Супертајфун: Пет милиона угрожених

Супертајфун "Мангкут" обрушио се јуче на сјевероисточну обалу Филипина, а око 5,2 милиона људи, чија се домаћинства налазе на путу "веома деструктивног" тајфуна, упозорено је да остане у својим домовина.

Свијет 15.09.2018 | 07:19
Супертајфун: Пет милиона угрожених
Према ријечима свједока, олујни вјетрови и јака киша чупали су танке лимене кровне плоче и довели до нестанка струје, јавља АП. 

Тајфун је погодио приобални град Багао у провинцији Кагајан, на острву Лузон, пољопривредно подручје богато пољима пиринча, склоним поплавама, и планинским областима, на којима је честа појава клизишта. 

Више од пет милиона људи угрожено је олујом, коју је Заједнички центар за упозорења на тајфун, чије је сједиште на Хавајима, означио као супертајфун, који доноси са собом снажне вјетрове, јачине једнаке урагану категорије пет. 

За сада нема извјештаја о томе да је причињена већа штета нити да је било жртава у региону, гдје власти претходна два дана врше масовне евакуације из јако ризичних области. 

Како је Реутерс јавио, више од 9.000 људи премјештено је у привремена склоништа.

Новинари АП у хотелу у Тугегарао, пријестоници Кагајана, јављају да су видјели лимене кровне плоче и друге објекте како лете ваздухом, срушене ознаке на продавницама и аутомобиле "како се тресу" на паркинзима због удара вјетра. 

Упозорења на олују издата су у скоро свим провинцијама широм сјеверног острва Лузон, укључујући у Манили. 

Како је раније објављено, "Мангкут" је јачи од урагана "Флоренс" који је ударио у источну обалу САД, с вјетровима брзине до 285 километара на час.

Предсједник Филипина Родриго Дутерте сазвао је у четвртак састанак Савјета за природне катастрофе, на којем је одлучено да ће уочи удара супер тајфуна бити предузете ванредне мјере.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре

15.09.2018 12:08

Стетс сто није бис јаци само нек руси русе и они по свијету

ОДГОВОРИТЕ