Како је Звезда финансирала прелазни рок?

Прошлогодишња матрица и зарађених 3. 300. 000 евра за деветорицу појачања! Наравно, на Маракани морају да се надају новим приходима. Вероватно од Александра Пешића.

Фудбал 08.07.2018 | 00:00
Како је Звезда финансирала прелазни рок?
Црвена звезда је у досадашњем делу летњег прелазног рока довела деветорицу нових играча.. Највише је уложено у трансфер Лоренца Ебеселија који је АПОЕЛУ плаћен 5000.000 евра. На позајмицу је стигао Никола Стојиљковић (одмах дато 200.000) и Рашид Сумаила. Обештећења су плаћена и за Милана Јевтовића, Дејана Мелега, голмана Зорана Поповића.

За клуб у финансијским дуговима челници Црвене звезде су уложили много. Преко милион евра. Међутим, одговорни из Љутице Богдана су поновили прошлогодишњу матрицу пословања. Надају се да ће и исход бити исти, односно да ће српски шампион поново играти групну фазу неког од европских такмичења.

О чему се заправо ради?

Прошлог лета, после разочаравајуће сезоне, црвено-белима је била потребна реконструкција на свим нивоима. Нови тренер и спортски директор желели су да направе тим од проверених српских играча, повратника из иностранства. Ништа није обећавало берићет, статус странаца није био познат. Међутим, још на почетку прелазног рока Црвена звезда је трансферисала играча на цени, али и момке без којих је могао да се замисли нови тим. Тако је Срђан Плавшић отишао у Спарту (милион евра), Михајло Ристић је продат Краснодару (два милиона), док је Филип Манојловић прослеђен Хетафеу за 1,2 милиона евра. Уз продају браће Илића Манчестер Ситију за великих 5 милиона евра, како би се намирили бројни дугови, Мркела и Терзић су добили довољно простора да Владану Милојевићу испуне неке од жеља.

Велики новац је одмах уложен у Александра Пешића, плаћеног 750.000 евра Тулузу, затим су долазили Бранко Јовичић (500.000), Милан Родић (250.000), Рикаридњо (300.000 за потпис) и Марко Гобељић (100.000). Као слободни играчи стигли су Вујадин Савић и Филип Стојковић, на позајмицу је доведен Немања Радоњић. На, послетку, уговор су парафирали Милан Борјан и Ненад Крстичић. За нове играче Црвена звезда је пре годину дана избројала тачно 2.000.000 евра. Био је то ризик који се исплатио.

Сличан сценарио на сцени је у овог лета. Барем у првом таласу прелазног рока, који је донео Владану Милојевићу могућност да склопи тим до дуела са Апоелом. И поново је новац обезбеђен продајом оних без којих се може.

Први је трансферисан Лука Аџић у Андерлехт. Ипак, није то била цифра која је могла да обезбеди мир челницима Црвене звезде. За слободу играча коме је у децембру истицао уговор клуб из Брисела је избројао 800.000 евра. Време је пролазило, свежег капитала није било, али је велики посао одрадио Урош Рачић. Високи везиста, рођен 1998.године, уочи почетка Мундијала био је убедљиво најтраженији играч Црвене звезде. Помињали су се Генк, Парма и Ђенова, али је у трансферу тешком 2,2 милиона евра високи Краљевчанин прешао у Валенсију. За сада је то трансфер лета, обзиром да црвено-бели нису уложили значајна средства у Рачића пристиглог пре две године из омладинског погона ОФК Београда. Такође, за Фримпонга је узето 300.000 евра од  Ференцвароша.,

Укупно Звезда је до сада инкасирала 3.300.000 евра. Довољно за прве активности у летњем прелазном року, али недовољно за миран живот. Примера ради лета прошле године црвено-бели су на продаји зарадили 11.500.000 евра, а пијацу завршили у суфициту од 8.500.000.

Због тога ће сигурно неко од носилаца игре бити продат до краја прелазног рока. Најреалније је да то буду Александар Пешић или Немања Радоњић (клуб има право на 60 посто од обештећења). Ближи одласку је најбољи фудбалер Суперлиге Александар Пешић чија продаје би могла да буде тешка 4.000.000 евра. То би значило ангажовање нападач из иностранства, али и наставак традиције озбиљне зараде у прлеазним роковима.

Уосталом, црвено-бели су и зимус продали Боаћија и Кангу и приходовали нешто више од пет милиона евра.

Извор: моззартспорт

Фото Стар Спорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

?

08.07.2018 10:45

Ебесилио плаћен 800 000€,а не 5 милиона€.Рачуница је да су продата 3 играча за 3,3 милиона €,а доведено 9 играча за 2,2 милиона€.

ОДГОВОРИТЕ