Гордана Тадић двије године в.д.

Још увијек нема никаквих назнака када би могао бити именован нови главни тужилац БиХ с обзиром на то да је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) раније поништило расписани конкурс.

Босна и Херцеговина 01.07.2018 | 10:49
Гордана Тадић двије године в.д.
Иначе, скоро двије године Тужилаштвом БиХ управља Гордана Тадић у својству вршиоца дужности главног тужиоца.

Из Високог судског и тужилачког савјета БиХ речено је да је ВСТС донио одлуку да се конкурси за руководиоце у правосуђу, главне тужиоце, замјенике главних тужилаца и предсједнике судова у БиХ, који су раније били расписани, укључујући и конкурс за избор главног тужиоца Тужилаштва БиХ, пониште и поново распишу након ступања на снагу измјена и допуна Пословника о раду ВСТС-а БиХ, који такву одредбу предвиђа у прелазним и завршним одредбама, односно 30 дана од дана објављивања у Службеном гласнику БиХ.

Измјене Пословника ВСТС БиХ је усвојио на сједници одржаној 11. маја 2018. године, а у складу са Акционим планом ВСТС-а БиХ за имплементацију препорука Европске комисије, које се, између осталог, односе на област одабира и именовања носилаца правосудних функција.

"Имајући у виду да измијењени Пословник о раду ВСТС-а БиХ још није ступио на снагу, конкурс за избор главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине није расписан, самим тим нисмо у могућности предвидјети када ће цијела процедура избора бити окончана", казали су из ВСТС-а.

Вршилац дужности главног тужиоца Гордана Тадић, која већ двије године руководи Тужилаштвом БиХ, раније је потврдила како ће се кандидовати за главног тужиоца БиХ.

Према Закону о Тужилаштву БиХ главном тужиоцу и замјеницима главног тужиоца мандат траје шест година уз могућност поновног именовања. Мандат главног тужиоца може престати услијед поднесене оставке, навршене старосне доби прописане за обавезан одлазак у пензију или смјењивања с дужности из оправданих разлога.

(Клиx.ба)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

РВИ

01.07.2018 08:58

А лептир, мозе ли он бити кандидат. милокрад

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

01.07.2018 09:50

Треба још овим лоповима Додику, Човићу, Изедбеговићу ако неко други прође за главног тужиоца онда морају тражити нове кандидате за изборе пошто би исти побјегли главом без обзира..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједлог

01.07.2018 09:58

Мој приједлог да ту функцију врсе :Драган Цовиц,Милорад Додик,Бакир Изетбеговиц,Фахрудин Радонциц и Златко Лагундзија ионако се све њих питало а не главног тузиоца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

01.07.2018 10:03

Треба изабрати постеног досад је било све корумпирано

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛБАТРОС

01.07.2018 11:11

ДАЛИДУ БУРЗИЦ ИЗАБРАТИ, АКО СЕ ХОЦЕ ВЛАДАВИНА ПРАВА И ПРАВНА СИГУРНОСТ ГРАДЈАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар М.

01.07.2018 13:09

Остаце Гордана Т.главни тузилац. То јw могуци компромис да М. Тегектија остане предсједник ВСТС. Усрузење судија ФБиХ је против да ико из РС буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИВИЦА КЛАРЕНС ИЗ САРАЈЕВА

04.07.2018 05:36

ПРИЈЕ 4 МЈЕСЕЦА КАЖЕ МИ АДВОКАТ ТОМИЋ ДУШКО ДА ЋЕ БИТИ ПОНИШТЕН И ДРУГИ КОНКУРС ЗА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА. ЈА СЕ НАСМИЈАО И ПОМИСЛИОУ СЕБИ, ЛУПА ОВАЈ ЧОВЈЕК. ГЛАВНИ ТУЖИТЕЉ ЈЕ ЗА МЈЕСЕЦ ДАНА ТАДИЋКА И ТАЧКА. САД ЧИТАМ ДА ЈЕ ПОНИШТЕН ТАЈ КОНКУРС, КАКО МИ ЈЕ РЕКАО АДВОКАТ ТОМИЋ. ИЗВИНИ ГОСПОДИНЕ ТОМИЋУ. ТИ СИ ЗАИСТА ГОСПОДИН И ТИ СИ СТВОРЕН ЗА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА БИХ. САМО ТЕШКО ЋЕШ ПРОЋИ, ЈЕР ТЕ НЕ ВОЛИ МИЛОРАД ДОДИК. А НИ ДРАГАНУ ЧОВИЋУ НИСИ МИО. ТАКО ТИ ЈЕ ТО, МОЈ АДВОКАТУ.

ОДГОВОРИТЕ