Јордан - нова база џихадиста?

Јордан може да буде наредна земља у којој ц́е се учврстити терористичка Исламска држава (ИД), пише лист Нешенел интерест.

Свијет 01.11.2018 | 20:51
Јордан - нова база џихадиста?
Иако се Јордан сматра кључним савезником САД у региону у борби против ИД, Хашемитска Краљевина се налази у озбиљној опасности.

Лист наводи да се Јорданци налазе на трец́ем месту по бројности међу џихадистима ИД - процењује се да их има око 3.000. Поред тога, проблеми попут незапослености, сиромаштва, слабе државне управе и религиозног екстремизма повец́авају могуц́ност дестабилизације у земљи.

Због пораза ИД у Сирији и Ираку, бројни џихадисти почеће да се враћају кући. С искуством у ратовању и верском острашћеношћу, они ће бити озбиљна претња будућности земље.

Претњу представљају и избеглице из Сирије, чији се број у Јордану процењује на око 658.000 људи. Због лоших услова боравка, они представљају плодно тло за семе радикализма и лако могу да се придруже терористима.

У Јордану је 658.000 сиријских избеглица, међу њима се крију у џихадисти.

Од 2015. године проблем екстремизма у Јордану је све озбиљнији. У августу 2018. у терористичком напад у граду Салту погинула су четири јорданска војника, док је 16 цивила повређено. Касније је због тога ухапшено пет екстремиста. Недалеко од места терористичког напада откривене су бројне експлозивне направе, а претпоставља се да су терористи планирали да их искористе за нове нападе.

(Курир)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Не Треба

02.11.2018 05:10

Хвала не треба имамо Босну и Косово.

ОДГОВОРИТЕ