ЛЕ: Бенфика пала у Загребу, бурно у Франкфурту! И још...

Бенфика помодрела па се изгубила у Максимиру: Динамо носи само 1:0 на реванш! Модри вредном победом донели Хрватској два представника у Лиги шампиона! Динамо минималцем закорачио у четвртфинале, Арсенал се обрукао! Фудбалери Динама из Загреба победили су Бенфику у првом мечу осмине финала Лиге Европе резултатом 1:0.  Српска колонија без муниције, Загреб опет слави! Интеру недовољан пенал у Фрајбургу, Арсенал повео па изгубио, Славија пред сензацијом, Зенит пред елиминацијом.

Фудбал 07.03.2019 | 21:15
ЛЕ: Бенфика пала у Загребу, бурно у Франкфурту! И још...
Динамо је дошао до победе на домаћем терену, стадиону "Максимир", те направио добар резултат пред реванш меч у Лисабону.

У првом полувремену на терену се видела само једна екипа, она из Загреба. Динамо је нападао, стварао прилике, али није успевао да дође до преко потребног гола.

У 38. минуту десио се споран детаљ, у којем је дефанзивац Бенфике оборио Данија Олма у казненом простору, а судија Мајкл Оливер је показао на белу тачку.

Једанаестерац је реализовао Бруно Петковић, па је домаћин отишао на одмор видно задовољан.

После доста динамичног првог полувремена, уследило је доста незанимљивије друго. Бенфика је држала лопту у свом поседу, али није успевала да дође до прилика, док је Динамо на другој страни задовољно чувао предност.

Изабраници Ренеа Помса су правили паметне фаулове и покушавали да умртве ритам утакмице, што им је и успевало, те на крају успели да приведу меч крају.

Фудбалери Арсенала неочекивано су поражени од Рена, резултатом 3:1.

Енглески представник је на терен Роажон парка изашао у најјачем саставу, али је својим глупим и неспретним реакцијама заслужено поражен отишао назад у Лондон.

Арсенал је повео, према очекивањима, већ у четвртом минуту преко Алекса Ивобија, који је приликом свог шута имао доста среће, те послао лопту иза леђа голмана Рена.

Све је ишло добро по Арсенал, све до 41. минута. Дефанзивац "тобџија" Сократис Папастатопулос је неопрезно реаговао и повукао противника за леђа тик испре казненог простора своје екипе, добио жути картон и отишао на раније туширање.

Рен је то искористио и само минут касније дошао до изједначујућег гола преко Буригоа и са играчем више кренуо у напад у другом полувремену.

Катастрофа лондонског тима се наставила у других 45 минута. Рен је паметно користио предност играча више, а у 65. минуту је, неочекивано, дошао до гола.

Тада је трагичар био дефанзивац Наћо Монреал, који је евроголом послао лопту у своју мрежу и погнуте главе завршио на трави.

Да ствар буде гора по домаће, и да им отежа посао у реваншу на Емиратима, Рен је повећао преднсот у финишу. Сар је поставио коначних 3:1 у 88. минуту.

Севиља је такође кикснула и није успела да савлада Спарту из Прага у Андалузији. Чеси су одолели и ремизирали, 2:2.

Домаћи су два пута водили, прво преко Бен Једера у првом, а затим преко Ел Хададија у 28. минуту. Голеаду у првом полувремену комплетирали су гости головима преко Штока у 25. и Крала у 39. минуту.

Како то обично бива, после веома интересантног првог полувремена видели смо доста незанимљивије друго полувреме у којем није пао ни један гол, на задовољство гостију који имају добар резултат пред реванш у Прагу.

Још једно изненађење, додуђе не толико велико као остала, видели смо у Санк Петербургу, где је Зенит Бранислава Ивановића поражен од Виљареала са убедљивих 3:1.

"Жута подморница" је повела у 33. минуту преко Иборе, али је славље на трибинама Гаспром арене донео Азмун два минута касније.

Ипак, Зенит је био тотално надигран у другом полувремену меча. Морено је погодио у 64, а на коначних 3:1 за госте поставио Морланес у 71. минуту.

У мечу са доста успона и падова на крају смо видели све сем оног најбитнијег, голова.

На почетку утакмице није било много тога занимљивог, а доста бољи ривал био је Интер. Гости из Италије су кренули да врше притисак на задњу линију Ајнтрахта од самог почетка, али нису долазили до изгледних шанси.

Франкфурт се бранио, доста успешно, али је у 22. минуту дошло до пада концентрације. Фернандеш је оборио Мартинеса, а судија Колум је показао на белу тачку.

Лопту је наместио Марцело Брозовић, залетео се са самопоуздањем, али је његов шут одбранио немачки голман Кевин Трап и спасао своју екипу.

До краја првог полувремена Интер је наставио да напада, али није створио ниједну озбиљну прилику, као што је био случај и на почетку меча.

У другом полувремену десио се прави хаос – прво је Ајнтрахт дошао до гола, али је он исправно поништен, да би само минут касније домаћи тражили пенал.

Судија Колум је остао "нем" и није свирао једанаестерац за, рекло би се, контакт исте силе због којег је досудио најстрожу казну за Интер у првих 45 минута.

Тим из Франкфурта је до тог и од тог тренутка доминирао, али им је недостајала завршница и све очи су биле упрте у најбољег стрелца Бундеслиге Луку Јовића.

Домаћи су наставили са нападима, а до најбоље прилике у мечу дошли су у 70. минуту. Хинтерегер је био сам на пет метара од гола, али је олако протраћио стопостотну шансу.

После тог промашаја ритам утакмице је мало опао, па је Интер успео да "продише".

До краја меча Ајнтрахт је наставио да напада, али се јасно видело да је су његови играчи остали без снаге.

Ипак, у самој завршници, Јовић и Гаћиновић су имали своје шансе. Обојица су упутили добре шутеве ка голу "неразура", али је у оба наврата добро реаговао Ханданович.

Реванш меч игра се за недељу дана у Милану.

Нападали су и претили Лука Јовић, Филип Костић и Мијат Гаћиновић - посебно у другом полувремену - међутим, нису успели да савладају Самира Хандановића.

Словенац је сјајно чувао гол Интера и има највеће заслуге што се гости враћају у Милано без примљеног гола у првом дуелу осмине финала Лиге Европе против Ајнтрахта - 0:0.

Сјајан посао на супротној страни одрадио је и Кевин Трап, који је у 21. минуту одбранио пенал Марцелу Брозовићу. Била је то најбоља прилика за госте, док су их домаћи имали много више, али не и наклоност шкотског судије Вилијама Колума, који у 53. минуту није желео да покаже на белу тачку после дуела Халера и Д'Амброзија, иако је пола сата раније за контакт са мање интензитета, између Желсона Фернандеза и Лаутара Мартинеза досудио једанаестерац.

Управо та одлука разбеснела је Ајнтрахтовог тренера, Адија Хитера, па је искључен због бурног протеста и питање је хоће ли моћи да седи на клупи свог тима у реваншу, 14. марта. Питање је и да ли ће Иван Перишић моћи да игра за Интер, пошто је пола сата пре краја напустио терен због повреде, а сигурно је да домаћин у реваншу неће моћи да рачуна на Асамоу због жутих картона, као и гости на Фернандеза из истог разлога.

Ремијем је, на опште изненађење, завршен и дуел у Севиљи, где је Славија из Прага успела да одоли фаворизованом ривалу и два пута стигне предност. На крају - 2:2 (2:2).

Од српских фудбалера у стартним поставама били су Ајнтрахтов трио (Лука Јовић, Филип Костић, Мијат Гаћиновић) и Бранислав Ивановић (Зенит). Андрија Живковић је одиграо последњих 20 минута за Бенфику, док Љубомир Фејса због повреде није допутовао у Загреб, а ван протокола је био и нападач Динама Комнен Андрић.

Победу која га можда већ води у четвртфинале остварио је Виљареал, пошто се из Санкт Петербурга враћа са 3:1. Зенит је брзо изједначио после вођства гостију у 33. минуту, али су Морено и Моланес у другом полувремену утишали домаће навијаче.

Великих 3:1 има и Рен, који је упркос поготку Ивобија већ у 4. минуту успео да савладаАрсенал. Томе је значајно допринело и искључење Сократиса у првом полувремену, због жутих картона у 34. и 41. минуту.

Успехе на међународној сцени ове сезоне наставио је да ниже загребачки Динамо, који је на Максимиру био бољи од Бенфике 1:0. Погодак Бруна Петковића из пенала у 38. минуту не само да је донео Загрепчанима победу и предност за реванш, већ је хрватском фудбалу омогућио да у квалификацијама за Лигу шампиона лета 2020. има ДВА представника.

Кофер пун наде и гол предности понеће Динамо кроз седам дана у Лисабон, на реванш на чувени Луж где ће бранити предност од 1:0 стечену против Бенфике.

Могло је да буде више, да су пулени тренера Ненада Бјелице искористили још неколико шанси које су имали и били мало прибранији у завршницама акција у другом полувремену када је деловало да ће Модри доћи до још једног гола против бледих Орлова.

Ипак, и овако су испунили циљ и победом донели хрватском фудбалу још једно место у Лиги шампиона следеће сезоне. Играо им је и реми за овај успех, а они су га остварили победом и то говори о квалитету загребачког тима. Надиграо је Динамо вечерас Бенфику, у то нема сумње и гости могу да певају што ће за седам дана пробати да надокнаде гол предности.

Пресудио је погодак са беле тачке Бруна Петковића у 38. минуту након прекршаја над враголастимДанијем Олмом који је имао још једно звездано вече.

Имали су скаути бројних клубова и вечерас прилику да завире у богат фудбалски арсенал којим располаже млади Шпанац за кога се већ отимају, а поред нејга пажњу је привукао и деснокрилни нападач Модрих Дамијан Конџор, Пољак који је у првих 45 имао врло запоажену ролу. Бенфика је само једном конкретно запретила и то у седмом минуту преко Алекса Грималда када је и голман Динама Ливаковић мајсторски одбранио.

Потом су уследили покушај Олма из 19. и две добре шансе за Конџора у 27. и 29. али се истакао и солидни голман Бенфике Влаходимос. Одлучујући погодак уследио је у 38. минуту, само неколико тренутака након што је Рубен Дијас фаулирао Олма, а Петковић луцидним ударцем обрадовао загребачку публику.

И дефанзивац домаћина Амер Гојак је могао да повећа предност Динама да му сјајни Влаходимос није одбранио добар шут у надокнади првог дела, а и друго полувреме протекло је у доминацији Загрепчана, али са много мање излгедних прилика. Лидер потугалског шампионата није се ни трудио претерано да напада, као да је желео да остане 0:1, док је домаћину недостајала луцидност у завршници.

Ипак, пропустили су Модри две сјајне шансе да дотуку Бенфику у самој завршници када је прво Оршић шутирао из добре позиције непрецизно преко гола, а потом и Шитум у трећем минуту надокнаде после корнера послао лопту поред десне стативе. Штета, можда ће зажалити у реваншу играчи хрватског првака за овим приликама.

У редовима Модрих није вечерас наступио српски интернационалац Комнен Андрић, док је на другој страниАндрија Живковић ушао у игру од 70. минута уместо Жедсона Фернадеша, али се није посебно истакао. 

Бурно у Франкфурту, али без голова - Интер промашио пенал, па спасавао живу главу! Домаћин бољи ривал, посебно у другом полуврермену, али то није успео да крунише поготком. Ударац Брозовића са беле тачке прочитао Кевин Трап - 0:0.

Бурно у Франкфурту, нажалост не и ефикасно, а и те како је могло да буде. Разлога да жале имају и Ајнтрахт и Интер, али гостима иде слађи део колача, без обзира на то што средином првог полувремена нису успели да искористе ударац са беле тачке - 0:0.

Домаћин је преспавао прво полувреме, док је у другом свим силама проитискао одбрану италијанског великана, али није успео да дође до заслужене предности. С друге стране, Интер је пропустио да крунише знатно бољу игру с почетка утакмице, али и током комплетног првог полувремена. Ипак, Кевин Трап је прочитао намеру Марцела Брозовића, сјајно се бацио и скинуо лопту са левог доњег угла свог гола.

Паклена атмосфера као да је мало исекла домаће фудбалере, који су заиграли на препознатљивом нивоу тек у других 45 минута утакмице. Већ од старта наставка кренули су налети домаћина, које је додатно мотивисало искључење шефа струке Адолфа Хитера. Одлични стратег је тада побеснео на шкотског судијуВилијама Колума, који је пропустио да досуди најстрожу казну због прекршаја над Себастијаном Алеом.

Потом су се ређали жестоки налети домаћина, Алеу је поништен погодак, ударац Да Косте зауставио је Хандановић, док је у 71. минуту шансу утакмице пропустио Мартин Хинтерегер, који је са свега неколико метара удаљености гађао поред гола. Највећи притисак прег голом Интера у финишу утакмице извршили су српски играчи. Прво је у 87. минуту снажно шутирао Лука Јовић, а убрзо се опробао и Мијат Гаћиновић. Значајну енергију домаћем тиму током другог полувремена доносио је упорни Филип Костић. Српски репрезентативац је безброј пута утрчавао по левом боку, али није имао довољно среће да се неки од његових многобројних центаршутева пронађе пут до нападача.

Неразури су на физичком плану све више падали, а у последњим тренуцима меча су били у озбиљној паници, међутим, успели су некако да се одбране, па са позитивним резултатом чекају реванш на Ђузепе Меаци наредног четвртка (21.00).

Ако су им уопште били миљеници... Сократис ужас, Наћо катастрофа, Арсенал пред елиминацијом! Рен преокретом до славља, Виљареал убедљив у Русији, изненађење у Севиљи!

Самоубиство Арсенала! Изгледа да викенд трауме из лондонског дербија нису биле довољне, још соли на рану навијачима Тобџија морали су да сипају њихови миљеници. Конкретно, Сократис Папастатопулос и Наћо Монреал, ако их уопште цене на Емиратима. Тек, грчки штопер и француски бек су апослутни трагичари првог меча осмине финала, буквално су погурали Рен ка сензационалној победи у Француској и натерали саиграче из лондонског тима да неспокојно чекају реванш за седам дана.

Рен је тријумфовао 3:1 преокретом после ког се може закључити да је имао обилату помоћ екипе УнајаЕмерија. Махом њене последње линије. Најпре је Папстатопулос у размаку од седам минута добио два жута картона (први због старта над Бен Арфом, други пошто му се из загрљају ишчупао Сар) и баш уназадио премијерлигаша, јер је из слободног ударца непосредно после искључења Бенџамин Бурижо, додуше из другог покушаја, матирао Петра Чеха и пред краја првог дела поравнао на 1:1.

Средином другог још један пуцањ у колено одбрамбеног фудбалера Арсенала. Овога пута са пиштољем у руци Наћо Монреал. Неспретно, чудно, ноншалантно да нико на стадиону није могао да верује како је преварио свог колегу и донео Рену преокрет.

Још је у надокнади севнула контра, први шпиц француског представника Исмаила Сар полетео кроз ваздух, главом погодио циљ и натерао Арсенал да пати.

Сад је задатак дупло тежио него на првој степеници елиминационе фазе, кад је поражен у Борисову. Додуше, минимално, па је у Лондону је све брзо надокнадио против БАТЕ-а. Рен је далеко квалитетнији састав и мораће Тобџије да одиграју малтене без грешке. Да не праве глупости као вечерас, а да напред буду конкретнији, јер се не може рећи да су и овај један гол заслужили. Посебно ако се има у виду да јеАлекс Ибови у четвртом минуту погодио сасвим случајно, упутивши кифлу ка Пјеру Емерику Обамејану, жеља да центрира испала је сјајна за госте, повели су, али није вредело. Ко зна шта би било да само који минута пре првог Сократисовог картона није заустављен Обамејан у изгледној позицији. Због офсајда који, показао је снимак, није постојао.

Изненађење и у Севиљи. Нешто чудно се дешава са екипом Паблом Маћина, сјајно је играла па изгубила од Барселоне, у надокнади ју је срушила Уеска, а на Писуану одолела прашка Славија, иако је домаћин двапут стицао вођство, међутим, у Чешку не носи предност – 2:2.

Оба пута асистент за некадашњег освајача пехара Лиге Европе био је Евер Банега, најпре Бен Једерувећ у 24. секунди, после несхватљивог пропуста у одбрани гостију, потом Муниру Ел Хададију, који је просто закуцао лопту у мрежу. Само, у Андалузији дефинитивно постоји проблем. Још кад је преко пута екипа која ова сезоне игра изнад очекивања и води у чешком првенству казна је неминовна. Стрела најбољег играча Мирослава Штоха најавила је да Славија није дошла да се брани, а потом је центрирао из корнера, а Алекс Крал помало несвесно погодио за изједначење и испоставило се сјајан резултат у реваншу.

Други шпански представник, Виљареал, налази се у зони испадања у Ла Лиги, али зато игра сјајно у Лиги Еворпе, што је потврдио на гостовању у Санкт Петербургу и на убедљив начин закорачио ка четвртфиналу (3:1). За руски тим је 90 минута на позицији штопера одиграо капитен Бранислав Ивановић.

ЛИГА ЕВРОПЕ, осмина финала:

Динамо Загреб - Бенфика 1:0 (1:0)
/Петковић 38п/

Ајнтрахт - Интер 0:0

Рен - Арсенал 3:1 (1:1)
/Бурижу 42, Монреал 65аг, Сар 88 - Ивоби 4/

Севиља - Славија Праг 2:2 (2:2)
/Бен Једер 1, Мунир 28 - Стох 25, Крал 39/

Зенит - Виљареал 1:3 (1:1)
/Азмун 35 - Ибора 33, Морено 64, Морланес 71/

21.00

Челси - Динамо Кијев
Наполи - Салцбург
Валенсија - Краснодар

- реванши су 14. марта, а жреб четвртфиналних парова дан касније

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар