SP: Ova Srbija ima mozak i Božiju levicu!

Pobeda Srbije – kapiten rešio najvažniji meč! Fudbaleri Srbije pobedili su Kostariku 1:0 (0:0), u prvom meču Grupe E na Svetskom prvenstvu u Rusiji! BRAVO, ORLOVI! Bomba Kolarova za radost SRBIJE! Pobeda! I to kakva. . . Majstorija srpskog kapitena Aleksandra Kolarova u 56. minutu iz slobodnog udarca za radost na startu Svetskog prvenstva. Srbija ima tri boda! Vanvremenski gol Kolarova osvetlao put do osmine finala.  Minimalac protiv Kostarike u Samari! I sjajna partija Orlova.

Fudbal 17.06.2018 | 16:15
SP: Ova Srbija ima mozak i Božiju levicu!
Meč na Kosmos Areni u Samari rešio je kapiten Aleksandar Kolarov fantastičnim golom iz slobodnog udarca u 56. minutu susreta. 

"Orlovi" su bili bolji rival tokom većeg dela meča, potpuno kontrolisali ritam igre do vođstva, nakon čega su svesno prepustili inicijativu rivalu. 

Od starta meča tim Mladena Krstajića je igrao disciplinovano, organizovano, povezano, timski i često je pretio golu Kostarike. 

U svakoj akciji je učestvovao odlični Aleksandar Mitrović koji nije imao dovoljno sreće i strpljenja u završnici, pa je tako propustio fantastičnu šansu neposredno pre vođstva. 

Tačnije, Kejlor Navas je pokazao zašto se samo o njemu pričalo kada se najavljivao ovaj meč.

U prvom delu meča je izuzetno aktivan bio i Branislav Ivanović koji je često servirao lopte sa leve strane, a nije izostala ni kreativnost Tadića koji je sjajno kombinovao sa Ljajićem. 

Nešto rezervistaniji je bio Milinković-Savić, ali je on zamalo postigao spektakularan gol u završnici poluvremena. 

"Makazicama" je dočekao dubinsku loptu u kaznenom prostoru, ali Navas brani. Pritom, sudije su signalizirale i ofsajd, iako nije postojao. 

U drugom poluvremenu "Orlovi" su igrali strpljivije, čekali su grešku rivala, Mitrović je i dalje pritiskao odbranu Kostarike, ali bez rezultata. 

Konačno, u desetom minutu nastavka Srbija stiže do vođstva. Kapiten Kolarov fantastičnim udarcem levom nogom sa oko 25 metara šalje loptu u gornji desni ugao.

Usledio je pritisak Kostarike, ali je odbrana Srbije predvođena iskusnim Tošićem i impresivnim Milenkovićem sjajno otklanjala svaku opasnost. 

S druge strane, "Orlovi" su vrebali šansu iz kontranapada, a bilo ih je poprilično. Najbolju priliku desetak minuta pre kraja propušta Mitrović, koji se spetljao nakon sjajnog dodavanja Sergeja u kazneni prostor. 

Krenuli su "Tikosi" na sve ili ništa u samoj završnici, ali nije im bilo dovoljno ni skoro deset minuta nadoknade vremena, Srbija je pobedila na SP posle osam godina! 

Ovo je prva pobeda Srbije na startu Mundijala od 1998. godine! 

U sledećem meču Srbija igra sa Švajcarskom 22. juna u Kalinjingradu od 20 časova. Kostariku očekuje duel sa Brazilom.

POBEDA!

Reprezentacija Srbije slavila je u prvom meču na Svetskom prvenstvu u Rusiji pošto je u Samari savladala četvrtfinalistu prethodnog Mundijala - Kostariku - fantastičnim golom novog kapitena "orlova" Aleksandra Kolarova u 56. minutu.

Borbeni Mitrović je vukao kontru, izdržao tri faula i "navukao" prekršaj na omiljenu distancu Kolarova, a ovaj perfektnim udarcem levicom "ubio pauka" u mreži Navasa!

Srbija je igrala ozbiljno, najbolje od dolaska Mladena Krstajića, a najveću opasnost Kostarikancima stvarala je saradnja dvojice visokih igrača Sergeja Milinković-Savića i Aleksandra Mitrovića, dok je naš snažni vezni red uspevao da stopira igru "tikosa" koji su tek nakon primljenog gola pokušali da igraju fudbal, pošto su pre toga bili koncentrisani na destrukciju naše.

Ovo su važna tri boda za našu reprezentaciju na startu Mundijala i veliki podstrek pred nastavak takmičenja pošto nas već za pet dana čeka Švajcarska.

KOSTARIKA - SRBIJA 0:1 (0:0)

Srbija je ofanzivno ušla u meč, odmah imala dve šanse preko Mitrovića, ali su i Kostarikanci pokazali da umeju da priprete, naročito posle prekida, pa su Ruiz i Urenja, pa Gonzales, koristili malu dekoncentraciju naših defanzivaca.

Prekidi su upravo bili i jedini način do kojih su "tikosi" dolazili do šansi, možda i zbog toga što nismo toliko uigrani, ali su njihovi štoperi, srećom, promašivali iz dobrih pozicija.

Igra Srbije je tokom prvog poluvremena bila promenljiva, na 15 dobrih minuta vezali bismo 10 slabijih, ali se sve vreme činilo kao da smo mi ti koji se pitamo. Dupli blok Kostarikanaca predstavljao nam je problem u kreiranju šansi, ali smo to uspešno rešavali "gađanjem" Mitrovića i Milinković-Savića čije su spuštene lopte dobro koristili ostali igrači u ofanzivnom delu.

Sergej je dva puta tokom prvog poluvremena bio nadomak gola, drugi put makazicama, kada je nepravedno dosuđen ofsajd, a potom je ušao u ulogu asistenta.

Prebacio je loptu preko odbrane "tikosa", Mitrovića je izašao sam na Navasa, ali neverovatni golman Reala je to "skinuo" nogama. Nije taj promašaj poljuljao Mitrovića, borio se kao lav, pa je izborio lepu poziciju za Kolarova - što on ne promašuje.

Bio je to neverovatan gol, treći iz "slobodnjaka" na ovom SP, za prvu pobedu Srbije na "otvaranjima" Mundijala od 1990. godine. Odlučili smo nakon toga da se branimo, pošto je to najveća "muka" za Kostarikance kada su oni ti koji kreiraju, pa su do kraja meča sem šuta Ruiza u 90. minutu - bili bez šanse. Fantastično su se borili Tošić i Milenković, i dozvolili su Stojkoviću da ima mirniju utakmicu, dok smo sigurnije u završnici meča delovali i posle prekida.

A sad Kalinjingrad (22. jun) i Švajcaci!

Da, da i još jednom - da! Srbija gleda ka Sankt Peterburgu i drugom krugu Mundijala u Rusiji! U gradu Staljinovog bunkera, Samari, Božija levica kapitena Aleksandra Kolarova probila je jak bedem ispred Kejlora Navasa i donela Orlovima drugu pobedu na Prvenstvima Sveta u 21.veku: Srbija - Kostarika 1:0.

Tri boda put Svetlogorska će poneti ekipa Mladena Krstajića, ali posle svega viđenog i ozbiljno samopouzdanje kao i spoznaju da su došli u vazdušni prostor svetske sile da urade nešto konkretno. Srbija je bila tim i pre vanvremenskog gola asa Lacija, a u trenucima kada smo počeki da se bojimo da će nam se Kostarika izmigoljiti iz ruku Aleksandar Kolarov je bio i strelac i čovek koji je resetovao vreme. Pogodio je u dalji ugao, kao Piksi protiv Španije davne 1990. godine.

Okrenuo se posle vodećeg gola Aleksandar Kolarov ka publici i pokazivao da ova ekipa ima veliko međunožje. Videćemo hoćemo li se potvrditi protiv Švajcarske, ali u Samari je uključena grejalica.

Kako se javnost nadala, nije se dobro, nego milionerski udala. Srbija je meč protiv Kostarike odigrala zrelo, pametno, strlljivo, koristeći mozak na svakom delu terena. Strelac Kolarov, zatim Milivojević, tandem štopera Tošić - Milenković predstavljali su kičmu tima na koju su se oslonile ostale poluge. Srbija je igrala mozgom, odbijajući mogućnost da se udavi u sopstvenim greškama. Može najviše time da bude zadovoljan selektor Krstajić, jer kažu da je ekipa ogledalo jednog trenera. Trijumfalni put je pronađen...

Možda nismo stvorili brdo šansi, niti ispitivali budnost Kejlora Navasa, ali Srbija je u većem delu prvog poluvremena delovala kao ozbiljna reprezentacija. Da nam Kostarika nije prodala prekid u ranoj fazi meča kada je srećom Oskar Duarte šutirao preko gola, mogli bismo da kažemo da smo u potpunosti nadigrali ekipu iz Srednje Amerike. Možda i zaslužili vođstvo.

Selektor Krstajić odlučio se da da prednost kreaciji Adema Ljajića i Sergeja Milinkovića Savića, a čudno ili ne patili smo u tom segmentu. Istina, Kostarikanci su se povukli u defanzivni blok, čekajući priliku da Markus Urenja pobegne pažnji Nikoli Milenkoviću i Dušku Tošiću. Nije uspela osnovna zamisao OskaraRamireza, pre svega zbog toga što je popularni Bleki potpomognut Tošićem i Milivojevićem odlično čitao lopte ka najboljem strecu Kostarike.

Javnost i navijači Srbije na Kosmos Areni verovatno su bili zadovoljni zbog činjenica da je Srbija delovala kao tim. Kroz posed, zatim i visoki presing tražili smo bar jednu pukotinu ispred Kejlora Navasa. Nismo je dočekali. Dva puta je u prvih 15 minuta Sergej Milinković Savić stavio katanac na loptu i promešao odbranu rivala, ali je ubrzo upao u zamku nervoze. To je bila otežavajuća okolnost za ekipu MladenaKrstajića, koliko i vrlo stidljiva partija Adema Ljajića. Baš teško su Orlovi pravili višak , samo je DušanTadić u tandemskoj igri sa Branislavom Ivanovićem nasrtao u težnji da isprovocira grešku.

Odličani pokušaji posle dve dve ofsajd situacije Sergeja Milinkovića Savića, Mitrovićev udarac i skraćeni korner Dušana Tadića. To je bio naš ofanzivni opus za 45 minuta.

Kada je konačno Aleksandar Mitrović došao do daha i prostora, a potom promašio zicer ispred KejloraNavasa Srbi u Samari su počeli da očajavaju. Bila je u njihovim očima to ta šansa. Drugačije je rezonovao kapiten Kolarov.

I sve posle toga punilo je srca navijačima. Dugo, baš dugo Srbija nije izgledala ovako dobro. Nimalo navijački, Srbija je u Samari zaslužila i ubedljiviju pobedu. Ali nije to ni najbitnije. Nastavi li ovako da igra, dobar rezultat u Rusiji je neizbežan.

Prvo kolo SP, grupa E:

Srbija – Kostarika 1:0 (0:0)
Kolarov 56
Kosmos Arena, Samara
Glavni sudija: Malang Dediu (Senegal)

Srbija (4-2-3-1): Stojković – Kolarov (C), Tošić, Milenković, Ivanović – Matić, Milivojević – Tadić (Rukavina 82'), Milinković-Savić, Ljajić (Kostić 70') – Mitrović (Prijović 89')

Kostarika (5-4-1): Navas – Gonsales, Duarte, Akosta, Gamboa, Kalvo – Gusman (Kolindres 73'), Borhes, Ruis (C), Venegas (Bolanjos 60') – Urenja (Kempbel 67')

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar