Можда сте у опасностима ако превише спавате

Истраживачи упозоравају да можда неке недијагностиковане болести могу да буду разлог зашто је људима потребно више од десет сати сна током ноћи.

Здравље 08.08.2018 | 12:50
Можда сте у опасностима ако превише спавате
Студија је показала да су људи који спавају дуже од десет сати током ноћи изложени за 56 одсто већем ризику од срчаног удара и за 49 одсто већем ризику од срчаних болести.

Истраживачи упозоравају да можда неке недијагностиковане болести могу да буду разлог зашто је људима потребно више од десет сати сна током ноћи.

Прочитајте још: Колико је воћа доста?

У опширној студији у којој је учествовало око три милиона људи између 1970. и 2017. године, доказано је и да је лош квалитет сна повезан са 44 одсто већим ризиком од срчаних болести.

"Наша студија је веома важна за јавно здравље јер показује да превише сна повећава кардиоваскуларни ризик. Уколико особа свакодневно има потребу да спава дуже од осам сати, требало би истражити факторе кардиоваскуларног ризика или апнеју спавача, која се догађа када особа на неколико секунди престаје да дише током спавања", упозорава водећи истраживач др Чан Шинг Квок.

Прочитајте још: Ако пијете лек без воде, болеће вас желудац

Истраживачи са Универзитета у Манчестеру и Лидсу анализирали су 74 студије. Показало се су да они који превише спавају изложени већем ризику од смрти у деценијама у којима је трајала студија.

Једна од студија која је трајала 11 година, показала је да особе које спавају дуже од девет сати током ноћи имају 25 одсто већи ризик од смрти услед различитих узрока. То истраживање није пронашло повећан ризик код оних који спавају седам и осам сати, као ни код оних који спавају мање од седам сати.

"Ово истраживање је започето јер нас је занимало да знамо да ли је штетније спавати краће или дуже од препоручених седам, осам сати. Желели смо да знамо да ли дужина сна утиче на ризик од смрти и кардиоваскуларне болести. Спавање утиче на све, а квантитет и квалитет нашег сна су врло комплексни", истче др Квок. Он истиче да на спавање утичу културолошки, психолошки, бихејвиорални, патопсихолошки и фактори из окружења.

"У то спада и свакодневна брига о деци и породици, нередовне смене односно често мењање смена на послу, физичке и менталне болести и слично".

Неки научници су раније истакли да је највећи проблем предугог спавања заправо та вишесатна неактивност. Са друге стране, треба имати на уму да су одрасли људи који спавају краће од шест сати такође изложени ризику од смрти, али се до сада мало знало о опасностима које вребају ако спавамо дуже од препорученог.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар