FRA: Čudo od utakmice! Kuvalo u Sent Etjenu!

Lion u petom minutu nadoknade izašao iz kazana, iako je bio skuvan! Junak je Musa Dembele!

Fudbal 20.01.2019 | 23:40
FRA: Čudo od utakmice! Kuvalo u Sent Etjenu!
Subotić u 95' poražen od Liona, Radonjić jedva osetio teren. Fudbaleri Marseja, Bordoa, Liona i Anžea ostvarili su pobede u nedeljnim mečevima 21. kola francuske Lige 1.

U derbiju kola Lion je posle preokreta u 95. minutu slavio kod velikog rivala Sent Etjena 2:1.

Domaćin je poveo preko Hamume u 21. minutu, da bi sredinom drugog poluvremena izjednačio Nabil Ferik iz penala.

Usledila je kanonada Liona, 20 šuteva ka golu tima Nevena Subotića, koji je odolevao do poslednjih sekundi, ali nije izdržao pod tolikim pritiskom. 

Musa Dembele donosi Lionu pobedu nakon tri uzastopna remija i povratak na treće mesto upravo ispred St Etjena. 

Marsej je golom Sansona u 47. minutu slavio na gostovanju u Kaenu, ali je pobedu zasenila povreda Dmitrija Pajea koji je zamenjen u 26. minutu. 

Upravo je junak pobede zamenio ključnog igrača Olimpika. 

Srpski reprezentativac Nemanja Radonjić je opet dobio šansu na kašičicu, Rudi Garsija ga je uveo u igru u poslednjih šest minuta utakmice. 

Minimalac je zabeležio i Bordo protiv Dižona, a radost za 13.380 gledalaca na Mamut Atlantik stadionu doneo je Danac Andreas Kornelijus 13 minuta pre kraja.

Pari Sen Žermen ima zvučna imena, Lil igra sezonu snova, Monako pati, Marselj nema konstantnost, međutim, niko od njih nije uspeo da izazove toliko emocija kao fudbaleri Sent Etjena i Liona u čuvenom derbij Ron Alp. Kuvalo je na tribinama, prštalo na terenu, a kad bi moglo, nekim čudom, obema ekipama da se upiše pobeda pravda bi bila zadovoljena.

Ovako, čudesni preokret gostiju u najzanimljivijem susretu 21. kola Lige 1 i slavlje vredno probija na treće mesto tabele. Junak derbija je rezervni napadač Lavova Musa Dembele, koji je u petom minutu nadoknade glavom savladao dotad fantastičnog Stefana Rufijea i uselio se u srca gostujućih navijača. Nekadšanji špic Seltika se poput predatora izvio na centaršut još jednog rezerviste Lea Duboe i uradio ono što u završnici nisu Fekir, Depaj i Endombele, iako su pucali iz daleko povoljnijih pozicija.

Ako Dembeleu pripada epitet heroja onda je tragičar Liok Perin. Vremešni kapiten Sent Etjena je najpre sredinom drugog poluvremena igra rukom, skrivio jedanaesterac iz kog je Nabil Fekir poravnao na 1:1, da bi u nadoknadi propustio priliku da glavom izbaci loptu, pa ga čekaju nemirni snovi. Baš kao i navijače Zelenih, jer su stvorili, kako i dolikuje, zapaljivu atmosferu, pravi kazan za protivnika i delovalo je da je Lion skuvan.

Naročito zbog žestokog tempa koji je domaćin predvođen sjajnim Marokancem Hazrijem nametnuo od provg minuta. Nošen podrškom sa tribina pritisnuo je svim silama, stvarao šanse, a kad je Gabrijel Silva probio po levoj strani a Roman Hamuma glavom pogodio cilj izgledalo je da Sent Etjen ide ka trijumfu.

Hamumi je to bio četvrti gol u derbijima sa Lionom, odličnog saradnika imao je u liku već pomenutog Hazrija, pokušavali su i Mone Pake i Kabelja, ali je Antoni Lopez briljirao. Kao što se Dembele može smatrati junakom, tako i golman Liona zaslužuje aplauz za sve što je napravio, a posebno kad je posle sata igre u jednoj akciji dvaput krotio udarce Hazrija i držao gostima glavu iznad ključale vode.

Na kraju se ispostavilo da su njegove odbrane možda bile ključne, a da parade Stefana Rufijea, iako estetski prihvatljivije nisu ništa vredele. Iskusnom golmanu Sent Etjena, takođe, svaka čast, pogotovo na akorobatici s početka susreta kad je sprečio Memfisa Depaja da ga lobije sa 20-ak metara, kao i zbog toga što je poput hobotnice u drugom delu skidao zicere igračima Liona.

Nije mogao i taj poslednji šut Dembelea. Ako mu je za utehu, bar je bio akter utakmice sa najviše udaraca na gol u francuskom prvenstvu u poslednjih 13 sezona. Ukupno 39 šuteva ka golu, čak 16 u okvir.

Za neutralne ljubitelje fudbala – uživanje.

FRANCUSKA 1 - 21. kolo

Petak

Lil - Amijen 2:1 (1:1)
/Leao 45+2, Šeka 85 – Otero 5/

Subota

PSŽ - Gengan 9:0 (3:0)
/Nejmar 11 i 68, Mbape 37, 45, 80, Kavani 59, 66, 76, Menije 83/

Nim - Tuluz 0:1 (0:1)
/Sanogo 41/

Monako - Strazbur 1:5 (1:2)
/Falkao 22 - Ahorke 12, 48, Tomason 17, Sisoko 63, Fofana 90+4/

Rems - Nica 1:1 (1:0)
/Odan 12 - Volter 90+9. penal/ 

Nedelja

Ren - Monpelje 0:0

Anže - Nant 1:0 (0:0)
/Fulgini 90+4/

Kaen - Marselj 0:1 (0:0)
/Sanson 48/

Bordo - Dižon 1:0 (0:0)
/Kornelijus 77/

Sent Etjen - Lion 1:2 (1:0)
/Hamuma 21 – Fekir 65 pen, Dembele 90+5/

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar