju sve što stignu u napadu. Ako ne verujete, pitajte Marka Jagodića-Kuridžu, MVP-ja finalne serije protiv skopaljskih Roda ili Marjana Čakaruna, primorskog diva ispod koša...

U Sloveniji, tim iz Makedonije skoro i da se nije pitao za bilo šta. Nemo su posmatrali fantastična proigravanja i trojke Lensa Herisa, kao i stamenog kapitena ove ekipe, Alena Hodžića koji je gospodario u odbrani, a igrao racionalno u napadu. U Skoplju ista priča, doduše uz malo više muke. Harizmatični predvodnik slovenačke ekipe je na kraju podigao trofej u Sportskom centru „Jane Sandanski“, pa je bilo vreme da se sve proslavi uz neizbežne konfete.

Očigledno da Slovenci vole da osvajaju trofeje u ABA 2 ligi, jer prošle godine je to pošlo za rukom Krki iz Novog Mesta na Fajnal Foru u Čačku, a da se taj trend ne prekine potrudila se sada Primorska.

„Svakako je ovo bila dosta drugačija utakmica nego ona u Sloveniji. Ponovo smo imali podršku, ne malog broja Slovenaca, ali je drugačije igrati kada nisi kod kuće. Kada na to dodate da je ovo treća utakmica koju smo morali da igramo u svega četiri dana, više je to bio u pitanju test izdržljivosti nego nešto drugo“, rekao je Jurica Golemac, trener Sikst Primorske sinoć na konferenciji po završetku finala.

A priča u Kopru je počela pre svega tri godine kada je osnovan ovaj košarkaški klub. Ona ne samo da je bila uspešna, već je prevazišla očekivanja svih stručnjaka i navijača i pokazala da je dobra i čvrsta organizacija ključ za uspeh. Prvi trofej to potvrđuje, a na dobrom putu je da se u vitrinama nađe i drugi, za šampiona slovenačkog prvenstva.

„Kao prvo, moram da kažem da sam okružen neverovatnim ljudima. Vrlo dobro znate da ukoliko danas uložite novac u sport na ovim prostorima, da vam se on retko kad i vrati. Zato mislim da su ljudi koji predvode naš klub pravi zaljubljenici u košarku i da su pokazali da su tu za nas, bilo kada gubimo, bilo kada pobeđujemo. Uveren sam da ovde nije kraj naše divne priče i slatkog sna. Nećemo biti vreća za udaranje u ABA ligi. Vlasnici su ambiciozniji čak i od mene i mojih košarkaša, to je neverovatno“, nastavio je Golemac priču.

Ovo je svakako jedna od najuspešnijih sezona za košarku u Kopru, gradu u kojem je, zanimljivo, nekada većinsko bilo italijansko stanovništvo. Sada je u amanet ostavljen samo jezik, koji se gotovo podjednako govori, kao i slovenački na ulicama ovog primorskog grada. Davne 1992. godine tadašnji prvoligaš iz Kopra je igrao finale nacionalnog prvenstva protiv Olimpije iz Ljubljane, a Primorska, evo, 27 kasnije pokušava i uspeva da oživi priču.

Nakon sasvim solidne prve godine, kada su završili na sedmom mestu u nacionalnom prvenstvu i druge kada su ispali u polufinalu od Krke i time obezbedili učešće u ABA 2 ligi, usledila je ova treća, tekuća, gde su rešili da idu sve do kraja. I u tome im sasvim dobro ide.

Slovenački mediji opisuju Primorsku kao jednog od dragulja tamošnje košarke. Ne bi bilo nimalo čudno da uskoro u reprezentaciji najzapadnije zemlje bivše Jugoslavije vidimo kako u njoj blista Žan-Mark Šiško, Luka Vončina ili već pomenuti kapiten Alen Hodžić. Fokusirali su se u Kopru na domaće snage, a to im se odmah i isplatilo.

Klub ima kristalno jasnu viziju, planove i ciljeve koji su definisani već za sledećih nekoliko sezona. Biće zanimljivo videti da li će nastaviti sa njihovim ispunjenjem u godinama koje dolaze.

„Klub postoji svega tri godine, što je jako važno napomenuti. Napravili smo selekciju igrača prošle godine, a ove smo doveli pet novih. Išli smo korak po korak, a pobede su samo nastavile da se ređaju. Jesmo nekada kalkulisali, odmarali važne igrače, ali mi je drago da su baš tada u prvi plan iskočili neki drugi. To je prava vrednost našeg tima“, pričao je Jurica Golemac, koji je zanat učio u Ciboni i Šentjuru, kao i gruzijskom nacionalnom timu.

I stvarno, Primorska je odlično pokrila sve pozicije, imaju dovoljno kvalitetnih igrača na svakom delu terena i u svakom trenutku, ali ono što je možda još važnije je činjenica da igraju brzu i modernu košarku – nešto na šta se mnogi timovi u regionu još nisu navikli. Nije ni čudo onda zbog čega su dobili svaki važan meč u dosadašnjem delu sezone. Iz Slovenije tvrde da je najteže pobediti kad si favorit, ali da oni vole da nose to breme na leđima.

„Ovo je velika pobeda za sve nas. Prošle sezone smo ’slučajno’ upali na Fajnal For u Čačku i otišli čak u finale. Sada želimo da pokažemo da nismo slučajno šampioni i da smo sastavili odličan tim. Mogu samo da budem ponosan na njih“, dotakao se Golemac i prethodne sezone.

Ispada da bez Slovenaca ABA liga jednostavno ne može. Ispala je Olimpija iz Ljubljane, ali je odmah zato stigla zamena u vidu Sikst Primorske. Tim iz glavnog grada Slovenije je već dve godine zaredom osvajao domaći šampionat, ali ove sezone nije prvi favorit. Tigrovi su i tu korak ispred i želeće da sezonu krunišu na najlepši mogući način. Jurica Golemac je iskusio šta znači igrati u dresu Olimpije i zna da u glavnom gradu spremaju osvetu.

„Svakako da mi je teško što ću se sa bivšim timom nadmetati za titulu nacionalnog prvaka. Klub ne čini samo ime, već igrači, trener i čitav menadžment... Ne može se živeti na leđima stare slave. Dobro su startovali ove sezone, ali onda se nešto desilo. Jednostavno nisu bili dovoljno konstantni. Tužno je što Olimpija neće naredne sezone igrati među najboljima na Jadranu, zato što su oni ti koji treba da vuku sve nas napred. Sigurno je da bi dvorana bila puna i u Kopru i u Ljubljani kada bi se ova dva tima sastala u regionalnoj ligi“.

Zanimljivo je da je Krka upravo 4. aprila prošle godine proslavila ulazak u ABA ligu. Ove godine je jučerašnji datum bio taličan za Tigrove.

„Prošla sezona je bila dobra škola za ono što nas je dočekalo ove, a to pričam u svoje ime i u ime kluba. Mogli smo i više, to stoji, ali kada smo tek formirali tim nismo mislili da ćemo tako lako doći u situaciju da se iste godine borimo za veliki trofej. Ali tako se desilo... Imali smo odličnu sezonu, videli smo šta i na koji način treba da se popravi. Pametan čovek se uči dok je živ“, zaključio je Jurica Golemac za internet stranicu RTV Slovenije.

Izvor: mozzartsport

FOTO: ABA 2/Petr Stojanovski

Komentari / 0

Ostavite komentar