Макрон одложио посјету Србији

Предсједник Србије Александар Вучић вечерас се на конференцији за медије обратио јавности и том приликом поручио да је управо завршио телефонски разговор са француским предсједником Емануелом Макроном, те да је најављена посјета одгођена.

Србија 03.12.2018 | 18:52
Макрон одложио посјету Србији
- Спремали смо се за његову посјету и желели да покажемо гостопримство, али због унутрашњих проблема он је замолио да одложимо посјету - рекао је Вучић.

Он је поручио да су разговарали и о сарадњи Србије и Француске, те о подршци коју Србија може да очекује.

- У првих 10 месеци 2018. године забиљежен је раст БДП, а инвестиције су више у односу на рекордне прошлогодишње, стопа незапослености је на најнижем нивоу. Број запослених је највећи у последњих 30 година и износи 49,2 одсто што је историјски максимум - објаснио је Вучић, додавши да се додатно побољшање тек очекује.

Након тога, предсједник је поручио да су Албанци најавили формирање војске Косова, супротно сопственом Уставу.

- То носи и одводи цео регион у највиши степен опасности и ти потезуи албанског руководства су страховито неодговорни и доводе нас уу највишу опасност. Не желим ни да изговорим ту реч шта је њихова ћеља и намера, али се бојим да нас доводе пред свршен чин - рекао је председник Србије који је напоменуо да смо све време радили на смиривању тензија и проналажење решења које би спасило част Албанцима на који год начин.

- Они то нису желели. Европски комесар им је пренео недвосмислену поруку данас, али они су рекли да ће укинути таксе када Србија призна независност Косова. То се неће десити и са Србијом се тако не разговара - рекао је Вучић.
 
Он се запитао шта ћемо када неком од усијаних глава на Косову падне на памет да пошаље војску на сјевер Косова.

- Сутра ћу се консултовати са свјетским лидерима и онда ћемо донети одлуку да ли ћемо захтијевати сједницу Савјета безбиједности. Не очекујемо ништа, али желимо да укажемо свијету размјере катастрофе која предстоји ако неко Приштину не заустави у најкраћем могућем року - рекао је Вучић.

Предсједник је скренуо пажњу на то да Србија неће пристати на било какве уцјене.

- Ово је доказ да смо ми жељели да разговарамо, а они никад. Жељели су да присиле да се призна независност уз помоћ њихових моћних пријатеља - рекао је Вучић, додавши и да је нови амерички амбасадор данас поручио да на свијету не постоје неке двије земље које су толико блиске као они са САД.

- Они су им љубимче. И мама и тата. Ми смо им криви за Интерпол. Погледајте тај апсурд. Срби криви што су косовски Албанци разјарени. Шта смо требали? Да гласамо за? Не, а они су одмах одредили мјере на штету и Срба на Косову и Метохију. Таксе ће свакако утицати на нашу економију, али ми ћемо се снаћи. Они то раде да би отјерали Србе са Косова - казао је Вучић.

Раније данас је јављено да се очекује да ће данас поподне предсједник Француске Емануел Макрон и предсједник Србије Александар Вучић имати телефонски разговор, јер, како Тањуг сазнаје, предсједник Макрон због политичке кризе у Француској жели да помјери посјету Србији. Разговор предсједника Макрона и Вучића одвио се око 17 сати.

Посјета француског предсједника Емануела Макрона Србији била је званично најављена јутрос на сајту Јелисејске палате у склопу његове овонедељне агенде.

Француски премијер Едуар Филип је због демонстрација и нереда посљедњих дана на улицама Париза отказао у међувремену посјету Пољској.

 На сајту француског Председништва јутрос је објављено да ће предсједник Макрон отпутовати у сриједу по подне, када отпочиње званичну посјету Србији, док је четвртак планиран као други дан његове посјете Србији.

Иако је јутрос посјета француског предсједника и званично најављена на сајту Јелисејске палате, са детаљима када ће допутовати у Србију и како ће провести два дана у Београду, ствари су се за само неколико сати промијениле.

Главни разлог томе су демонстрације и нереди у Француској који трају недељама уназад на улицама Париза због повећања цијене горива. Да је ситуација озбиљна свједочи и то што је током протеста више од 100 грађана повријеђено, као и тридесетак полицајаца, а ситуација се отргла контроли, јер је било и уништавања јавне имовине.

Током протеста у суботу дошло је до сукоба више хиљада демонстраната и полиције, која је употребила сузавац и водене топове како би их растјерала.

Ствари су из дана у дан све озбиљније, па је Макрон јутрос затражио је од премијера Едуара Филипа да се састане с лидерима највећих политичких странака и представницима Покрета "Жути прслуци" који су организовали протесте, како би размотрили могућности за излазак из садашње кризе.

Да се ситуација не смирује свједочи и то што је посјета председника Европске комисије Жан Клод Јункера француском парламенту отказана, како би се предност дала расправи о протестима покрета "жути прслуци", који протеких недеља потресају Француску, јавља "Политико" у европском издању. Предсједник Европске комисије имао је и заказан састанак са предсједником француског парламента Ришаром Фераном, као и "радну вечеру" са француским предсједником Емануелом Макроном.

У саопштењу парламента, наводи се да ће Јункерова посјета бити одложена до даљег јер је на агенди сједница, током које ће влади бити постављена питања о нередима, који су избили током протеста "жутих прслука".

Уколико се пак деси да Макрон ипак дође у Србију, планирано је да се састане са предсједником Србије Александром Вучићем, да ће за њега бити уприличен и свечани дочек, као и вечера, али и да ће том приликом одати почаст жртвама Првог светског рата.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Миле

03.12.2018 17:57

Овако и код нас у Србској све цвета никад боље није било....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голијат.

03.12.2018 18:04

Све је то залосно бједно ми срби це мо бити сатерани у цосак као сто вец јесмо захваљујуци вама водјама србски народ је опљацкан растјеран по цитавом свијету да се сналази како зна и умије неводи нико рацуна о градјанима битно га је оголити узетиу све сто има са обје стране дрине вама су битни пуни дјепови пара вила авијона ко зна ста јос немате а као браните србски народ неиде то тако .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

03.12.2018 18:08

Вуцицу бас немас среце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

03.12.2018 18:39

Ово сто вам сиптари раде неоправдама али мислим да једино овако са вама треба разговарати и стави ти вас на васе мјесто па драги Србииии неволи вас ба нико запитајте се засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

03.12.2018 18:49

Док испунис обецано доци це хахаххах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Креће се лађа француска

03.12.2018 23:13

Са пристаништа солунска. Ха ха ха....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.12.2018 23:31

Ти сазивас сједницу савјета за безбједност скоро сваки други дан.... Тако ти и јаран сваки други дан има нови Референдум... Требате једном отворит све карте и ставити их на стол да народ не плаца васе глупости.

ОДГОВОРИТЕ