Нинковићев савјет Јовићу...

Лука, добро одабери тренера! "Када погледате Гвардиолу и његове играче видећете да они напредују у раду са њим", рекао је Нинковић.

Фудбал 30.03.2019 | 18:15
Нинковићев савјет Јовићу...
Не тако давног маја 2014. године Лука Јовић је забележио први наступ у сениорском фудбалу.

Црвена звезда је гостовала Војводини на "Карађорђу", а тада шеснаестогодишњи нападач ушао је у игру у 73. минуту. После само два минута на терену, тинејџер је успео да на свом дебију упише и први гол за "црвено-беле“.

Јовић је одмах по уласку искористио пас тадашњег Звездиног носиоца игре, Милоша Нинковића, и постигао свој дебитантски погодак. На тај начин млади нападач је претекао Дејана Станковића на месту најмлађег стрелца у историји клуба.

Погледајте тај погодак на снимку (од 3:50).



Данас, након пет година сениорског стажа, Јовић је "тражена роба". Цела Европа бруји о Србину и скоро сваки велики клуб волео би у будућности да га види у својим редовима.

Нинковић који је "погурао“ нападача Ајнтрахта његовом ка првом голу, сада је на заласку каријере и своје последње играчке дане троши у Аустралији у екипи Сиднеја.

"Лука је сјајан дечко. За једног шеснаестогодишњака, играње у тако великом српском клубу какав је Црвена звезда је невероватно", рекао је Милош Нинковић за "Омниспорт", присећајући се периода који је провео са Јовићем у Београду.

Од тренутка када се појавио на теренима у Србији, Лука Јовић је доживљаван као будућа узданица српског фудбала. Нинковићу и саиграчима је још тада јасно да он има велике шансе да успе, али пут до највеће сцене за младог играча никада није једноставан.

"Чим се појавио у првом тим видело се да је у питању врхунски таленат. Знао сам да ако буде радио на себи и фокусирао се само на терен, да ће пред њим бити велика каријера".

Јовић није оставио тако дубок траг у Црвеној звезди какав је јавност у Србији очекивала. Свега 47 утакмица и 13 погодака у дресу српског великана било је довољно да Бенфика покуц на врата стадиона "Рајко Митић“ и одведе нападача да настави каријеру у Португалу, преко кипарског Аполона.

Финансијска ситуација у Звезди била је тешка, па је зато вишемилионска понуда у ратама била "понуда која се не одбија“.

Упркос томе што је португалска лига погодна средина за младе играче, Јовић није добио много шанси на "Да Лужу“.  После само четири утакмице у редовима лисабонских "орлова“, Србин је прослеђен у Ајнтрахт из Франкфурта на двогодишњу позајмицу.

"Био сам изненађен што није играо у Бенфики јер они обично воле такве играче. Лука је добар на лопти, добар у завршници и веома хитар. Изгледа снажно и можда делује тромо, али је изузетно окретан што показује и његов гол против Интера у Лиги Европе ове сезоне" , казао је некадашњи репрезентативац Србије.

Промена средине и период у Франкфурту су одговарали Јовићу. Почео је да постиже голове регуларно играјући на различитим позицијама на терену. Нико Ковач му је претходне сезоне пружио прилику у улози џокера, док је наш репрезентативац ове године код Адолфа Хитера један од најважнијих играча.

У две сезоне Лука Јовић је у Бундеслиги забележио 24 поготка и потпуно оправдао пројекције које су српски стручњаци имали о његовој каријери још када се појавио као тинејџер у Црвеној звезди.

Сада су на његовом трагу клубови попут Барселоне, Челсија, Реал Мадрида и Бајерна, жељни да виде једног од играчки најразноврснијих шпицева управо у својим редовима.

"Увек ћу се сећати Светског првенства 2010. Разговарао сам са Немањом Видићем и он ми је рекао једну ствар – мораш да имаш среће. Мораш да изабереш екипу у којој ће ти све одговарати, од саиграча до људи у клубу. Рекао ми је: 'Ја сам имао среће када сам дошао у Манчестер јунајтед да ме дочекају Алекс Фергусон и Рио Фердинанд. Зато сам постао један од најбољих одбрамбених играча у Европи", препричава Нинковић.

"Рекао ми је да би ситуација сигурно била другачија да је отишао у неки други клуб и то је сигурно истина. Лука је имао и мало среће, нашао је тренера, саиграче и клуб који су га учинили бољим".

Међу клубовима који се интересују за српског нападача, најчешће се помиње Барселона. Будући да није тајна да Каталонци траже новог нападача, Лука Јовић је обележен као идеална мета за њих због сличности у игри са Луисом Суарезом.

"За Јовића је најважније да нађе прави клуб који игра на начин на који му одговара. Када си на највишем нивоу и дођеш у ситуацију да бираш између Реала, Барсе и Ситија - разлике су у финесама", рекао је некадашњи играч Динама из Кијева.

Јовић је и даље млад нападач и лето које је пред њим би могло да му одреди правац у којем ће му каријера ићи. Нинковић мисли да млади нападач мора добро да размисли о својој одлуци пре него што је донесе.

"Када погледате Гвардиолу и његове играче видећете да они напредују у раду са њим. Сматрам да и Јовић треба да тражи клуб у којем ће моћи да ради са тренером који ће му омогућити да се развија. Срећан сам због њега и надам се да ће донети праву одлуку", закључио је Милош Нинковић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар