Државне фирме дужне 8 милијарди

Државна предузећа у БиХ дугују чак 8,1 милијарду марака, наводи су у извјештају Међународног монетарног фонда (ММФ) о стању у овој области, првој студији те врсте икад спроведеној у БиХ.

Босна и Херцеговина 09.03.2019 | 12:12
Државне фирме дужне 8 милијарди
У студији се истиче да у БиХ има 548 државних предузећа, у којима ради 80.000 запослених, што чини око 10 одсто укупне радне снаге у БиХ. На папиру, ова предузећа имају имовину од 31 милијарду марака и приходе од 6,7 милијарди. Међутим, чињеница да су дугови у милијардама марака, најбоље говори колико је ситуација у јавном сектору озбиљна и алармантна.

Упркос прекомјерном броју запослених и огромним губицима, државна предузећа, према студији ММФ-а, чине око петину економије у БиХ, а заједно с државом укупни дуг износи више од 60 одсто бруто домаћег производа.

Ако се ови катастрофални подаци упореде с 80 милиона марака, колико држава уприходи од дивиденди у државним предузећима, добија се још гора слика, а ММФ указује и на то да се путем трансфера у државна предузећа упумпава додатних 215 милиона марака. Такође, додају да је контрола странака над државним предузећима изузетно јака и да утичу на све одлуке које се тамо доносе.

Франциско Пароди, стални представник ММФ-а у БиХ и аутор студије, каже да га је највише изненадила величина самог сектора, али и количина неплаћених пореза и доприноса.

Државна предузећа очигледно не доприносе довољно економији. Када додате дуг државних предузећа, јавна задуженост у БиХ је 60 одсто, а о томе се не говори често. Да би се сви ови проблеми могли ријешити, потребне су одлучне и болне политичке одлуке. Много је трошкова, много менаџерских позиција, а с обзиром на то да менаџере именују власти, ово су предузећа која суштински контролише влада", рекао је Пароди.

Он сматра да приватизација може бити једно од рјешења, али да је на држави као власнику да што прије донесе мјере које ће смањити ове огромне издатке које плаћају порески обвезници БиХ.

"Политичари желе избјећи ризике које би приватизација могла донијети. Проблем је што док они размишљају шта да ураде, стање у државним предузећима је из дана у дан горе", каже Пароди.

Синиша Вукелић, уредник пословног портала Цапитал.ба, каже да што се тиче извјештаја ММФ-а,  тумачи га као сигнал те финансијске институције властима у БиХ да ће наредни финансијски аранжмани бити условљени рјешавањем питања државних предузећа.

Додао је да су европске земље покренуле нови програм умјесто Реформске агенде, а да ће најважнији посао у том плану бити реформа државних предузећа. Истиче да су европске земље схватиле да су државна предузећа кључ слабљења политичке моћи коју партије имају кроз контролу јавних предузећа и да је нужно да она буду реформисана или приватизована.

Након што је Радован Вишковић, предсједник Владе РС, најавио смањење броја запослених у државним предузећима и администрацији за 10 до 15 одсто, поставља се питање да ли ће се политичке партије у БиХ усудити да ударе на сектор од којег су досад увијек добијале највише новца.

Вукелић најаву премијера Вишковића да ће ући у реформе и да је спреман на отпуштање вишка радника види као изнуђен потез.

"Вријеме ће показати колико је озбиљно мислио, посебно имајући у виду да су и сви бивши премијери истицали потребу реформи јавног сектора, али да је у стварности урађено мало", закључује Вукелић.

(Независне новине)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мирослав

09.03.2019 11:34

Кад је прије пар година гос.Шњегота писао о стварним дуговима РС , ММФ и гос Пароди говорили су да то није тачно и стали на страну владе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноставно

09.03.2019 12:35

Зна се ко је узимао кредите и ко се задузивао - само пратити траг новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

09.03.2019 12:56

Оде Шњегота а говорио истину.

Name

ЗНАЊЕ

09.03.2019 13:18

Државним предузећима управљају партијски послушници, који о управљању привредом појма немају. Њихов мотив и циљ је узми што више себи и газдама док траје мандат. Оволику дуг је озбиљно упозорење народу. Сутра ће странци преузети дугове и постати власници тих предузеће, а сљедећи корак је преузимањем и власти на свим нивима на основу дугова које власти сваки дан гомилају. Кад се овоме дода још проблем одласка најспособнијих младих људи, а долазак миграната онда коначан резултат ће бити нестанак и садашњег народа и нација.

Name

Не

09.03.2019 14:03

Не раднике партијасе напољеее одосе вам гласови црни видкоо !!па они су примљени да би имали гласове !!и сад да остану без посла !!!!мислим да је то супљабприца !!!!за јавност !!које висе и нема !!народ сам иде у Европу !!без политицара !! Они тргују јос ја теби ти мени !да усицарее јос мало па несталооо !!!дно дна

Name

искрено

09.03.2019 14:36

Плацка напредује у сваком погледу. Пљацкаси они, пљацкају са пљацкаским инвеститорима или перу покрадени новац, не изврсавају и не плацају обавезе, тако це се и наставити, криминалци приватизовати дрзавне ресурсе,уградити...итд.Тако да само промјена власти мозе донијети промјену стања у које смо доведени. Ниста и нико висе.

Name

Последњи кинески цар

09.03.2019 16:43

Толико пара је украдено,

Name

Сале

09.03.2019 16:59

на мјеста менадјера постављени политицки послусници са енормним плацама без одговарајуце дипломе и знања

Name

БОБА

09.03.2019 19:51

ЗАТО ОДУЗМУ ЧОВИЈЕКУ КРАВУ АКО НЕ ПЛАТИ ТВ ПРЕТПЛАТУ .НЕКА СЕ ИЖИВЉАВАЈУ СВИ СМО ГОТОВИ У СВАКОМ ПОГЛЕДУ САМО ШТО ГЛУМЕ ОНИ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ ШТА ЈЕ ГЛУМА А ИСТИНСКИ ГЛУМЦИ ДИЖУ СВОЈ ГЛАС СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

09.03.2019 20:06

Добро се треба присјетити зељкина лази И обмана по рецепту од газде додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

09.03.2019 22:59

Ето,мало су ударили на златаре да забаве народ.Нашли 3,5 милиона злата.Сваки Бакир, Додик, Шпирић има више од свих златара заједно.

ОДГОВОРИТЕ