Прва дама Кине била познатија од супруга Си Ђинпинга

Већ 36 година су у браку, а цијели свијет је сматра његовом картом у рукаву.

Свијет 08.05.2024 | 21:20
Прва дама Кине била познатија од супруга Си Ђинпинга

Кинески предсједник Си Ђинпинг био је звијезда током два дана Трећег међународног стратешког форума "Један појас, један пут" у Пекингу, гдје је у фокусу била иницијатива "Појас и пут", али пажњу је привукла и једна женска фигура - његова супруга Пен Лијуан, која је заједно са мужем дочекивала високе званичнике.

Иако су 36 година у браку, свјетска јавност не зна много тога о њој, јер она покушава да се не истиче, без обзира на то што на свим важнијим дешавањима прати свог супруга. Међутим, њена животна прича и однос са мужем више су него интересантни.

Одувијек је вјеровала у Сија

Много прије него што се удала за најмоћнијег човјека Кине, Пен Лијуан је знала каквог мужа тражи.

У интервјуу за ток-шоу из Хонгконга који је дала 1999. године позната фолк пјевачица је рекла да жели мушкарца који је "успјешан, амбициозан и шеф у вези", а на питање да ли је њен супруг Си Ђинпинг, који је тада и даље био далеко од врха, испунио њен захтјев, Пен је дала потврдан одговор.

"У браку сам са њим више од деценије, наравно да јесте",  рекла је она, а тек касније се испоставило да је њена вјера у будућност њеног мужа тачна.

Након што је Си изабран за лидера Комунистичке партије Кине 2013. и именован за предсједника Кине сљедеће године, Пен је постала прва дама земље.

За разлику од своје претходнице, она је уживала у центру пажње.

Пратила је Сија на међународним конференцијама и у дипломатским посјетама, док је наступала и говорила у Уједињеним нацијама и на глобалним добротворним догађајима.

Она је такође била покретачка снага захваљујући којој је њен муж обезбиједио подршку од 1,4 милијарде људи, што му је отворило пут ка трећем мандату на власти.

Сијева карта у рукаву

Прије него што је Си постао предсједник 2012, Пен, једна од најпопуларнијих пјевачица у Кини, била је много познатија од свог супруга.

Пен је рођена 1962. године у породици умјетника у провинцији Шандонг. Њена мајка је била позната оперска глумица.

Године 1984. придружила се Музичком бенду Народноослободилачке армије (ПЛА), у ком су били врхунски кинески музичари и умјетници.

Наводно је наступала и за војску која је насилно угушила протесте на тргу Тјенанмен у јуну 1989.

Пен је напредовала кроз чинове, постајући 2009. генерал-мајор. У вријеме када је постала прва дама била је декан Академије умјетности ПЛА.

Осим на наступима за војску и на важним церемонијама, Пен се често појављивала у најгледанијем кинеском телевизијском специјалу за Нову годину.

Наступала је широм Кине, привлачећи огромну публику гдје год да је стигла.

Такође се није плашила да се ангажује политички, предводећи неколико кампања за подизање свијести о ХИВ/АИДС-у у кинеској јавности.

"Пен има велику домаћу подршку јавности због свог шарма и харизме",  рекао је професор кинеске политике на Гилфорд колеџу Џорџ Гуо.

Он сматра да је њена популарност у војсци имала велики утицај на Сијеву каријеру, посебно када се први пут придружио централном руководству војске 2010. године.

"На њу се гледа као на једну од најважнијих личности која је подстакла глатке односе између Сија и Народноослободилачке армије. Посебно посљедњих година, она је све више помагала шефу странке да успостави имиџ добронамјерног вође који је пун љубави, љубазности и саосјећања према становништву", рекао је професор Гуо.

Љубавна прича кинеског лидера и лијепе пјевачице

Државни медији су направили велику ствар од њихове љубавне приче, што је био веома необичан потез за руководство Партије, које је деценијама скривало своје приватне животе од кинеске јавности.

Године 1986. Пен, тада 24-годишњакињи, пријатељ је намјестио да се састане са Сијем, 33-годишњим разведеним замјеником градоначелника града Сјамена у провинцији Фуђен.

Пен је носила „широке војничке панталоне", да види да ли је Си заинтересован за њу само због њеног изгледа и славе, а касније је признала да ју је једно Сијево питање навело да се одмах заљуби.

"Колико има пјевачких врста?", упитао ју је Си, због чега се Пен осјећала цијењеном због свог талента.

Си је касније рекао Пен да се и он заљубио у њу током њиховог првог састанка.

"Већ сам те видио као своју будућу жену у првих 40 минута када смо се срели",  изјавио је.

Пар се вјенчао 1987, а ћерку Си Мингзе добио је 1992. Њу је сакрио од очију јавности, али је Пен понекад у јавности помињала своју ћерку.

Пар је наводно послао своју ћерку у Сједињене Америчке Државе, гдје је студирала психологију на Универзитету Харвард до 2014. године - што је детаљ који никада није објављен у Кини.

Ублажавање "непопуларног" Сијевог имиџа у иностранству

Пен је често пратила свог мужа у дипломатским посјетама иностранству, придружујући се супружницима других лидера на међународним састанцима и служећи као специјални изасланик Унеска за образовање дјевојчица и жена.

У историји Народне Републике Кине никада није постојала прва дама попут Пен.

Педесетих година 20. вијека постојало је неписано правило о дипломатским посјетама: владиним лидерима није било дозвољено да воде своје супружнике са собом ако посјећују социјалистичке земље. Ако су ишли у несоцијалистичку државу, могли су да поведу и жену.

Тек 1961. Кина је схватила вриједност дипломатије прве даме, инспирисана супругама америчких предсједника.

Године 1963, Вен Гуанмеј, супруга тадашњег предсједника Кине Љу Шаоћија, придружила се свом мужу и другим дипломатама у посјети Индонезији.

Али Љуа је касније затворио Мао Цедунг током Културне револуције и умро је 1969.

Од тада, иако су се супруге кинеских предсједника придруживале дипломатским посјетама иностранству, ниједна није толико привукла међународну пажњу као Пен.

Професор Гуо је рекао да је током година Си постао један од најнепопуларнијих свјетских лидера на Западу, а Пен је била важна карта у ублажавању његовог имиџа.

"Пен је била главна у културним компонентама Сијеве меке моћи... Дала је снажан и позитиван допринос кинеској дипломатији",  рекао је професор Гуо.

Границе моћи прве даме

Пен је трансформисала улогу прве даме Кине тако да је она постала сличнија оној коју имају супруге америчких предсједника.

У првим годинама владавине свог мужа Пен је успоставио блиску везу са првом дамом САД Мишел Обамом.

"Мислим да су Мишел Обама и Пен Лијуан заправо показале свој модеран, ефикасан и префињен начин да граде односе са другим земљама учествујући у разним програмима кроз своје посјете",  казала је Џој Чин-Чунг Чао, професорка на Универзитету у Небраски у Омахи и истраживач жена лидера.

Али док су обје жене биле као неплаћене дипломате за своје нације, Чао је рекла да је важно напоменути да је моћ Пен Лијуан била ограниченија него моћ њене америчке колегинице.

Она указује на период 2013. када је Мишел Обама одбила да се придружи свом мужу у посјети Кини јер је тог дана био рођендан њене ћерке.

За Пен је, са друге стране, рекла да је мало вјероватно да би могла да донесе такву одлуку, јер би се од ње очекивало да јој приоритет буде улога предсједникове супруге.

Професорка Чао је рекла да се од првих дама широм свијета очекује да остану у границама традиционалних родних улога, показујући женственост, мајчинство и лојалност свом мужу.

У Кини, Пен се ословљава са „мама Пен", док се Си звао „Си Дада", што би могло значити или "Папа Си" или "Ујко Си".

"Тај термин показује њену улогу у перспективи кинеског народа. Пен се види као мајка цијеле нације",  рекла је доктор Минг Си са Универзитета А&М Западног Тексаса.

Музички видео, који су  2014. навелико дијелили кинески државни медији, садржао је стихове: "Мушкарци треба да уче од тате Сија, жене треба да уче од маме Пен".

Зашто је опасно да Кина има моћну прву даму?
Стручњаци кажу да се веома води рачуна о томе да она никада не засјени свог мужа, иако је популарнија од њега.

Ђанг Ћинг је примјер који показује колико је велики ризик ако прва дама има превише моћи у Кини.

Маова четврта супруга била је бивша глумица која је дошла на власт и постала водећа фигура „Четворочлане банде", политичке фракције која је владала Комунистичком партијом Кине током Културне револуције.

"У Културној револуцији, Маоу је био потребан неко коме вјерује, а његова особа од повјерења је била Ђанг Ћинг", рекао је професор Гуо.

Ђанг је ухапшена 1976. године након смрти њеног мужа због активности у "Четворочланој банди".

Сијев успон

Од сина угледног кинеског реформатора до сталног лидера Комунистичке партије Кине, Си Ђинпинг је промијенио кинеску унутрашњу политику и међународне поретке у протеклој деценији, а стручњаци предвиђају да ће Кина бити још доминантнија у наредним годинама.

Денг Сјаопинг, који је тада преузео партију, одлучио је да ојача „партијске норме против такозваних супруга које се мијешају у државне послове", рекао је професор Гуо.

"Тада је ограничена улога коју супружник лидера политичке партије може да игра у партијској политици. Не ради се само о Сију и о водећим људима КПК, већ о цијелом командном ланцу", додао је.

Докторка Си без обзира на то вјерује да Пен остаје велики плус за Сија.

"Због свог искуства она заиста зна како да игра своју улогу пред јавношћу. И даље има много позитивног утицаја на то како јавност гледа на лидера Кине и приступачнија је у поређењу са Сијем", сматра докторка, а преноси Супержена писање са портала 24седам.рс.

(Независне) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

+

09.05.2024 08:20

Велики људи. Свака част. И срећа за ЦИО СВИЈЕТ. Из РС.

ОДГОВОРИТЕ