Nema istrage o aferi "selefije"

Tužilaštvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Mate Đakovića, novinara, i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH, a nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužilaštvo BiH formiralo po službenoj dužnosti, a u vezi s navodima iznesenim na jednom internet-portalu.

Bosna i Hercegovina 03.04.2019 | 18:45
Nema istrage o aferi "selefije"
U tekstu je navedeno da osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

- U predmetu su saslušani Đaković, Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č. H., koja se pojavljuje u određenim videomaterijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i druge), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

Svi saslušani svjedoci, osim Avde Avdića koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č. H. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom.

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Savjet ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

Dalje, u toku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od osoba koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti.

Tužilaštvo BiH ovom prilikom informiše javnost da, prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka, Ministarstvo bezbijednosti BiH u momentu kada je ministar bezbjednosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(Avaz)
 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kadrovi

03.04.2019 17:41

ova odluka je donešena zato što su svi kadrovi hdz bili upetljani u ovo i radili za soa....krešić, grubešić,džakula, tadicka,pendes, to je potpuno jasno...

ODGOVORITE
Name

re

03.04.2019 19:32

A kadrovi iz SNSD-a??Ne može valjda bez njih.

Name

SRAMOTA

04.04.2019 06:27

Zato bi se trebalo sudstvo i tuzilastvo ispitati za koga oni rade. Ovo je veci internacionalni skandal i otvoreno djelovanje strane drzave u obliku destabilizacije BiH. Odmah se dizu sumnje da mozda i djelovi tuzilastva rade za strane interese, cim odbacuju ovako ozbiljan slucaj. Na ovaj nacin pocinju ratovi, prvo destabilizacija, dezinformacija i kupljeni sluzbenici...

Name

Ja

04.04.2019 12:10

Treba vas smjeniti odmah,onaj ko ne plati racun za struju ili posijece metar drva za zime odmah ide u zatvor a ovi rade sta hoce.

ODGOVORITE