ЛШ: Звезду чека још један балтички "бункер"!

Да ли је Павков решење? Фудбалери Црвене звезде настављају борбу за Лигу шампиона, у уторак у Београду (20:30) гостује литвански шампион Судува.  Звездино предворје раја: Не очекујте рутину, већ игру живаца и трилер! Црвено-бели морају да подесе главу на прошлогодишњи мод и без примљеног гола у вечерашњем мечу против Судуве (20. 30) однесу капитал за Литванију.  Звезда - тим за Судуву: Може ли Павков као Лекић? Милојевић има три адута са клупе. . .  Могуће је и поново да видимо Срђана Бабића у стартној постави

Фудбал 24.07.2018 | 17:00
ЛШ: Звезду чека још један балтички "бункер"!
Црвено-бели нису блистали у првој рунди против Спартакса, али су пре свега стрпљивом игром одрадили потребан посао.

Сада их чека знатно већи изазов, али би и у случају Литванаца у другом колу стрпљење требало да буде кључни фактор.

Судува је у првој рунди изненадила АПОЕЛ, показавши да папир није право мерило снага. Литванци су чврстом и "жилавом" игром уз много трчања излуђивали Кипране којима није било довољно ни скоро 30 шутева да изборе пролаз.

Осим тога, Судува је на свом терену показала и да зна да постиже голове, јер је чак три пута затресла мрежу АПОЕЛ-а, који није тим који лако прима поготке.

"Стално понављам и стварно мислим да више нема лаких противника. Видели сте колико је било изненађења у првом колу. Судуву су сви прежалили у дуелу са АПОЕЛ-ом, екипом која има "страшан" буџет и која је играла у Лиги шампиона прошле сезоне", рекао је тренер Звезде Владан Милојевић.

Потенцијални састав Звезде: Борјан – Стојковић, Савић, Дегенек, Родић – Јовичић, Крстичић – Ебесилио, Радоњић, Бен – Павков

Звезда је у серији од седам победа на свом терену у свим такмичењима, а није примила погодак на "Рајку Митићу" у последња два сусрета у Европи.

С друге стране, Судува је изгубила на последња два гостовања минималним резултатима, а пре тога је имала низ од шест победа уз импресивну гол разлику 23:3.

Као ретко кад у новијој историји – или боље рећи као никад у последњих неколико година - жреб у Ниону милује Црвену звезду. Навијачи српског шампиона већ виде спектакл у Београду и Варшави и мечеве против рањене Легије вредне сигурног пласмана у Лигу Европе… Другачије резонује Владан Милојевић.

Човек који је донео европско пролеће у Љутице Богдана после 26 година је опрезнији као никада раније. Зна да је Црвена звезда у предворју раја, зна да јој се „црта“ још једна европска јесен, али на помен квалитета Судуве трља зној са чела и озбиљном изразом лица покушава да стиша набујалу еуфорију. Нити ће се литвански шампион на Маракани (вечерас 20.30 часова) победити сам, нити Судува дозвољава поглед преко брда који сеже до Варшаве.

Изјаве  тренера Црвене звезде углавном су одмерене и нису „виралне“, али је јуче, на званичној конференцији за медије, много тога рекао између редова. Поручио је: „Морамо да променимо свест“. Била је то јасна порука играчима, али и навијачима клуба које води.

Онај ко очекује ватромет лепих потеза и доказивање Звездине доминације над Литванцима не треба ни да крену пут Топидерског брда. Тачно је да квалитетом Судава не може да парира Црвеној звезди, али Милојевић зна да су гости довољно искусни, довољно хомогени и утренирани да публици на Маракани приреде својеврсни психолошки трилер.

А то у преводу значи да ће Црвена звезда играти против досадног и јако декадентног дефанзивног блока који је успавао звезде Апеола. Црвено-бели ће вечерас на свом буњишту играти против Судуве и сата.

А такви мечеви могу да буду јако, јако незгодни. Наравно, папир каже да би гол у  раној фази меча растеретио  Вујадина Савића и другове, сасекао крила Литванцима и натерао их да се прже на јакој ватри добро попуњене Маракане. Али све је то папир и све је то кондиционал. Ако, ако и поново – ако.

Црвена звезда можда неће морати да блиста у офанзиви, али би за њен европски просперитет било добро да подеси мозак на прошлогодишњи мод. То је, уосталом, заштитни знак екипе Владана Милојевића.

Без срљања, без импровизације, са акцентом на затегнутост и јаку дефанзиву… Те компоненте мораће да буду заштитни знак екипе која као домаћин није примила гол у претходнна три европска меча. Било би пожељно, чак бисмо рекли и неопходно да Судува остане на нули.

„Мораћемо да будемо јако паметни.  Судува је екипа која ретко када мења систем игре. Добро трче, физички су изузетно јаки, јер се види утицај казахстанског стручњака. Они су у пику форме, ми се тражимо“, поручио је Владан Милојевић.

Дефинитивно Црвена звезда тренутно нема снагу налик оној у Келну или на Емирејтсу. Међутим, наш шампион је одиграо три меча и није примио гол, што је довољан разлог за умерени оптимизам. За црвено-беле ово ће бити суштински иста утакмица као са Спартаксом,  уз додатак да је Судува, ипак, квалитетнији ривал. Играће се на један гол, често ће офанзивни адути црвено-белих бити окружени штоперима ривала… Вероватно би све било лакше са нападачем класе Ричмонда Боаћија, способног да постигне погодак, али и да кретањима развуче одбрану ривала. Али мораће Владан Милојевић да импровизује и нада се да ће се ове јулске вечери родити неки нови јак адут.

Да, поглед ће се задржавати на лицу Милана Павкова. Он мора да дугим ногама и скоком прескочи ову препреку. И биће му потребна помоћ Лоренца Ебесилија, човека који је доведен да прави разлику у мечевима налик овом. Да од супарничких бункера снагом талента и индивидуалног потеза од бункера направи згариште. Њих двојица на солидном нивоу биће довољни да Судава буде поражена. Наравно, уз претпоставку да ће Радоњић, Бен, Крстичић, Родић и Филип Стојковић бити расположени за добру ролу.

Свако од њих има аргументе за рушенње Судуве. Пре свега то се односи на бековски тандем који ће морати да појача офанзивне излете и проценат квалитетних центаршутева ка Павкову и Бену. Дакле, црвено-бели треба да журе полако ка циљу и да у кори малог мозга знају да поседује арсенал квалитета. И још нешто: црвено-бели су имали седам дана да дигну форму у односу на Спартакс. Довољно времена да се репрезентативци Немања Радоњић и Милан Родић освеже и постану убојити на левој страни. А можда се у игри по боковима крије шифра Звездиног убедљивог тријумфа и мирног одласка на реванш.

Како било, много тога, да не кажемо све, је на Црвеној звезди. То је оно што су у жребу у Ниону тражили управа и играчи српског шампиона. Предворје раја је ту. Остало је да црвено-бели ускоче у њега. А онда да се побију са Легијом.

Звезда - тим за Судуву: Може ли Павков као Лекић? Милојевић има три адута са клупе! Могуће је и поново да видимо Срђана Бабића у стартној постави.

Меч против Спартакса и победа извојевана на мишиће представљали су најбољи могући путоказ за Судуву, када је реч о тренеру Црвене звезде Владану Милојевићу. Искусни стручњак сигурно би лакше дисао и деловао оптимистичније да је реализован већ виђени трансфер Ричмонда Боаћија. Али кроз прошлогодишње европско путовање Милојевић је показао да може да прескаче тешке препреке и када је суочен са кадровским проблемима. Чисто подсећање: Звезда је без Јовичића елиминисала Краснодар, Вујадина Савићаније било у Келну, Немања Радоњић је повређен био уочи одлучујућих јесењих битака.

Сада су сви здрави, али место првог нападача је каменчић који жуља Владана Милојевића. Између редова Звездин тренер је најавио да Никола Стојиљковић неће бити спреман за сутрашњи дуел, а то значи само једно. У ватру ће Милан Павков. Снажни центарфор је и даље под великом сумњом, али… Његов улазак у игру против Спартакса донео је бољитак, почео да љуља летонски бункер и ослободио стега Ел Фарду Бена који је лицем окренут ка голу показао шта може. Биће вечерашњи дуел велика прилика за коначну афримацију Милана Павкова. Уосталом, у мечу сличног карактера родио се Дејан Лекић. Сећају се навијачи Звезде сигурно дуела са Динамом из Тбилисија и хет-трика некадашњег репрезентативца.

Наравно, постоји  могућност да Ел Фарду Бен поново буде усамљен у шпицу, али пошто се очекује да у београдском мечу Судува дефанзивом глуми Спартакс, Милојевић ће пре посегнути за Павковом. То не значи да Ел Фарду Бен неће бити на терену. Њега би требало да видимо на десној страни, са тенденцијом да уласком у средину и непредивидим кретањима ствара неспокој дефанзицној линији Судуве.

Поред њега сигуран је Немања Радоњић, а поред Павкова крст великог оптерећења носиће и Лоренцо Ебисилио… Креатор из Холандије је играма против Спартакса и Динама остао дужан звездиној публици, али је дошао до даха. Почео је да подсећа на плејмејкера достојног Звездиног дреса (дакле само да подсећа), а на а на Маракани верују да ће кроз утакмице ухватити форму.

Остало је познато. Јовичић и Крстичић као проверен тандем требало би да црвено-белима донесу континуиране нападе и мир у дефазиви. Од њих се очекује да понове игре из претходног меча. То се, пре свега, односи на Ненада Крстичића, идеолога игре српског шампиона.

У одбрани готово да нема дилеме. Као и у свакој важној утакмици, сигурни су Стојковић, Родић и капитен Вујадин Савић. Према тренутном развоју догађаја други штопер требало би да буде Дегенек, али и Бабић је озбиљан кандидат. Пре свега због скок игре и чињенице да Судува у шпицу има горостаса Сисилија.

Као адути са клупе намећу се Немања Милић, Дејан Мелег, можда чак и суперталентовани Дејан Јовељић…

ЗВЕЗДА (4-1-4-1): Борјан – Стојковић, Савић, Дегенек, Родић – Јовичић – Ел Фарду Бен, Крстичић, Ебесилио, Радоњић – Павков.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар