СП: Ова Србија има мозак и Божију левицу!

Победа Србије – капитен решио најважнији меч! Фудбалери Србије победили су Костарику 1:0 (0:0), у првом мечу Групе Е на Светском првенству у Русији! БРАВО, ОРЛОВИ! Бомба Коларова за радост СРБИЈЕ! Победа! И то каква. . . Мајсторија српског капитена Александра Коларова у 56. минуту из слободног ударца за радост на старту Светског првенства. Србија има три бода! Ванвременски гол Коларова осветлао пут до осмине финала.  Минималац против Костарике у Самари! И сјајна партија Орлова.

Фудбал 17.06.2018 | 16:15
СП: Ова Србија има мозак и Божију левицу!
Меч на Космос Арени у Самари решио је капитен Александар Коларов фантастичним голом из слободног ударца у 56. минуту сусрета. 

"Орлови" су били бољи ривал током већег дела меча, потпуно контролисали ритам игре до вођства, након чега су свесно препустили иницијативу ривалу. 

Од старта меча тим Младена Крстајића је играо дисциплиновано, организовано, повезано, тимски и често је претио голу Костарике. 

У свакој акцији је учествовао одлични Александар Митровић који није имао довољно среће и стрпљења у завршници, па је тако пропустио фантастичну шансу непосредно пре вођства. 

Тачније, Кејлор Навас је показао зашто се само о њему причало када се најављивао овај меч.

У првом делу меча је изузетно активан био и Бранислав Ивановић који је често сервирао лопте са леве стране, а није изостала ни креативност Тадића који је сјајно комбиновао са Љајићем. 

Нешто резервистанији је био Милинковић-Савић, али је он замало постигао спектакуларан гол у завршници полувремена. 

"Маказицама" је дочекао дубинску лопту у казненом простору, али Навас брани. Притом, судије су сигнализирале и офсајд, иако није постојао. 

У другом полувремену "Орлови" су играли стрпљивије, чекали су грешку ривала, Митровић је и даље притискао одбрану Костарике, али без резултата. 

Коначно, у десетом минуту наставка Србија стиже до вођства. Капитен Коларов фантастичним ударцем левом ногом са око 25 метара шаље лопту у горњи десни угао.

Уследио је притисак Костарике, али је одбрана Србије предвођена искусним Тошићем и импресивним Миленковићем сјајно отклањала сваку опасност. 

С друге стране, "Орлови" су вребали шансу из контранапада, а било их је поприлично. Најбољу прилику десетак минута пре краја пропушта Митровић, који се спетљао након сјајног додавања Сергеја у казнени простор. 

Кренули су "Тикоси" на све или ништа у самој завршници, али није им било довољно ни скоро десет минута надокнаде времена, Србија је победила на СП после осам година! 

Ово је прва победа Србије на старту Мундијала од 1998. године! 

У следећем мечу Србија игра са Швајцарском 22. јуна у Калињинграду од 20 часова. Костарику очекује дуел са Бразилом.

ПОБЕДА!

Репрезентација Србије славила је у првом мечу на Светском првенству у Русији пошто је у Самари савладала четвртфиналисту претходног Мундијала - Костарику - фантастичним голом новог капитена "орлова" Александра Коларова у 56. минуту.

Борбени Митровић је вукао контру, издржао три фаула и "навукао" прекршај на омиљену дистанцу Коларова, а овај перфектним ударцем левицом "убио паука" у мрежи Наваса!

Србија је играла озбиљно, најбоље од доласка Младена Крстајића, а највећу опасност Костариканцима стварала је сарадња двојице високих играча Сергеја Милинковић-Савића и Александра Митровића, док је наш снажни везни ред успевао да стопира игру "тикоса" који су тек након примљеног гола покушали да играју фудбал, пошто су пре тога били концентрисани на деструкцију наше.

Ово су важна три бода за нашу репрезентацију на старту Мундијала и велики подстрек пред наставак такмичења пошто нас већ за пет дана чека Швајцарска.

КОСТАРИКА - СРБИЈА 0:1 (0:0)

Србија је офанзивно ушла у меч, одмах имала две шансе преко Митровића, али су и Костариканци показали да умеју да припрете, нарочито после прекида, па су Руиз и Урења, па Гонзалес, користили малу деконцентрацију наших дефанзиваца.

Прекиди су управо били и једини начин до којих су "тикоси" долазили до шанси, можда и због тога што нисмо толико уиграни, али су њихови штопери, срећом, промашивали из добрих позиција.

Игра Србије је током првог полувремена била променљива, на 15 добрих минута везали бисмо 10 слабијих, али се све време чинило као да смо ми ти који се питамо. Дупли блок Костариканаца представљао нам је проблем у креирању шанси, али смо то успешно решавали "гађањем" Митровића и Милинковић-Савића чије су спуштене лопте добро користили остали играчи у офанзивном делу.

Сергеј је два пута током првог полувремена био надомак гола, други пут маказицама, када је неправедно досуђен офсајд, а потом је ушао у улогу асистента.

Пребацио је лопту преко одбране "тикоса", Митровића је изашао сам на Наваса, али невероватни голман Реала је то "скинуо" ногама. Није тај промашај пољуљао Митровића, борио се као лав, па је изборио лепу позицију за Коларова - што он не промашује.

Био је то невероватан гол, трећи из "слободњака" на овом СП, за прву победу Србије на "отварањима" Мундијала од 1990. године. Одлучили смо након тога да се бранимо, пошто је то највећа "мука" за Костариканце када су они ти који креирају, па су до краја меча сем шута Руиза у 90. минуту - били без шансе. Фантастично су се борили Тошић и Миленковић, и дозволили су Стојковићу да има мирнију утакмицу, док смо сигурније у завршници меча деловали и после прекида.

А сад Калињинград (22. јун) и Швајцаци!

Да, да и још једном - да! Србија гледа ка Санкт Петербургу и другом кругу Мундијала у Русији! У граду Стаљиновог бункера, Самари, Божија левица капитена Александра Коларова пробила је јак бедем испред Кејлора Наваса и донела Орловима другу победу на Првенствима Света у 21.веку: Србија - Костарика 1:0.

Три бода пут Светлогорска ће понети екипа Младена Крстајића, али после свега виђеног и озбиљно самопоуздање као и спознају да су дошли у ваздушни простор светске силе да ураде нешто конкретно. Србија је била тим и пре ванвременског гола аса Лација, а у тренуцима када смо почеки да се бојимо да ће нам се Костарика измигољити из руку Александар Коларов је био и стрелац и човек који је ресетовао време. Погодио је у даљи угао, као Пикси против Шпаније давне 1990. године.

Окренуо се после водећег гола Александар Коларов ка публици и показивао да ова екипа има велико међуножје. Видећемо хоћемо ли се потврдити против Швајцарске, али у Самари је укључена грејалица.

Како се јавност надала, није се добро, него милионерски удала. Србија је меч против Костарике одиграла зрело, паметно, стрлљиво, користећи мозак на сваком делу терена. Стрелац Коларов, затим Миливојевић, тандем штопера Тошић - Миленковић представљали су кичму тима на коју су се ослониле остале полуге. Србија је играла мозгом, одбијајући могућност да се удави у сопственим грешкама. Може највише тиме да буде задовољан селектор Крстајић, јер кажу да је екипа огледало једног тренера. Тријумфални пут је пронађен...

Можда нисмо створили брдо шанси, нити испитивали будност Кејлора Наваса, али Србија је у већем делу првог полувремена деловала као озбиљна репрезентација. Да нам Костарика није продала прекид у раној фази меча када је срећом Оскар Дуарте шутирао преко гола, могли бисмо да кажемо да смо у потпуности надиграли екипу из Средње Америке. Можда и заслужили вођство.

Селектор Крстајић одлучио се да да предност креацији Адема Љајића и Сергеја Милинковића Савића, а чудно или не патили смо у том сегменту. Истина, Костариканци су се повукли у дефанзивни блок, чекајући прилику да Маркус Урења побегне пажњи Николи Миленковићу и Душку Тошићу. Није успела основна замисао ОскараРамиреза, пре свега због тога што је популарни Блеки потпомогнут Тошићем и Миливојевићем одлично читао лопте ка најбољем стрецу Костарике.

Јавност и навијачи Србије на Космос Арени вероватно су били задовољни због чињеница да је Србија деловала као тим. Кроз посед, затим и високи пресинг тражили смо бар једну пукотину испред Кејлора Наваса. Нисмо је дочекали. Два пута је у првих 15 минута Сергеј Милинковић Савић ставио катанац на лопту и промешао одбрану ривала, али је убрзо упао у замку нервозе. То је била отежавајућа околност за екипу МладенаКрстајића, колико и врло стидљива партија Адема Љајића. Баш тешко су Орлови правили вишак , само је ДушанТадић у тандемској игри са Браниславом Ивановићем насртао у тежњи да испровоцира грешку.

Одличани покушаји после две две офсајд ситуације Сергеја Милинковића Савића, Митровићев ударац и скраћени корнер Душана Тадића. То је био наш офанзивни опус за 45 минута.

Када је коначно Александар Митровић дошао до даха и простора, а потом промашио зицер испред КејлораНаваса Срби у Самари су почели да очајавају. Била је у њиховим очима то та шанса. Другачије је резоновао капитен Коларов.

И све после тога пунило је срца навијачима. Дуго, баш дуго Србија није изгледала овако добро. Нимало навијачки, Србија је у Самари заслужила и убедљивију победу. Али није то ни најбитније. Настави ли овако да игра, добар резултат у Русији је неизбежан.

Прво коло СП, група Е:

Србија – Костарика 1:0 (0:0)
Коларов 56
Космос Арена, Самара
Главни судија: Маланг Дедиу (Сенегал)

Србија (4-2-3-1): Стојковић – Коларов (Ц), Тошић, Миленковић, Ивановић – Матић, Миливојевић – Тадић (Рукавина 82'), Милинковић-Савић, Љајић (Костић 70') – Митровић (Пријовић 89')

Костарика (5-4-1): Навас – Гонсалес, Дуарте, Акоста, Гамбоа, Калво – Гусман (Колиндрес 73'), Борхес, Руис (Ц), Венегас (Болањос 60') – Урења (Кемпбел 67')

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар