ФРА: Чудо од утакмице! Кувало у Сент Етјену!

Лион у петом минуту надокнаде изашао из казана, иако је био скуван! Јунак је Муса Дембеле!

Фудбал 20.01.2019 | 23:40
ФРА: Чудо од утакмице! Кувало у Сент Етјену!
Суботић у 95' поражен од Лиона, Радоњић једва осетио терен. Фудбалери Марсеја, Бордоа, Лиона и Анжеа остварили су победе у недељним мечевима 21. кола француске Лиге 1.

У дербију кола Лион је после преокрета у 95. минуту славио код великог ривала Сент Етјена 2:1.

Домаћин је повео преко Хамуме у 21. минуту, да би средином другог полувремена изједначио Набил Ферик из пенала.

Уследила је канонада Лиона, 20 шутева ка голу тима Невена Суботића, који је одолевао до последњих секунди, али није издржао под толиким притиском. 

Муса Дембеле доноси Лиону победу након три узастопна ремија и повратак на треће место управо испред Ст Етјена. 

Марсеј је голом Сансона у 47. минуту славио на гостовању у Каену, али је победу засенила повреда Дмитрија Пајеа који је замењен у 26. минуту. 

Управо је јунак победе заменио кључног играча Олимпика. 

Српски репрезентативац Немања Радоњић је опет добио шансу на кашичицу, Руди Гарсија га је увео у игру у последњих шест минута утакмице. 

Минималац је забележио и Бордо против Дижона, а радост за 13.380 гледалаца на Мамут Атлантик стадиону донео је Данац Андреас Корнелијус 13 минута пре краја.

Пари Сен Жермен има звучна имена, Лил игра сезону снова, Монако пати, Марсељ нема константност, међутим, нико од њих није успео да изазове толико емоција као фудбалери Сент Етјена и Лиона у чувеном дербиј Рон Алп. Кувало је на трибинама, прштало на терену, а кад би могло, неким чудом, обема екипама да се упише победа правда би била задовољена.

Овако, чудесни преокрет гостију у најзанимљивијем сусрету 21. кола Лиге 1 и славље вредно пробија на треће место табеле. Јунак дербија је резервни нападач Лавова Муса Дембеле, који је у петом минуту надокнаде главом савладао дотад фантастичног Стефана Руфијеа и уселио се у срца гостујућих навијача. Некадшањи шпиц Селтика се попут предатора извио на центаршут још једног резервисте Леа Дубое и урадио оно што у завршници нису Фекир, Депај и Ендомбеле, иако су пуцали из далеко повољнијих позиција.

Ако Дембелеу припада епитет хероја онда је трагичар Лиок Перин. Времешни капитен Сент Етјена је најпре средином другог полувремена игра руком, скривио једанаестерац из ког је Набил Фекир поравнао на 1:1, да би у надокнади пропустио прилику да главом избаци лопту, па га чекају немирни снови. Баш као и навијаче Зелених, јер су створили, како и доликује, запаљиву атмосферу, прави казан за противника и деловало је да је Лион скуван.

Нарочито због жестоког темпа који је домаћин предвођен сјајним Мароканцем Хазријем наметнуо од провг минута. Ношен подршком са трибина притиснуо је свим силама, стварао шансе, а кад је Габријел Силва пробио по левој страни а Роман Хамума главом погодио циљ изгледало је да Сент Етјен иде ка тријумфу.

Хамуми је то био четврти гол у дербијима са Лионом, одличног сарадника имао је у лику већ поменутог Хазрија, покушавали су и Моне Паке и Кабеља, али је Антони Лопез бриљирао. Као што се Дембеле може сматрати јунаком, тако и голман Лиона заслужује аплауз за све што је направио, а посебно кад је после сата игре у једној акцији двапут кротио ударце Хазрија и држао гостима главу изнад кључале воде.

На крају се испоставило да су његове одбране можда биле кључне, а да параде Стефана Руфијеа, иако естетски прихватљивије нису ништа вределе. Искусном голману Сент Етјена, такође, свака част, поготово на акоробатици с почетка сусрета кад је спречио Мемфиса Депаја да га лобије са 20-ак метара, као и због тога што је попут хоботнице у другом делу скидао зицере играчима Лиона.

Није могао и тај последњи шут Дембелеа. Ако му је за утеху, бар је био актер утакмице са највише удараца на гол у француском првенству у последњих 13 сезона. Укупно 39 шутева ка голу, чак 16 у оквир.

За неутралне љубитеље фудбала – уживање.

ФРАНЦУСКА 1 - 21. коло

Петак

Лил - Амијен 2:1 (1:1)
/Леао 45+2, Шека 85 – Отеро 5/

Субота

ПСЖ - Генган 9:0 (3:0)
/Нејмар 11 и 68, Мбапе 37, 45, 80, Кавани 59, 66, 76, Меније 83/

Ним - Тулуз 0:1 (0:1)
/Саного 41/

Монако - Стразбур 1:5 (1:2)
/Фалкао 22 - Ахорке 12, 48, Томасон 17, Сисоко 63, Фофана 90+4/

Ремс - Ница 1:1 (1:0)
/Одан 12 - Волтер 90+9. пенал/ 

Недеља

Рен - Монпеље 0:0

Анже - Нант 1:0 (0:0)
/Фулгини 90+4/

Каен - Марсељ 0:1 (0:0)
/Сансон 48/

Бордо - Дижон 1:0 (0:0)
/Корнелијус 77/

Сент Етјен - Лион 1:2 (1:0)
/Хамума 21 – Фекир 65 пен, Дембеле 90+5/

Извор: моззартспорт/Б92

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар