Тајфун "Мангкут" се не смирује

Тајфун "Мангкут", који се обрушио на Филипине однео је досад најмање 12 живота, док власти сумњају да би тај број могао да буде већи.

Свијет 15.09.2018 | 21:15
Тајфун "Мангкут" се не смирује
Како преноси АП, већина људи изгубила је живот у клизиштима на северу Филипина. Саветник председника Филипина Френсис Толентино рекао је да је међу мрвима једна беба и дете.

Раније данас погинула су двојица спасилаца на терену, а један леш пронађен је у реци у престоници Манили. Према његовим речима, број мртвих могао би да порасте на 16. 

У тренутку када је погодио Филипине, тајфун је са собом донео ветрове и до 305 километара на час, да би касније ослабио крећући се према југу Кине и Вијетнаму, преноси АП.

Метеоролошка агенција Филипина саопштила је да је тајфун значајно ослабио, али да је ситуација и даље опасна, поготово због обилних падавина које би могле да изазову поплаве и клизишта.

Поједини делови Маниле су поплављени, а власти су у приправности да спусте бране и испразне.

Према речима сведока, олујни ветрови и јака киша чупали су танке лимене кровне плоче и довели до нестанка струје, јавља АП.

Тајфун је погодио приобални град Багао у провинцији Кагајан, на острву Лузон, пољопривредно подручје богато пољима пиринча, склоним поплавама, и планинским областима, на којима је честа појава клизишта.

Више од пет милиона људи угрожено је невременом, које је Заједнички центар за упозорења на тајфун, са седиштем на Хавајима, означио као супертајфун, који доноси са собом снажне ветрове, јачине једнаке урагану категорије пет.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар