LŠ: Zvezdu čeka još jedan baltički "bunker"!

Da li je Pavkov rešenje? Fudbaleri Crvene zvezde nastavljaju borbu za Ligu šampiona, u utorak u Beogradu (20:30) gostuje litvanski šampion Suduva.  Zvezdino predvorje raja: Ne očekujte rutinu, već igru živaca i triler! Crveno-beli moraju da podese glavu na prošlogodišnji mod i bez primljenog gola u večerašnjem meču protiv Suduve (20. 30) odnesu kapital za Litvaniju.  Zvezda - tim za Suduvu: Može li Pavkov kao Lekić? Milojević ima tri aduta sa klupe. . .  Moguće je i ponovo da vidimo Srđana Babića u startnoj postavi

Fudbal 24.07.2018 | 17:00
LŠ: Zvezdu čeka još jedan baltički "bunker"!
Crveno-beli nisu blistali u prvoj rundi protiv Spartaksa, ali su pre svega strpljivom igrom odradili potreban posao.

Sada ih čeka znatno veći izazov, ali bi i u slučaju Litvanaca u drugom kolu strpljenje trebalo da bude ključni faktor.

Suduva je u prvoj rundi iznenadila APOEL, pokazavši da papir nije pravo merilo snaga. Litvanci su čvrstom i "žilavom" igrom uz mnogo trčanja izluđivali Kiprane kojima nije bilo dovoljno ni skoro 30 šuteva da izbore prolaz.

Osim toga, Suduva je na svom terenu pokazala i da zna da postiže golove, jer je čak tri puta zatresla mrežu APOEL-a, koji nije tim koji lako prima pogotke.

"Stalno ponavljam i stvarno mislim da više nema lakih protivnika. Videli ste koliko je bilo iznenađenja u prvom kolu. Suduvu su svi prežalili u duelu sa APOEL-om, ekipom koja ima "strašan" budžet i koja je igrala u Ligi šampiona prošle sezone", rekao je trener Zvezde Vladan Milojević.

Potencijalni sastav Zvezde: Borjan – Stojković, Savić, Degenek, Rodić – Jovičić, Krstičić – Ebesilio, Radonjić, Ben – Pavkov

Zvezda je u seriji od sedam pobeda na svom terenu u svim takmičenjima, a nije primila pogodak na "Rajku Mitiću" u poslednja dva susreta u Evropi.

S druge strane, Suduva je izgubila na poslednja dva gostovanja minimalnim rezultatima, a pre toga je imala niz od šest pobeda uz impresivnu gol razliku 23:3.

Kao retko kad u novijoj istoriji – ili bolje reći kao nikad u poslednjih nekoliko godina - žreb u Nionu miluje Crvenu zvezdu. Navijači srpskog šampiona već vide spektakl u Beogradu i Varšavi i mečeve protiv ranjene Legije vredne sigurnog plasmana u Ligu Evrope… Drugačije rezonuje Vladan Milojević.

Čovek koji je doneo evropsko proleće u Ljutice Bogdana posle 26 godina je oprezniji kao nikada ranije. Zna da je Crvena zvezda u predvorju raja, zna da joj se „crta“ još jedna evropska jesen, ali na pomen kvaliteta Suduve trlja znoj sa čela i ozbiljnom izrazom lica pokušava da stiša nabujalu euforiju. Niti će se litvanski šampion na Marakani (večeras 20.30 časova) pobediti sam, niti Suduva dozvoljava pogled preko brda koji seže do Varšave.

Izjave  trenera Crvene zvezde uglavnom su odmerene i nisu „viralne“, ali je juče, na zvaničnoj konferenciji za medije, mnogo toga rekao između redova. Poručio je: „Moramo da promenimo svest“. Bila je to jasna poruka igračima, ali i navijačima kluba koje vodi.

Onaj ko očekuje vatromet lepih poteza i dokazivanje Zvezdine dominacije nad Litvancima ne treba ni da krenu put Topiderskog brda. Tačno je da kvalitetom Sudava ne može da parira Crvenoj zvezdi, ali Milojević zna da su gosti dovoljno iskusni, dovoljno homogeni i utrenirani da publici na Marakani prirede svojevrsni psihološki triler.

A to u prevodu znači da će Crvena zvezda igrati protiv dosadnog i jako dekadentnog defanzivnog bloka koji je uspavao zvezde Apeola. Crveno-beli će večeras na svom bunjištu igrati protiv Suduve i sata.

A takvi mečevi mogu da budu jako, jako nezgodni. Naravno, papir kaže da bi gol u  ranoj fazi meča rasteretio  Vujadina Savića i drugove, sasekao krila Litvancima i naterao ih da se prže na jakoj vatri dobro popunjene Marakane. Ali sve je to papir i sve je to kondicional. Ako, ako i ponovo – ako.

Crvena zvezda možda neće morati da blista u ofanzivi, ali bi za njen evropski prosperitet bilo dobro da podesi mozak na prošlogodišnji mod. To je, uostalom, zaštitni znak ekipe Vladana Milojevića.

Bez srljanja, bez improvizacije, sa akcentom na zategnutost i jaku defanzivu… Te komponente moraće da budu zaštitni znak ekipe koja kao domaćin nije primila gol u prethodnna tri evropska meča. Bilo bi poželjno, čak bismo rekli i neophodno da Suduva ostane na nuli.

„Moraćemo da budemo jako pametni.  Suduva je ekipa koja retko kada menja sistem igre. Dobro trče, fizički su izuzetno jaki, jer se vidi uticaj kazahstanskog stručnjaka. Oni su u piku forme, mi se tražimo“, poručio je Vladan Milojević.

Definitivno Crvena zvezda trenutno nema snagu nalik onoj u Kelnu ili na Emirejtsu. Međutim, naš šampion je odigrao tri meča i nije primio gol, što je dovoljan razlog za umereni optimizam. Za crveno-bele ovo će biti suštinski ista utakmica kao sa Spartaksom,  uz dodatak da je Suduva, ipak, kvalitetniji rival. Igraće se na jedan gol, često će ofanzivni aduti crveno-belih biti okruženi štoperima rivala… Verovatno bi sve bilo lakše sa napadačem klase Ričmonda Boaćija, sposobnog da postigne pogodak, ali i da kretanjima razvuče odbranu rivala. Ali moraće Vladan Milojević da improvizuje i nada se da će se ove julske večeri roditi neki novi jak adut.

Da, pogled će se zadržavati na licu Milana Pavkova. On mora da dugim nogama i skokom preskoči ovu prepreku. I biće mu potrebna pomoć Lorenca Ebesilija, čoveka koji je doveden da pravi razliku u mečevima nalik ovom. Da od suparničkih bunkera snagom talenta i individualnog poteza od bunkera napravi zgarište. Njih dvojica na solidnom nivou biće dovoljni da Sudava bude poražena. Naravno, uz pretpostavku da će Radonjić, Ben, Krstičić, Rodić i Filip Stojković biti raspoloženi za dobru rolu.

Svako od njih ima argumente za rušennje Suduve. Pre svega to se odnosi na bekovski tandem koji će morati da pojača ofanzivne izlete i procenat kvalitetnih centaršuteva ka Pavkovu i Benu. Dakle, crveno-beli treba da žure polako ka cilju i da u kori malog mozga znaju da poseduje arsenal kvaliteta. I još nešto: crveno-beli su imali sedam dana da dignu formu u odnosu na Spartaks. Dovoljno vremena da se reprezentativci Nemanja Radonjić i Milan Rodić osveže i postanu ubojiti na levoj strani. A možda se u igri po bokovima krije šifra Zvezdinog ubedljivog trijumfa i mirnog odlaska na revanš.

Kako bilo, mnogo toga, da ne kažemo sve, je na Crvenoj zvezdi. To je ono što su u žrebu u Nionu tražili uprava i igrači srpskog šampiona. Predvorje raja je tu. Ostalo je da crveno-beli uskoče u njega. A onda da se pobiju sa Legijom.

Zvezda - tim za Suduvu: Može li Pavkov kao Lekić? Milojević ima tri aduta sa klupe! Moguće je i ponovo da vidimo Srđana Babića u startnoj postavi.

Meč protiv Spartaksa i pobeda izvojevana na mišiće predstavljali su najbolji mogući putokaz za Suduvu, kada je reč o treneru Crvene zvezde Vladanu Milojeviću. Iskusni stručnjak sigurno bi lakše disao i delovao optimističnije da je realizovan već viđeni transfer Ričmonda Boaćija. Ali kroz prošlogodišnje evropsko putovanje Milojević je pokazao da može da preskače teške prepreke i kada je suočen sa kadrovskim problemima. Čisto podsećanje: Zvezda je bez Jovičića eliminisala Krasnodar, Vujadina Savićanije bilo u Kelnu, Nemanja Radonjić je povređen bio uoči odlučujućih jesenjih bitaka.

Sada su svi zdravi, ali mesto prvog napadača je kamenčić koji žulja Vladana Milojevića. Između redova Zvezdin trener je najavio da Nikola Stojiljković neće biti spreman za sutrašnji duel, a to znači samo jedno. U vatru će Milan Pavkov. Snažni centarfor je i dalje pod velikom sumnjom, ali… Njegov ulazak u igru protiv Spartaksa doneo je boljitak, počeo da ljulja letonski bunker i oslobodio stega El Fardu Bena koji je licem okrenut ka golu pokazao šta može. Biće večerašnji duel velika prilika za konačnu afrimaciju Milana Pavkova. Uostalom, u meču sličnog karaktera rodio se Dejan Lekić. Sećaju se navijači Zvezde sigurno duela sa Dinamom iz Tbilisija i het-trika nekadašnjeg reprezentativca.

Naravno, postoji  mogućnost da El Fardu Ben ponovo bude usamljen u špicu, ali pošto se očekuje da u beogradskom meču Suduva defanzivom glumi Spartaks, Milojević će pre posegnuti za Pavkovom. To ne znači da El Fardu Ben neće biti na terenu. Njega bi trebalo da vidimo na desnoj strani, sa tendencijom da ulaskom u sredinu i nepredividim kretanjima stvara nespokoj defanzicnoj liniji Suduve.

Pored njega siguran je Nemanja Radonjić, a pored Pavkova krst velikog opterećenja nosiće i Lorenco Ebisilio… Kreator iz Holandije je igrama protiv Spartaksa i Dinama ostao dužan zvezdinoj publici, ali je došao do daha. Počeo je da podseća na plejmejkera dostojnog Zvezdinog dresa (dakle samo da podseća), a na a na Marakani veruju da će kroz utakmice uhvatiti formu.

Ostalo je poznato. Jovičić i Krstičić kao proveren tandem trebalo bi da crveno-belima donesu kontinuirane napade i mir u defazivi. Od njih se očekuje da ponove igre iz prethodnog meča. To se, pre svega, odnosi na Nenada Krstičića, ideologa igre srpskog šampiona.

U odbrani gotovo da nema dileme. Kao i u svakoj važnoj utakmici, sigurni su Stojković, Rodić i kapiten Vujadin Savić. Prema trenutnom razvoju događaja drugi štoper trebalo bi da bude Degenek, ali i Babić je ozbiljan kandidat. Pre svega zbog skok igre i činjenice da Suduva u špicu ima gorostasa Sisilija.

Kao aduti sa klupe nameću se Nemanja Milić, Dejan Meleg, možda čak i supertalentovani Dejan Joveljić…

ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan – Stojković, Savić, Degenek, Rodić – Jovičić – El Fardu Ben, Krstičić, Ebesilio, Radonjić – Pavkov.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar