ХОЛ: Није то Класикер, то је класично иживљавање!

Тадићева трешњица и грех “свеца“ - онај горе све види. . .  Ајакс добио Фајенорд са 3:0.

Фудбал 28.10.2018 | 21:05
ХОЛ: Није то Класикер, то је класично иживљавање!
Носи име “Дер Класикер“, али како се ситуација развија последњих сезона можда ће дерби Ајакса и Фајенорда морати да буде преименован. Великан из Ротердама просто не може да испрати Копљанике што се потврдило и у данашњем судару са 10. кола Ередивизије у којем је Фајенорд извршио самоубиство и практично се Ајаксу склонио са пута. Искључење Џерија Сен Жуста већ у шестом минуту меча учинило је најзанимљивију утакмицу Холандије пуком формалношћу – Ајакс је са играчем више рутински стигао до победе од 2:0.

На примеру Сен Жуста потврдило се да “онај горе“ све види. С тим да овде не говоримо у религиозном смислу, онај горе је судија у соби са силним мониторима. Бјорн Кујперс је испрва показао жути картон Сен Жусту, али му је скренута пажња да још једном погледа старт 22-годишњег дефанзивца. Тада је и Кујперс видео: отвореним ђоном је кренуо Сен Жуст. Високо подигнутим. У бутину је ударио Николаса Таљафика, са толиком силином да му је потом покупио и стајну ногу. Црвени као врата. И већ од седмог минута неравноправан меч.

Срећа по госте из Ротердама је та што је Ајакс био милостив, кад судије већ нису. Могли су Копљаници да бројчану надмоћ искористе и до врха напуне мрежу најљућег ривала. Да је било 11 на 11 вероватно не би било те кочнице. Овако је Ајакс играо под ручном. Није се поштено ни ознојио. Фајенорд се упорно нудио.

После тог апсолутно беспотребног искључења из шестог минута још један поклон гостију. Овај пут частио је Џастин Бејло, мада би свој део кривице морали да преузму и везисти који су после изгубљене лопте на средини терена дозволили домаћима да се прошетају до опасне зоне. Френки де Јонг је шутирао, није то био тако опасан ударац, али је Фајенордов голман имао жуту минуту. Лопта му је прошла и кроз руке и кроз ноге и било је то 1:0. Превише грешака једноставно. Није могло да не утиче на морал екипе.

Да не буде ама баш никакве драме побринуо се Хаким Зијех, који је у 41. минуту сам себи створио простор за ударац и прецизно гађао иза Бејлових леђа. И тада је голман Фајенорда могао боље да реагује, али није то ни толико битно. Не може се голман толико кривити за пораз кад је само у првом полувремену Ајакс шутирао чак 19 пута на Фајенордов гол.

Логична последица, четврта узастопна победа Ајакса у Дер Класикеру. И 16. у последњих 25 сусрета. У тих 25 само је једном Фајенорд славио. И како је то онда Класикер? То је већ класично иживљавање. С тим да је овог пута заиста и могло да буде иживљавање, али је Ајакс заиста играо са стопалом на пола гаса због чега је и публика у Амстердаму средином другог полувремена звиждуцима частила победнички тим.

Навијачи нису тако милостиви. А ово је била изванредна прилика да се омражени ривал понизи. Осетили су то незадовољство и играчи домаћег тима, па су у 80. минуту ипак дали и тај трећи гол. Давид Нерес је центрирао, Душан Тадић главом погодио небрањени део мреже и ставио трешњицу на врх торте. Тадићев седми првенствени гол ове сезоне, већ 10. ако рачунамо и квалификације за Лигу шампиона. А кад ту додамо и осам асистенција, све то на 19 утакмица, јасно је да је Тадић направио пун погодак када је летос изабрао Ајакс.

Фајенорд му је приде омиљени ривал. Све скупа је против великана из Ротердама одиграо 10 утакмица, дао му је пет голова, још пет је наместио. 

ХОЛАНДИЈА 1 - 10. коло:

Петак
Емен - Венло 1:1 (0:1)
/Гронсвелд 65 - Млапа 15/

Субота
Ден Хаг - НАЦ Бреда 1:1 (1:1)
/Кјати 17 - Лука Илић 12/

Гронинген - ПСВ 1:2 (1:1)
/Мемишевић 42 пен - Мален 45, Дамфрис 86/

Де Графшап - Ексцелзиор 4:1 (1:1)
/Мигхем 25, Нарсинг 49, Јебил 55, Серансен 70 - Оморсон 38/

Цволе - Хераклес 1:1 (0:1)
/Дуинен 73 - Далмау 17/

Недеља
Витесе – Фортуна 2:1 (1:1)
/Ван дер Верф 12, Беро 66 – Видигал 92/

Ајакс - Фајенорд 3:0 (2:0)
/Бејло 22аг, Зијех 41, Тадић 80/

Виљем ИИ - Утрехт 0:1 (0:0)
/Јансен 87/

АЗ Алкмар - Херенвен 2:3 (1:1)
/Оувејан 16, Гудмундсон 79 - Флап 30, 57, Ламерс 84/

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар