Хрвати у наредној сезони уводе ВАР!

Челници Ногометног савеза Хрватске (ХНС) на седници која је заказана за 17. јануар највероватније ће донети одлуку о увођењу ВАР технологије у ХНЛ.  ВАР стиже у Хрватску, ево и колико кошта! ФИФА и Савез су у потпуности финансирали увођење ВАР технологије. Колико је реално да исто видимо и у Суперлиги?

Фудбал 26.12.2018 | 13:00
Хрвати у наредној сезони уводе ВАР!
Очекује се да ће на поменуту седници доћи делегације ФИФА и ИФАБ, тела које је задужено за одређивање правила у фудбалу.

Тада би ХНС требало да добије одобрење да покрене процедуру за увођење ВАР-а чији трошкови износе између милион и милион и по долара.

Челници Савеза у Загрену су аплицирали програм "ФИФА Форwард" који би покрио 80 одсто трошкова, док би остатак био намирен из касе ХНС-а. 

Извесно је да ће увођење ове популарне технологије, која је увелико примењује у појединим европским лигама попут Шпаније и Италије, захтевати одређено ангажовање и самих клубова од којих ће се захтевати једино да омогуће просторије за ВАР студио. 

Клубови ће морати да пазе и на безбедност, јер се у неким земљама дешавало да хулигани нападну судије које су у ВАР студију, а чије су просторије биле у близини трибина. 

Тако ће и сами стадиони морати да добију лиценцу за ВАР коју додељује ФИФА, а потребна је и сагласност свих клубова како би се ВАР технологија увела у систем такмичења.

Хрватска ће прва у региону користити ВАР технологију!

Још током претходног лета дошло је до начелног договора, а након састанка који ће делегације ФИФА и ИФАБ одржати са представницима лиге током јануара, и дефинитивно ће бити дато "зелено светло" да од наредне такмичарске године буде уведена ова новина.

ХНС ће добити одобрење за покретање процедуре увођења ВАР-а, потом следе едукације за арбитре, а потом и нужне исправке на стадионима, попут "собице" само за ВАР судије.

Како преноси портал "24 сата", ВАР технологија ће се користити на свим стадионима и на свим мечевима, јер не би било фер да је само за дербије, док би већ ове сезоне могао бити тестиран у финалу Купа Хрватске или у неком лигашком сусрету, ради едукације арбитара.

Сви клубови у Хрватској ногометној лиги (10) су се сложили с ВАР технологијом, па ће тако десет стадиона морати приграбити лиценцу за ВАР, уз онај тим који уђе из друге лиге.

Оно што је посебно занимљиво људима у Србији јесте и цена!

Како преноси исти извор, трошак за ВАР технологију ће изаћи око милион до милион и по долара, а добра вест за хрватске клубове је што ништа неће платити;чак 80% трошка ће покрити ФИФА, док је остатак на Хрватском ногометном савезу (ХНС).

ХНС је аплицирао за програм "ФИФА Форwард" и преко њега ће већински отплатити највећи део улагања у ВАР технологију, док је Савез зарадио довољно од Мундијала да помогне клубове.

Према информацијама које је за "Ал Џазиру" током октобра дао саговорник из Фудбалског савеза БИХ, за њихову лигу од 12 тимова би увођење ВАР технологије био издатак од најмање два милиона долара, а из ових рачуница могуће је извести и шта то значи за Србију.

Суперлига броји 16 клубова, тако да би по проценама људи из Хрватске и Босне и Херцеговине, то за Србију било најмање између 2,4 и 3 милиона долара.

У интервјуу за МОНДО, председник ФСС Славиша Кокеза је рекао да ВАР технологија има "своје добре и лоше стран", да ће из Савеза "пратити инструкције ФИФА и увести ВАР када буде уведен у Лигу шампиона" (биће од нокаут фазе ове сезоне), као и уз констатацију да је то "скупа инвестиција". Истовремено је истакао да би на том случају помогли УЕФА, ФИФА и држава Србија.

Претходно је само Партизан од српских клубова "гласао" за увођење ВАР технологије која би помогла арбитрима код спорних одлука, око којих се стално диже бура.

ГДЕ СЕ ЈОШ КОРИСТИ ВАР ТЕХНОЛОГИЈА?

УЕФА је одлучила да "пожури" са ВАР технологијом и уведе је од нокаут фазе Лиге шампиона, док ће се нормално од наредне сезоне користити и у Лиги Европе. 

Енглези су дуго одуговлачили, али су и они на крају дали "зелено светло" за ВАР, који се користи већ у куп такмичењима код њих, а после сваке нове грешке арбитара поведе се прича о томе како би то другачије било да имају и видео проверу.

ВАР технологија се већ користила на Светском првенству, а активно се користи и у следећим земљама: Аустралија, Белгија, Кина, Француска, Немачка, Италија, Јужна Кореја, Мексико, Холандија, Пољска, Португал, Шпанија, Турска и Сједињене Државе.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар