Хрвати се држали против Бразила, а онда НЕЈМАР!

Нејмар 'промешао' Хрвате, Бразил славио на Енфилду! Фудбалска репрезентација Бразила победила је Хрватску са 2:0 у пријатељској утакмици на Енфилду у Ливерпулу.  Магија на терену "Енфилда" и упозорење Србије, ако је и било потребно, од кога прети највећа опасност.  ВРАТИО СЕ! Нејмарова самба промешала Ковачића и Врсаљка, Бразил је спреман за Мундијал! Најскупље плаћени фудбалер планете заиграо после четири месеца и одмах показао колико му недостаје фудбал.

Фудбал 03.06.2018 | 20:00
Хрвати се држали против Бразила, а онда НЕЈМАР!
Бразилци, којима су Хрвати 'глумили' Србију са којом ће играти на Мундијалу, славили су головима Нејмара у 69. и Роберта Фирмина у 93. минуту.

Нејмар је одиграо само друго полувреме после четири месеца паузе због повреде, али је постигао сјајан гол и показао да је спреман за Светско првенство.

Прва звезда ПСЖ Нејмар је код гола примио лопту на ивици казненог, ушао у њега и 'промешао' тројицу хрватских фудбалера, а затим и 'забио' лопту под пречку голмана и тиме показао да га повереда нимало није уназадила. 

Он је данас одиграо прву утакмицу од фебруара, када је играјући за Пари Сен Жермен против Марсеја повредио десно стопало. Најскупљи фудбалер у историји је подвргнут операцији почетком марта и од тада се опорављао. 

Други гол Бразилаца био је дело Роберта Фирмина, који је при крају меча лобовао голмана Данијела Субашића. 

Бразил ће у Русији прво играти против Швајцарске, потом против Костарике и на крају групне фазе против Србије 27. јуна у Москви. 

Хрватска игра у Групи Д са Аргентином, Исландом и Нигеријом.

Бразил и Хрватска нису играли сјајан меч до 69. минута када је аплаузе публике на "Енфилду" измамио Нејмар који је потврдио да је повреда далеко иза њега.

Најбољи бразилски фудбалер, који је ушао у наставку за свој први меч од фебруара, направио је прави "џумбус" у одбрани Хрватске када је изашао пред Врсаљка, "изломио га", избегао старт Ковачића, а онда страховитим ударцем "поцепао" мрежу Субашића.

Претходно је Вилијан "раздвојио" средину терена и омогућио Филипеу Кутињу да продужи лопту на леви бок са кога ће, ако је било потребе најављивати, претити највећа опасност Бразилаца.

БРАЗИЛ - ХРВАТСКА 2:0 (0:0)
/Нејмар 69, Фирмино 90+3/

Осим тог детаља, може се рећи да је Хрватска, која је на данашњем дуелу Бразилцима "глумила" Србију, а они њима Аргентинце, пружила одличан отпор и у појединим ситуацијама користила очигледно најслабију тачку овог тима - десни бок.

Данило је на данашњем мечу добио предност у односу на Фагнера и Маркињоса, али је заиста питање да ли ће бити стартер у одсуству Данија Алвеса који је сам "држао" овај бок.

Претили су Анте Ребић са левог бока, односно Дејан Ловрен после корнера, али је Бразил контролисао темпо читавог меча и играо онако како њима одговара. С великим поседом, чврстином и великим бројем додавања у последњој трећини терена.

Изузетно расположен био је Вилијан, док је у наставку меча шансу уместо Габријела Жесуса добио и Роберто Фирмино коме је "Енфилд" и домаћи стадион.

Искористио је своју шансу фантастични играч Ливерпула и у последњим минутима меча матирао Субашића за нервирање читаве одбране и селектора Далића. Каземиро је пребацио лопту преко Хрвата који су неуспешно извели офсајд замку, био јачи од Једваја, па лобовао голмана "коцкастких".

Ко год био у 11 код Бразила, већ сада је у припремним мечевима јасно да се ради о можда и првом фавориту за освајање Светског првенства...

Вратио се! И подсетио све због чега је један од најбољих у овом тренутку! Четири месеца после оне страшне повреде због које је свет занемео, а у Бразилу завладао страх да би Мундијал у Русији могао да прође без најбољег, Нејмар је поново ушао у копачке, заиграо самбу и упропастио хрватску одбрану! Најскупљи фудбалер планете био је стрелац првог од два поготка у одличној утакмици виђеној на готово потпуно испуњеном Енфилду (2:0), где се још једном видело да је Бразил спреман за Мундијал, а да Хрватска има разлог за оптимизам оне најважније битке у Русији.

Колико је само Нејмар недостајао бразилским навијачима и фудбалској планети можда и најбоље показују громогласни аплаузи у тренутку када је на терену заменио Фернандиња, на самом уласку у друго полувреме. Чим је закорачио на травнату подлогу Енфилда, било је очигледно колико му је фудбал недостајао током ова четири месеца и да је био жељан игре. Осећало се у ваздуху да би ово могао да буде његов дан. И био је!

После непуних пола часа проведених у игри, Нејмар је добио своју шансу да се покаже и то је урадио мајсторски! Вилијан је резонски отворио напад, самим тим и везни ред Хрватске правовременим додавањем у срце одбрамбене половине, где се нашао Филипе Кутињо. Некадашњи ас Ливерпула видео је слободног Нејмара скроз лево, после чега је уследио лом. Нејмарова самба оборила је с ногу Матеа Ковачића и Шима Врсаљка, који апсолутно ништа нису могли у овој акцији. Покушао је и Дује Ћалета Цар да помогне саиграчима, али догодило се неизбежно - хитац који је умало пробушио рукавице Данијела Субашића, потом небески скок и „ударац“ песницом који је само потврдио - вратио се!

Цела утакмица била је права такмичарска. Многима су почела да навиру сећања на отварање Мундијала 2014. године, када је Бразил с 3:1 савладао Коцкасте, упркос томе што је Марсело већ у раној фази утакмице постигао аутогол.

Тите се у овој утакмици одлучио практично за најјачу стартну поставу, изузев Нејмара, који се пред гледаоцима појавио на почетку другог полувремена. Селектор Хрватске Златко Далић није на овој утакмици могао да рачуна на Марија Манџукића због мање повреде, на коју се пожалио и Иван Ракитић, али је везиста Барселоне ипак заиграо од првог минута. Уместо Манџукића у срцу напада заиграо је Андреј Крамарић, док су му подршка с крила били Анте Ребић и Иван Перишић.

Закључак комплетне утакмице је да је темпо био озбиљно јак, да је Бразил приказаном игром спреман за највеће изазове у Русији и да Хрватској у последњој линији дувају ветрови с времена на време. Али и да су Коцкасти више од једног полувремена били достојан ривал најмоћнијем тиму света. 

Бразил је много боље отворио утакмицу, али се Хрватска након почетне треме и притиска консолидовала и вратила на прави колосек. Везни ред је успео да успостави контролу и заустави брзе фудбалере Бразила да иду напред. Упркос бољем почетку Бразила, Хрватска је била та која је имала прву озбиљнију шансу на утакмици. Тачније, стопостотну! Габријел Жезус је изгубио посед на својој половини, што је Модрићу отворило простор да убаци лопту у срце казненог простора, где се нашао Крамарић. Из целе акције изродио се корнер из којег је Дејан Ловрен умало савладао Алисона после страшног ударца главом. Ипак, Бразил се одбранио.

Наставак утакмице није донео претерано озбиљнијих акција, мада су играчи оба тима изгледали врло слободно са лоптом. Недостајало је то завршно додавање које би отворило сусрет. Али, упркос притиску Бразила, Хрватска ниједног тренутка није изгледала као такмац у подређеном, положају. Штавише, могло би да се констатује да ће у тешкој групи са Аргентином, Исландом и Нигеријом Коцкасти бити више него озбиљан кандидат за пролаз даље.

Све се, ипак, окренуло оног тренутка када је на терен ушао Нејмар. Осетило се да је Бразил добио озбиљан ветар у леђа, да је игра била знатно конкретнија и смисленија, те да су додавања била опаснија. Опробао је Нејмар свој шут већ у 57. минуту утакмице, после велике грешке Хрватске. Али, његов хитац завршио је директно у рукама Субашића.

Таман када су два селектора почели да мешају карте, велики аплауз добио је херој Ливерпулових навијача Фирмино, који је заменио Жезуса. А недуго затим - виђен је и гол, после чега је журка на Енфилду могла да почне.

Тај први гол коначно је отворио игру у правом смеру. У ваздуху је висио други погодак, а истом је далеко ближи био Бразил, који је загосподарио тереном у наставку утакмице. Ипак, до гола се чекало практично све до последњег тренутка утакмице, када је на сцену ступио Роберто Фирмино. Архитекта целог напада био је Каземиро тако што је сјајно пронашао лукавог Фирмина, који се прикрао иза леђа Тина Једваја, да би уследио лоб ударац који Субашић није могао да заустави.

БРАЗИЛ - ХРВАТСКА 2:0 (0:0)
/Нејмар 69, Фирмино 90+4/

Стадион: Енфилд, Ливерпул.
Судија: Мајкл Оливер.

БРАЗИЛ (4-3-3): Алисон - Данило, Силва, Миранда (од 65. Маркињос), Марсело (од 60. Луис) - Паулињо, Каземиро, Фернандињо (од 46. Нејмар) - Вилијан (од 82. Тајсон), Кутињо (од 82. Фред), Жезус (од 60. Фирмино).

Клупа: Маркињос, Тајсон, Фагнер, Коста, Нејмар, Фирмино, Жеромел, Луис, Едерсон, Касио, Фред.

ХРВАТСКА (4-2-3-1): Субашић - Врсаљко (од 87. Једвај), Ловрен, Ћорлука (од 52. Ћалета Цар), Вида - Бадељ (од 61. Брозовић), Ракитић (од 83. Брадарић) - Ребић (од 64. Пјаца), Модрић (од 58. Ковачић), Перишић - Крамарић.

Клупа: Брадарић, Брозовић, Ћалета Цар, Једвај, Л. Калинић, Н. Калинић, Ковачић, Манџукић, Митровић, Пиварић, Пјаца, Стринић.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар