Тужилац: Смртна казна за убиство

Саудијски главни тужилац саопштио и званично детаље смрти новинара Џамала Кашогија. Тражи се смртна казна за директне починиоце тог монструозног убиства.

Свијет 15.11.2018 | 15:27
Тужилац: Смртна казна за убиство
Како је речено на конференцији за медије у Ријаду, тужилаштво ће затражити смртну казну за пет људи који су били укључени у убиство новинара "Вашингтон поста" саудијског порекла, пренео је ЦНН.

Од укупно 11 људи који су били оптужени, пет особа које се суочавају са смртном казном биле су директно укључене у "наређивање и извршење злочина".

Саудијци су, подсетимо, износили различите приче о смрти новинара саудијског порекла, а чак су у почетку у потпуности негирали било какво сазнање о томе пре него што су признали да је група "одметнутих" извршилаца одговорна за Кашогијеву смрт.

Наиме, Кашоги је ушао у зграду конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра и из ње никада није изашао.

Данима је Саудијска Арабија негирала да има икаква сазнања о томе шта се с њим догодило, а тек, како су писали бројни медији, када су уклоњени кључни докази, турским истражиоцима је допуштено да уђу у зграду конзулата. Од момента када је Кашоги убијен већ је тада прошло више од 10 дана.

Када је већ постало извесно да Кашоги више није међу живима, Саудијска Арабија је признала: Кашоги је мртав, али је све објаснила стицајем несрећних околности приликом испитивања новинара који је у конзулат ушао да би прибавио папире за венчање с вереницом.

Ријад је саопштио да наводно није знао да се спрема смрт Кашогија, иако је објављен идентитет свих особа из безбедносних служби Саудијске Арабије које су у Истанбул ушле истог дана када је Кашоги био у конзулату, и које су такође истог дана напустиле Турску.

Од тада цуре детаљи убиства новинара, а сваки од њих монструознији је од претходног. Тело званично још није нађено, као ни налогодавац овог убиства. Већина медија сматра да иза свега стоји саудијски престолонаследник принц Мохамед Бин Салман, "омиљени син" саудијског краља, који је већ доспео у средиште интересовања јавности због наређивања хапшења супарника.

Међутим, ту дилему данас је отклонио управо генерални тужилац, који је рекао да Бин Салман није био умешан у убиство Кашогија, пренели су Ал Џазира и "Вашингтон пост".

Тужилац је открио и да је особа која је наредила убиство новинара шеф преговарачког тима који је послат у Истанбул како би га вратио у Саудијску Арабију.

Он је рекао и да је, према званичним резултатима истраге, Кашоги страдао тако што му је убризгана смртоносна ињекција, након чега је преминуо. Његово тело потом је раскомадано и у деловима изнето из конзулата.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рада

15.11.2018 14:30

Ово мозе Гаци да слузи као примјер, или?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА за ДАВИДА

15.11.2018 14:33

Овако се то ради прецједник! Па нисам дзабе гласо зате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМРТНА КАЗНА

15.11.2018 14:51

Треба да се проведе смртна казна и над оним ко буде убио Давида, још је на снази у Српској. Ја је лично никад не бих укинуо.што због монструозних убистава, што због велеиздаје. Јебеш демократију, погледајте оног монструма у Норвешкој, убио преко 70 младих људи и добио максималну казну, јебених 21 годину.

ОДГОВОРИТЕ