Нема истраге о афери "селефије"

Тужилаштво БиХ донијело је Наредбу о непровођењу истраге против Мије Крешића, замјеника министра сигурности БиХ, Мате Ђаковића, новинара, и Ивана Бандића, генералног конзула Хрватске у БиХ, а након извршених провјера у предмету који је Тужилаштво БиХ формирало по службеној дужности, а у вези с наводима изнесеним на једном интернет-порталу.

Босна и Херцеговина 03.04.2019 | 18:45
Нема истраге о афери "селефије"
У тексту је наведено да особе судјелују у незаконитим активностима повезаним са врбовањем држављана БиХ у сврху незаконитих активности на подручју БиХ, а повезаних са припадницима селефијског покрета, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

- У предмету су саслушани Ђаковић, Крешић, Авдо Авдић, Драган Мектић, особа Ч. Х., која се појављује у одређеним видеоматеријалима, Мидхат Хасанспахић, Осман Мехмедагић, а затражене су информације и од полицијских агенција у БиХ (Државна агенција за истраге и заштиту БиХ, Обавјештајно-сигурносна агенција БиХ, Гранична полиција БиХ, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ и друге), а све у циљу провјере да ли је било која полицијска агенција имала сазнања о наведеном.

Сви саслушани свједоци, осим Авде Авдића који није питан о наведеној проблематици, из разлога јер постоје законске препреке за његово саслушање, нису изнијели било каква сазнања да су наведене три особе судјеловале у претходно описаним активностима. Таквих сазнања није имао ни свједок Ч. Х. Сва саслушања свједока снимљена су аудио-видео техником.

Полицијске агенције су у својим изјашњењима обавијестиле Тужилаштво БиХ да оне нису располагале било каквим информацијама о активностима објављеним на порталу, као ни Савјет министара БиХ нити Предсједништво БиХ.

Даље, у току вршених провјера, отворила су се друга питања произашла из медијских извјештаја и сазнања о врбовању држављана БиХ од особа које су се наводно представљале као упосленици сигурносних и обавјештајних служби других земаља, па су у оквиру предмета започете активности које ће се рјешавати путем Међународне правне помоћи са Хрватском и Словенијом, а ради расвјетљавања свих околности.

Тужилаштво БиХ овом приликом информише јавност да, према прикупљеним доказима и изјавама свједока, Министарство безбиједности БиХ у моменту када је министар безбједности дао јавну потврду изнесених информација није располагало званичном информацијом о описаним догађајима - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

(Аваз)
 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кадрови

03.04.2019 17:41

ова одлука је донешена зато што су сви кадрови хдз били упетљани у ово и радили за соа....крешић, грубешић,џакула, тадицка,пендес, то је потпуно јасно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.04.2019 19:32

А кадрови из СНСД-а??Не може ваљда без њих.

Name

СРАМОТА

04.04.2019 06:27

Зато би се требало судство и тузиластво испитати за кога они раде. Ово је веци интернационални скандал и отворено дјеловање стране дрзаве у облику дестабилизације БиХ. Одмах се дизу сумње да мозда и дјелови тузиластва раде за стране интересе, цим одбацују овако озбиљан слуцај. На овај нацин поцињу ратови, прво дестабилизација, дезинформација и купљени слузбеници...

Name

Ја

04.04.2019 12:10

Треба вас смјенити одмах,онај ко не плати рацун за струју или посијеце метар дрва за зиме одмах иде у затвор а ови раде ста хоце.

ОДГОВОРИТЕ