HOL: Nije to Klasiker, to je klasično iživljavanje!

Tadićeva trešnjica i greh “sveca“ - onaj gore sve vidi. . .  Ajaks dobio Fajenord sa 3:0.

Fudbal 28.10.2018 | 21:05
HOL: Nije to Klasiker, to je klasično iživljavanje!
Nosi ime “Der Klasiker“, ali kako se situacija razvija poslednjih sezona možda će derbi Ajaksa i Fajenorda morati da bude preimenovan. Velikan iz Roterdama prosto ne može da isprati Kopljanike što se potvrdilo i u današnjem sudaru sa 10. kola Eredivizije u kojem je Fajenord izvršio samoubistvo i praktično se Ajaksu sklonio sa puta. Isključenje Džerija Sen Žusta već u šestom minutu meča učinilo je najzanimljiviju utakmicu Holandije pukom formalnošću – Ajaks je sa igračem više rutinski stigao do pobede od 2:0.

Na primeru Sen Žusta potvrdilo se da “onaj gore“ sve vidi. S tim da ovde ne govorimo u religioznom smislu, onaj gore je sudija u sobi sa silnim monitorima. Bjorn Kujpers je isprva pokazao žuti karton Sen Žustu, ali mu je skrenuta pažnja da još jednom pogleda start 22-godišnjeg defanzivca. Tada je i Kujpers video: otvorenim đonom je krenuo Sen Žust. Visoko podignutim. U butinu je udario Nikolasa Taljafika, sa tolikom silinom da mu je potom pokupio i stajnu nogu. Crveni kao vrata. I već od sedmog minuta neravnopravan meč.

Sreća po goste iz Roterdama je ta što je Ajaks bio milostiv, kad sudije već nisu. Mogli su Kopljanici da brojčanu nadmoć iskoriste i do vrha napune mrežu najljućeg rivala. Da je bilo 11 na 11 verovatno ne bi bilo te kočnice. Ovako je Ajaks igrao pod ručnom. Nije se pošteno ni oznojio. Fajenord se uporno nudio.

Posle tog apsolutno bespotrebnog isključenja iz šestog minuta još jedan poklon gostiju. Ovaj put častio je Džastin Bejlo, mada bi svoj deo krivice morali da preuzmu i vezisti koji su posle izgubljene lopte na sredini terena dozvolili domaćima da se prošetaju do opasne zone. Frenki de Jong je šutirao, nije to bio tako opasan udarac, ali je Fajenordov golman imao žutu minutu. Lopta mu je prošla i kroz ruke i kroz noge i bilo je to 1:0. Previše grešaka jednostavno. Nije moglo da ne utiče na moral ekipe.

Da ne bude ama baš nikakve drame pobrinuo se Hakim Zijeh, koji je u 41. minutu sam sebi stvorio prostor za udarac i precizno gađao iza Bejlovih leđa. I tada je golman Fajenorda mogao bolje da reaguje, ali nije to ni toliko bitno. Ne može se golman toliko kriviti za poraz kad je samo u prvom poluvremenu Ajaks šutirao čak 19 puta na Fajenordov gol.

Logična posledica, četvrta uzastopna pobeda Ajaksa u Der Klasikeru. I 16. u poslednjih 25 susreta. U tih 25 samo je jednom Fajenord slavio. I kako je to onda Klasiker? To je već klasično iživljavanje. S tim da je ovog puta zaista i moglo da bude iživljavanje, ali je Ajaks zaista igrao sa stopalom na pola gasa zbog čega je i publika u Amsterdamu sredinom drugog poluvremena zvižducima častila pobednički tim.

Navijači nisu tako milostivi. A ovo je bila izvanredna prilika da se omraženi rival ponizi. Osetili su to nezadovoljstvo i igrači domaćeg tima, pa su u 80. minutu ipak dali i taj treći gol. David Neres je centrirao, Dušan Tadić glavom pogodio nebranjeni deo mreže i stavio trešnjicu na vrh torte. Tadićev sedmi prvenstveni gol ove sezone, već 10. ako računamo i kvalifikacije za Ligu šampiona. A kad tu dodamo i osam asistencija, sve to na 19 utakmica, jasno je da je Tadić napravio pun pogodak kada je letos izabrao Ajaks.

Fajenord mu je pride omiljeni rival. Sve skupa je protiv velikana iz Roterdama odigrao 10 utakmica, dao mu je pet golova, još pet je namestio. 

HOLANDIJA 1 - 10. kolo:

Petak
Emen - Venlo 1:1 (0:1)
/Gronsveld 65 - Mlapa 15/

Subota
Den Hag - NAC Breda 1:1 (1:1)
/Kjati 17 - Luka Ilić 12/

Groningen - PSV 1:2 (1:1)
/Memišević 42 pen - Malen 45, Damfris 86/

De Grafšap - Ekscelzior 4:1 (1:1)
/Mighem 25, Narsing 49, Jebil 55, Seransen 70 - Omorson 38/

Cvole - Herakles 1:1 (0:1)
/Duinen 73 - Dalmau 17/

Nedelja
Vitese – Fortuna 2:1 (1:1)
/Van der Verf 12, Bero 66 – Vidigal 92/

Ajaks - Fajenord 3:0 (2:0)
/Bejlo 22ag, Zijeh 41, Tadić 80/

Viljem II - Utreht 0:1 (0:0)
/Jansen 87/

AZ Alkmar - Herenven 2:3 (1:1)
/Ouvejan 16, Gudmundson 79 - Flap 30, 57, Lamers 84/

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar