Шта је крила Мерлин Монро?

У раним јутарњим сатима шестог августа 1962. године, кућна помоћница Мерилин Монро се тргла из сна, осјетивши да нешто није у реду. Отишла је до собе у којој је спавала славна глумица и, иако је видјела да унутра гори свјетло, није успјела да је дозове.

Забава 08.08.2018 | 07:39
Шта је крила Мерлин Монро?
Врата су била закључана. Преплашена жена је позвала Ралфа Гринсона, личног психијатра Мерилин Монро, који је одмах дошао, развалио врата и пронашао једну од највећих љепотица свих времена – мртву, пише Ноизз.рс.

Тада, тог трагичног јутра је угашен један живот који је многима дјеловао идилично, срећно и безбрижно, али је заправо крио тугу са којом се глумица борила цијелог живота.



Широк, беспрекоран осмијех, увијек савршена фризура, утегнута хаљиница, штикле, шминка, дијаманти и деколте – све те ствари су вјешто скривале праву Мерилин, коју је само неколицина људи заправо упознала.

Несигурну, стидљиву жену која зна и жели много више од улога секс бомби какве јој додјељују. Дјевојчицу, дјевојку и жену која је живот започела са тугом у очима, и исто тако га и завршила.

Мерилин је рођена као Норма Џин Мортенсон у Лос Анђелесу, али је убрзо завршила у сиротишту – отац је напустио њену мајку прије него што се она уопште родила и никад га није ни упознала, а мајка је убрзо након порођаја завршила у болници за ментално здравље.

Норма је мјењала хранитељске породице и домове за незбринуту децу током читавог одрастања. Са 17 година се удала, не из љубави, већ само да би побјегла од судбине незбринутог дјетета и направила прве кораке ка самосталности.



Први брак није потрајао – развела се послије четири године и рјешила да се посвети каријери у шоубизнису. Корак по корак, посталаја је све познатија и вољенија широм Америке и свиета, али не и срећнија.

Како јој је каријера напредовала, тако је Мерилин постајала све несигурнија. Патила је од озбиљне треме пред сваки јавни наступ, због чега ју је пратио глас да је тешка за сарадњу. Како кажу њени биографи, била је велики перфекциониста, али је уједно и имала мањак самопоуздања, а јасно вам је да је то комбинација која гарантује пуно нервозе.

Патила је од анксиозности, инсомније и депресије. Али је све то вјешто крила онда када се укључе фото-апарати.

Осмијех на посљедњим фотографијама Мерилин Монро много говори о њеном животу

Тако је било и 15. септембра 1954. године, када је настала чувена фотогафија Мерилин Монро у бијелој хаљини која лепрша на све стране. Глумица је тада већ била у браку са Џоом Димађом и важила је за једну од најпознатијих жена Холивуда. Нажалост, чувени играч бејзбола је био патолошки љубоморан и када је видио слику, коју је направио фотограф  Сем Шо, наводно је полудио – а ништа мање бијесан није био ни када је схватио да је то дио сцене из фима “Тхе Севен Yеар Итцх”.



Бијесан од љубоморе, тражио је од Мерилин да напусти каријеру – али њој није падало на памет да одустане сада, када је на врхунцу.

– Више од свега желим да будем велика звијезда. То је права драгоцјеност. Нисам хтјела да напустим каријеру, а Џо је то желио више од свега – рекла је касније Мерилин.

Брак је окончан неколико мјесеци касње, а та легендарна слика је остала као подсјетник, не на сам развод, већ на жену која није трпила ултиматуме и која је знала шта жели. Нажалост, у то се никако није уклапала љубав.

Мерилин се удала и трећи пут, за Артура Милера, тада познатог сценаристу и режисера. Њени биографи то описују као почетак њеног краја. Имала је два спонтана побачаја, гинеколошку операцију, почела је да пије и узима ооијате и полако је тонула у депресију. Наводно је током брака имала неколко афера, од којих је најпознатија била она са Кенедијем, али Мерилин своју мирну луку никад није успјела да нађе.



Трећи пут се развела 1961. године, а годину дана касније је одузела себи живот превеликом дозом пилула за спавање. Њен други супруг Димађо је тада органзовао одвојену сахрану на којој није био добродошао нико из Холивуда, већ само наближи пријатељи и породица.

Као што је то Елтон Џон лијепо описао у пјесми посвећеној Мерилин:

“Живјела је живот као свијећа на вјетру, не знајући за кога да се ухвати када крене да пада киша”.

Али њена свијећа је изгорила. А легенда о Мерилин Монро није – и никад неће.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миле

10.08.2018 10:04

прелијепа жена, филмска антологија,увијек је лијепо видјети јер данас је тако лијепих жена све мање.

ОДГОВОРИТЕ