LE: Benfika pala u Zagrebu, burno u Frankfurtu! I još...

Benfika pomodrela pa se izgubila u Maksimiru: Dinamo nosi samo 1:0 na revanš! Modri vrednom pobedom doneli Hrvatskoj dva predstavnika u Ligi šampiona! Dinamo minimalcem zakoračio u četvrtfinale, Arsenal se obrukao! Fudbaleri Dinama iz Zagreba pobedili su Benfiku u prvom meču osmine finala Lige Evrope rezultatom 1:0.  Srpska kolonija bez municije, Zagreb opet slavi! Interu nedovoljan penal u Frajburgu, Arsenal poveo pa izgubio, Slavija pred senzacijom, Zenit pred eliminacijom.

Fudbal 07.03.2019 | 21:15
LE: Benfika pala u Zagrebu, burno u Frankfurtu! I još...
Dinamo je došao do pobede na domaćem terenu, stadionu "Maksimir", te napravio dobar rezultat pred revanš meč u Lisabonu.

U prvom poluvremenu na terenu se videla samo jedna ekipa, ona iz Zagreba. Dinamo je napadao, stvarao prilike, ali nije uspevao da dođe do preko potrebnog gola.

U 38. minutu desio se sporan detalj, u kojem je defanzivac Benfike oborio Danija Olma u kaznenom prostoru, a sudija Majkl Oliver je pokazao na belu tačku.

Jedanaesterac je realizovao Bruno Petković, pa je domaćin otišao na odmor vidno zadovoljan.

Posle dosta dinamičnog prvog poluvremena, usledilo je dosta nezanimljivije drugo. Benfika je držala loptu u svom posedu, ali nije uspevala da dođe do prilika, dok je Dinamo na drugoj strani zadovoljno čuvao prednost.

Izabranici Renea Pomsa su pravili pametne faulove i pokušavali da umrtve ritam utakmice, što im je i uspevalo, te na kraju uspeli da privedu meč kraju.

Fudbaleri Arsenala neočekivano su poraženi od Rena, rezultatom 3:1.

Engleski predstavnik je na teren Roažon parka izašao u najjačem sastavu, ali je svojim glupim i nespretnim reakcijama zasluženo poražen otišao nazad u London.

Arsenal je poveo, prema očekivanjima, već u četvrtom minutu preko Aleksa Ivobija, koji je prilikom svog šuta imao dosta sreće, te poslao loptu iza leđa golmana Rena.

Sve je išlo dobro po Arsenal, sve do 41. minuta. Defanzivac "tobdžija" Sokratis Papastatopulos je neoprezno reagovao i povukao protivnika za leđa tik ispre kaznenog prostora svoje ekipe, dobio žuti karton i otišao na ranije tuširanje.

Ren je to iskoristio i samo minut kasnije došao do izjednačujućeg gola preko Burigoa i sa igračem više krenuo u napad u drugom poluvremenu.

Katastrofa londonskog tima se nastavila u drugih 45 minuta. Ren je pametno koristio prednost igrača više, a u 65. minutu je, neočekivano, došao do gola.

Tada je tragičar bio defanzivac Naćo Monreal, koji je evrogolom poslao loptu u svoju mrežu i pognute glave završio na travi.

Da stvar bude gora po domaće, i da im oteža posao u revanšu na Emiratima, Ren je povećao prednsot u finišu. Sar je postavio konačnih 3:1 u 88. minutu.

Sevilja je takođe kiksnula i nije uspela da savlada Spartu iz Praga u Andaluziji. Česi su odoleli i remizirali, 2:2.

Domaći su dva puta vodili, prvo preko Ben Jedera u prvom, a zatim preko El Hadadija u 28. minutu. Goleadu u prvom poluvremenu kompletirali su gosti golovima preko Štoka u 25. i Krala u 39. minutu.

Kako to obično biva, posle veoma interesantnog prvog poluvremena videli smo dosta nezanimljivije drugo poluvreme u kojem nije pao ni jedan gol, na zadovoljstvo gostiju koji imaju dobar rezultat pred revanš u Pragu.

Još jedno iznenađenje, doduđe ne toliko veliko kao ostala, videli smo u Sank Peterburgu, gde je Zenit Branislava Ivanovića poražen od Viljareala sa ubedljivih 3:1.

"Žuta podmornica" je povela u 33. minutu preko Ibore, ali je slavlje na tribinama Gasprom arene doneo Azmun dva minuta kasnije.

Ipak, Zenit je bio totalno nadigran u drugom poluvremenu meča. Moreno je pogodio u 64, a na konačnih 3:1 za goste postavio Morlanes u 71. minutu.

U meču sa dosta uspona i padova na kraju smo videli sve sem onog najbitnijeg, golova.

Na početku utakmice nije bilo mnogo toga zanimljivog, a dosta bolji rival bio je Inter. Gosti iz Italije su krenuli da vrše pritisak na zadnju liniju Ajntrahta od samog početka, ali nisu dolazili do izglednih šansi.

Frankfurt se branio, dosta uspešno, ali je u 22. minutu došlo do pada koncentracije. Fernandeš je oborio Martinesa, a sudija Kolum je pokazao na belu tačku.

Loptu je namestio Marcelo Brozović, zaleteo se sa samopouzdanjem, ali je njegov šut odbranio nemački golman Kevin Trap i spasao svoju ekipu.

Do kraja prvog poluvremena Inter je nastavio da napada, ali nije stvorio nijednu ozbiljnu priliku, kao što je bio slučaj i na početku meča.

U drugom poluvremenu desio se pravi haos – prvo je Ajntraht došao do gola, ali je on ispravno poništen, da bi samo minut kasnije domaći tražili penal.

Sudija Kolum je ostao "nem" i nije svirao jedanaesterac za, reklo bi se, kontakt iste sile zbog kojeg je dosudio najstrožu kaznu za Inter u prvih 45 minuta.

Tim iz Frankfurta je do tog i od tog trenutka dominirao, ali im je nedostajala završnica i sve oči su bile uprte u najboljeg strelca Bundeslige Luku Jovića.

Domaći su nastavili sa napadima, a do najbolje prilike u meču došli su u 70. minutu. Hintereger je bio sam na pet metara od gola, ali je olako protraćio stopostotnu šansu.

Posle tog promašaja ritam utakmice je malo opao, pa je Inter uspeo da "prodiše".

Do kraja meča Ajntraht je nastavio da napada, ali se jasno videlo da je su njegovi igrači ostali bez snage.

Ipak, u samoj završnici, Jović i Gaćinović su imali svoje šanse. Obojica su uputili dobre šuteve ka golu "nerazura", ali je u oba navrata dobro reagovao Handanovič.

Revanš meč igra se za nedelju dana u Milanu.

Napadali su i pretili Luka Jović, Filip Kostić i Mijat Gaćinović - posebno u drugom poluvremenu - međutim, nisu uspeli da savladaju Samira Handanovića.

Slovenac je sjajno čuvao gol Intera i ima najveće zasluge što se gosti vraćaju u Milano bez primljenog gola u prvom duelu osmine finala Lige Evrope protiv Ajntrahta - 0:0.

Sjajan posao na suprotnoj strani odradio je i Kevin Trap, koji je u 21. minutu odbranio penal Marcelu Brozoviću. Bila je to najbolja prilika za goste, dok su ih domaći imali mnogo više, ali ne i naklonost škotskog sudije Vilijama Koluma, koji u 53. minutu nije želeo da pokaže na belu tačku posle duela Halera i D'Ambrozija, iako je pola sata ranije za kontakt sa manje intenziteta, između Želsona Fernandeza i Lautara Martineza dosudio jedanaesterac.

Upravo ta odluka razbesnela je Ajntrahtovog trenera, Adija Hitera, pa je isključen zbog burnog protesta i pitanje je hoće li moći da sedi na klupi svog tima u revanšu, 14. marta. Pitanje je i da li će Ivan Perišić moći da igra za Inter, pošto je pola sata pre kraja napustio teren zbog povrede, a sigurno je da domaćin u revanšu neće moći da računa na Asamou zbog žutih kartona, kao i gosti na Fernandeza iz istog razloga.

Remijem je, na opšte iznenađenje, završen i duel u Sevilji, gde je Slavija iz Praga uspela da odoli favorizovanom rivalu i dva puta stigne prednost. Na kraju - 2:2 (2:2).

Od srpskih fudbalera u startnim postavama bili su Ajntrahtov trio (Luka Jović, Filip Kostić, Mijat Gaćinović) i Branislav Ivanović (Zenit). Andrija Živković je odigrao poslednjih 20 minuta za Benfiku, dok Ljubomir Fejsa zbog povrede nije doputovao u Zagreb, a van protokola je bio i napadač Dinama Komnen Andrić.

Pobedu koja ga možda već vodi u četvrtfinale ostvario je Viljareal, pošto se iz Sankt Peterburga vraća sa 3:1. Zenit je brzo izjednačio posle vođstva gostiju u 33. minutu, ali su Moreno i Molanes u drugom poluvremenu utišali domaće navijače.

Velikih 3:1 ima i Ren, koji je uprkos pogotku Ivobija već u 4. minutu uspeo da savladaArsenal. Tome je značajno doprinelo i isključenje Sokratisa u prvom poluvremenu, zbog žutih kartona u 34. i 41. minutu.

Uspehe na međunarodnoj sceni ove sezone nastavio je da niže zagrebački Dinamo, koji je na Maksimiru bio bolji od Benfike 1:0. Pogodak Bruna Petkovića iz penala u 38. minutu ne samo da je doneo Zagrepčanima pobedu i prednost za revanš, već je hrvatskom fudbalu omogućio da u kvalifikacijama za Ligu šampiona leta 2020. ima DVA predstavnika.

Kofer pun nade i gol prednosti poneće Dinamo kroz sedam dana u Lisabon, na revanš na čuveni Luž gde će braniti prednost od 1:0 stečenu protiv Benfike.

Moglo je da bude više, da su puleni trenera Nenada Bjelice iskoristili još nekoliko šansi koje su imali i bili malo pribraniji u završnicama akcija u drugom poluvremenu kada je delovalo da će Modri doći do još jednog gola protiv bledih Orlova.

Ipak, i ovako su ispunili cilj i pobedom doneli hrvatskom fudbalu još jedno mesto u Ligi šampiona sledeće sezone. Igrao im je i remi za ovaj uspeh, a oni su ga ostvarili pobedom i to govori o kvalitetu zagrebačkog tima. Nadigrao je Dinamo večeras Benfiku, u to nema sumnje i gosti mogu da pevaju što će za sedam dana probati da nadoknade gol prednosti.

Presudio je pogodak sa bele tačke Bruna Petkovića u 38. minutu nakon prekršaja nad vragolastimDanijem Olmom koji je imao još jedno zvezdano veče.

Imali su skauti brojnih klubova i večeras priliku da zavire u bogat fudbalski arsenal kojim raspolaže mladi Španac za koga se već otimaju, a pored nejga pažnju je privukao i desnokrilni napadač Modrih Damijan Kondžor, Poljak koji je u prvih 45 imao vrlo zapoaženu rolu. Benfika je samo jednom konkretno zapretila i to u sedmom minutu preko Aleksa Grimalda kada je i golman Dinama Livaković majstorski odbranio.

Potom su usledili pokušaj Olma iz 19. i dve dobre šanse za Kondžora u 27. i 29. ali se istakao i solidni golman Benfike Vlahodimos. Odlučujući pogodak usledio je u 38. minutu, samo nekoliko trenutaka nakon što je Ruben Dijas faulirao Olma, a Petković lucidnim udarcem obradovao zagrebačku publiku.

I defanzivac domaćina Amer Gojak je mogao da poveća prednost Dinama da mu sjajni Vlahodimos nije odbranio dobar šut u nadoknadi prvog dela, a i drugo poluvreme proteklo je u dominaciji Zagrepčana, ali sa mnogo manje izlgednih prilika. Lider potugalskog šampionata nije se ni trudio preterano da napada, kao da je želeo da ostane 0:1, dok je domaćinu nedostajala lucidnost u završnici.

Ipak, propustili su Modri dve sjajne šanse da dotuku Benfiku u samoj završnici kada je prvo Oršić šutirao iz dobre pozicije neprecizno preko gola, a potom i Šitum u trećem minutu nadoknade posle kornera poslao loptu pored desne stative. Šteta, možda će zažaliti u revanšu igrači hrvatskog prvaka za ovim prilikama.

U redovima Modrih nije večeras nastupio srpski internacionalac Komnen Andrić, dok je na drugoj straniAndrija Živković ušao u igru od 70. minuta umesto Žedsona Fernadeša, ali se nije posebno istakao. 

Burno u Frankfurtu, ali bez golova - Inter promašio penal, pa spasavao živu glavu! Domaćin bolji rival, posebno u drugom poluvrermenu, ali to nije uspeo da kruniše pogotkom. Udarac Brozovića sa bele tačke pročitao Kevin Trap - 0:0.

Burno u Frankfurtu, nažalost ne i efikasno, a i te kako je moglo da bude. Razloga da žale imaju i Ajntraht i Inter, ali gostima ide slađi deo kolača, bez obzira na to što sredinom prvog poluvremena nisu uspeli da iskoriste udarac sa bele tačke - 0:0.

Domaćin je prespavao prvo poluvreme, dok je u drugom svim silama proitiskao odbranu italijanskog velikana, ali nije uspeo da dođe do zaslužene prednosti. S druge strane, Inter je propustio da kruniše znatno bolju igru s početka utakmice, ali i tokom kompletnog prvog poluvremena. Ipak, Kevin Trap je pročitao nameru Marcela Brozovića, sjajno se bacio i skinuo loptu sa levog donjeg ugla svog gola.

Paklena atmosfera kao da je malo isekla domaće fudbalere, koji su zaigrali na prepoznatljivom nivou tek u drugih 45 minuta utakmice. Već od starta nastavka krenuli su naleti domaćina, koje je dodatno motivisalo isključenje šefa struke Adolfa Hitera. Odlični strateg je tada pobesneo na škotskog sudijuVilijama Koluma, koji je propustio da dosudi najstrožu kaznu zbog prekršaja nad Sebastijanom Aleom.

Potom su se ređali žestoki naleti domaćina, Aleu je poništen pogodak, udarac Da Koste zaustavio je Handanović, dok je u 71. minutu šansu utakmice propustio Martin Hintereger, koji je sa svega nekoliko metara udaljenosti gađao pored gola. Najveći pritisak preg golom Intera u finišu utakmice izvršili su srpski igrači. Prvo je u 87. minutu snažno šutirao Luka Jović, a ubrzo se oprobao i Mijat Gaćinović. Značajnu energiju domaćem timu tokom drugog poluvremena donosio je uporni Filip Kostić. Srpski reprezentativac je bezbroj puta utrčavao po levom boku, ali nije imao dovoljno sreće da se neki od njegovih mnogobrojnih centaršuteva pronađe put do napadača.

Nerazuri su na fizičkom planu sve više padali, a u poslednjim trenucima meča su bili u ozbiljnoj panici, međutim, uspeli su nekako da se odbrane, pa sa pozitivnim rezultatom čekaju revanš na Đuzepe Meaci narednog četvrtka (21.00).

Ako su im uopšte bili miljenici... Sokratis užas, Naćo katastrofa, Arsenal pred eliminacijom! Ren preokretom do slavlja, Viljareal ubedljiv u Rusiji, iznenađenje u Sevilji!

Samoubistvo Arsenala! Izgleda da vikend traume iz londonskog derbija nisu bile dovoljne, još soli na ranu navijačima Tobdžija morali su da sipaju njihovi miljenici. Konkretno, Sokratis Papastatopulos i Naćo Monreal, ako ih uopšte cene na Emiratima. Tek, grčki štoper i francuski bek su aposlutni tragičari prvog meča osmine finala, bukvalno su pogurali Ren ka senzacionalnoj pobedi u Francuskoj i naterali saigrače iz londonskog tima da nespokojno čekaju revanš za sedam dana.

Ren je trijumfovao 3:1 preokretom posle kog se može zaključiti da je imao obilatu pomoć ekipe UnajaEmerija. Mahom njene poslednje linije. Najpre je Papstatopulos u razmaku od sedam minuta dobio dva žuta kartona (prvi zbog starta nad Ben Arfom, drugi pošto mu se iz zagrljaju iščupao Sar) i baš unazadio premijerligaša, jer je iz slobodnog udarca neposredno posle isključenja Bendžamin Burižo, doduše iz drugog pokušaja, matirao Petra Čeha i pred kraja prvog dela poravnao na 1:1.

Sredinom drugog još jedan pucanj u koleno odbrambenog fudbalera Arsenala. Ovoga puta sa pištoljem u ruci Naćo Monreal. Nespretno, čudno, nonšalantno da niko na stadionu nije mogao da veruje kako je prevario svog kolegu i doneo Renu preokret.

Još je u nadoknadi sevnula kontra, prvi špic francuskog predstavnika Ismaila Sar poleteo kroz vazduh, glavom pogodio cilj i naterao Arsenal da pati.

Sad je zadatak duplo težio nego na prvoj stepenici eliminacione faze, kad je poražen u Borisovu. Doduše, minimalno, pa je u Londonu je sve brzo nadoknadio protiv BATE-a. Ren je daleko kvalitetniji sastav i moraće Tobdžije da odigraju maltene bez greške. Da ne prave gluposti kao večeras, a da napred budu konkretniji, jer se ne može reći da su i ovaj jedan gol zaslužili. Posebno ako se ima u vidu da jeAleks Ibovi u četvrtom minutu pogodio sasvim slučajno, uputivši kiflu ka Pjeru Emeriku Obamejanu, želja da centrira ispala je sjajna za goste, poveli su, ali nije vredelo. Ko zna šta bi bilo da samo koji minuta pre prvog Sokratisovog kartona nije zaustavljen Obamejan u izglednoj poziciji. Zbog ofsajda koji, pokazao je snimak, nije postojao.

Iznenađenje i u Sevilji. Nešto čudno se dešava sa ekipom Pablom Maćina, sjajno je igrala pa izgubila od Barselone, u nadoknadi ju je srušila Ueska, a na Pisuanu odolela praška Slavija, iako je domaćin dvaput sticao vođstvo, međutim, u Češku ne nosi prednost – 2:2.

Oba puta asistent za nekadašnjeg osvajača pehara Lige Evrope bio je Ever Banega, najpre Ben Jederuveć u 24. sekundi, posle neshvatljivog propusta u odbrani gostiju, potom Muniru El Hadadiju, koji je prosto zakucao loptu u mrežu. Samo, u Andaluziji definitivno postoji problem. Još kad je preko puta ekipa koja ova sezone igra iznad očekivanja i vodi u češkom prvenstvu kazna je neminovna. Strela najboljeg igrača Miroslava Štoha najavila je da Slavija nije došla da se brani, a potom je centrirao iz kornera, a Aleks Kral pomalo nesvesno pogodio za izjednačenje i ispostavilo se sjajan rezultat u revanšu.

Drugi španski predstavnik, Viljareal, nalazi se u zoni ispadanja u La Ligi, ali zato igra sjajno u Ligi Evorpe, što je potvrdio na gostovanju u Sankt Peterburgu i na ubedljiv način zakoračio ka četvrtfinalu (3:1). Za ruski tim je 90 minuta na poziciji štopera odigrao kapiten Branislav Ivanović.

LIGA EVROPE, osmina finala:

Dinamo Zagreb - Benfika 1:0 (1:0)
/Petković 38p/

Ajntraht - Inter 0:0

Ren - Arsenal 3:1 (1:1)
/Burižu 42, Monreal 65ag, Sar 88 - Ivobi 4/

Sevilja - Slavija Prag 2:2 (2:2)
/Ben Jeder 1, Munir 28 - Stoh 25, Kral 39/

Zenit - Viljareal 1:3 (1:1)
/Azmun 35 - Ibora 33, Moreno 64, Morlanes 71/

21.00

Čelsi - Dinamo Kijev
Napoli - Salcburg
Valensija - Krasnodar

- revanši su 14. marta, a žreb četvrtfinalnih parova dan kasnije

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar