Državne firme dužne 8 milijardi

Državna preduzeća u BiH duguju čak 8,1 milijardu maraka, navodi su u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o stanju u ovoj oblasti, prvoj studiji te vrste ikad sprovedenoj u BiH.

Bosna i Hercegovina 09.03.2019 | 12:12
Državne firme dužne 8 milijardi
U studiji se ističe da u BiH ima 548 državnih preduzeća, u kojima radi 80.000 zaposlenih, što čini oko 10 odsto ukupne radne snage u BiH. Na papiru, ova preduzeća imaju imovinu od 31 milijardu maraka i prihode od 6,7 milijardi. Međutim, činjenica da su dugovi u milijardama maraka, najbolje govori koliko je situacija u javnom sektoru ozbiljna i alarmantna.

Uprkos prekomjernom broju zaposlenih i ogromnim gubicima, državna preduzeća, prema studiji MMF-a, čine oko petinu ekonomije u BiH, a zajedno s državom ukupni dug iznosi više od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ako se ovi katastrofalni podaci uporede s 80 miliona maraka, koliko država uprihodi od dividendi u državnim preduzećima, dobija se još gora slika, a MMF ukazuje i na to da se putem transfera u državna preduzeća upumpava dodatnih 215 miliona maraka. Takođe, dodaju da je kontrola stranaka nad državnim preduzećima izuzetno jaka i da utiču na sve odluke koje se tamo donose.

Francisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH i autor studije, kaže da ga je najviše iznenadila veličina samog sektora, ali i količina neplaćenih poreza i doprinosa.

Državna preduzeća očigledno ne doprinose dovoljno ekonomiji. Kada dodate dug državnih preduzeća, javna zaduženost u BiH je 60 odsto, a o tome se ne govori često. Da bi se svi ovi problemi mogli riješiti, potrebne su odlučne i bolne političke odluke. Mnogo je troškova, mnogo menadžerskih pozicija, a s obzirom na to da menadžere imenuju vlasti, ovo su preduzeća koja suštinski kontroliše vlada", rekao je Parodi.

On smatra da privatizacija može biti jedno od rješenja, ali da je na državi kao vlasniku da što prije donese mjere koje će smanjiti ove ogromne izdatke koje plaćaju poreski obveznici BiH.

"Političari žele izbjeći rizike koje bi privatizacija mogla donijeti. Problem je što dok oni razmišljaju šta da urade, stanje u državnim preduzećima je iz dana u dan gore", kaže Parodi.

Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital.ba, kaže da što se tiče izvještaja MMF-a,  tumači ga kao signal te finansijske institucije vlastima u BiH da će naredni finansijski aranžmani biti uslovljeni rješavanjem pitanja državnih preduzeća.

Dodao je da su evropske zemlje pokrenule novi program umjesto Reformske agende, a da će najvažniji posao u tom planu biti reforma državnih preduzeća. Ističe da su evropske zemlje shvatile da su državna preduzeća ključ slabljenja političke moći koju partije imaju kroz kontrolu javnih preduzeća i da je nužno da ona budu reformisana ili privatizovana.

Nakon što je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, najavio smanjenje broja zaposlenih u državnim preduzećima i administraciji za 10 do 15 odsto, postavlja se pitanje da li će se političke partije u BiH usuditi da udare na sektor od kojeg su dosad uvijek dobijale najviše novca.

Vukelić najavu premijera Viškovića da će ući u reforme i da je spreman na otpuštanje viška radnika vidi kao iznuđen potez.

"Vrijeme će pokazati koliko je ozbiljno mislio, posebno imajući u vidu da su i svi bivši premijeri isticali potrebu reformi javnog sektora, ali da je u stvarnosti urađeno malo", zaključuje Vukelić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Мирослав

09.03.2019 11:34

Кад је прије пар година гос.Шњегота писао о стварним дуговима РС , ММФ и гос Пароди говорили су да то није тачно и стали на страну владе РС.

ODGOVORITE
Name

Jednostavno

09.03.2019 12:35

Zna se ko je uzimao kredite i ko se zaduzivao - samo pratiti trag novca.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

09.03.2019 12:56

Оде Шњегота а говорио истину.

Name

ZNANJE

09.03.2019 13:18

Državnim preduzećima upravljaju partijski poslušnici, koji o upravljanju privredom pojma nemaju. Njihov motiv i cilj je uzmi što više sebi i gazdama dok traje mandat. Ovoliku dug je ozbiljno upozorenje narodu. Sutra će stranci preuzeti dugove i postati vlasnici tih preduzeće, a sljedeći korak je preuzimanjem i vlasti na svim nivima na osnovu dugova koje vlasti svaki dan gomilaju. Kad se ovome doda još problem odlaska najsposobnijih mladih ljudi, a dolazak migranata onda konačan rezultat će biti nestanak i sadašnjeg naroda i nacija.

Name

Ne

09.03.2019 14:03

Ne radnike partijase napoljeee odose vam glasovi crni vidkoo !!pa oni su primljeni da bi imali glasove !!i sad da ostanu bez posla !!!!mislim da je to supljabprica !!!!za javnost !!koje vise i nema !!narod sam ide u Evropu !!bez politicara !! Oni trguju jos ja tebi ti meni !da usicaree jos malo pa nestalooo !!!dno dna

Name

iskreno

09.03.2019 14:36

Placka napreduje u svakom pogledu. Pljackasi oni, pljackaju sa pljackaskim investitorima ili peru pokradeni novac, ne izvrsavaju i ne placaju obaveze, tako ce se i nastaviti, kriminalci privatizovati drzavne resurse,ugraditi...itd.Tako da samo promjena vlasti moze donijeti promjenu stanja u koje smo dovedeni. Nista i niko vise.

Name

Poslednji kineski car

09.03.2019 16:43

Toliko para je ukradeno,

Name

Sale

09.03.2019 16:59

na mjesta menadjera postavljeni politicki poslusnici sa enormnim placama bez odgovarajuce diplome i znanja

Name

BOBA

09.03.2019 19:51

ZATO ODUZMU ČOVIJEKU KRAVU AKO NE PLATI TV PRETPLATU .NEKA SE IŽIVLJAVAJU SVI SMO GOTOVI U SVAKOM POGLEDU SAMO ŠTO GLUME ONI KOJI NE ZNAJU ŠTA JE GLUMA A ISTINSKI GLUMCI DIŽU SVOJ GLAS SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Austrija

09.03.2019 20:06

Dobro se treba prisjetiti zeljkina lazi I obmana po receptu od gazde dodika

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

09.03.2019 22:59

Eto,malo su udarili na zlatare da zabave narod.Našli 3,5 miliona zlata.Svaki Bakir, Dodik, Špirić ima više od svih zlatara zajedno.

ODGOVORITE