Hrvati se držali protiv Brazila, a onda NEJMAR!

Nejmar 'promešao' Hrvate, Brazil slavio na Enfildu! Fudbalska reprezentacija Brazila pobedila je Hrvatsku sa 2:0 u prijateljskoj utakmici na Enfildu u Liverpulu.  Magija na terenu "Enfilda" i upozorenje Srbije, ako je i bilo potrebno, od koga preti najveća opasnost.  VRATIO SE! Nejmarova samba promešala Kovačića i Vrsaljka, Brazil je spreman za Mundijal! Najskuplje plaćeni fudbaler planete zaigrao posle četiri meseca i odmah pokazao koliko mu nedostaje fudbal.

Fudbal 03.06.2018 | 20:00
Hrvati se držali protiv Brazila, a onda NEJMAR!
Brazilci, kojima su Hrvati 'glumili' Srbiju sa kojom će igrati na Mundijalu, slavili su golovima Nejmara u 69. i Roberta Firmina u 93. minutu.

Nejmar je odigrao samo drugo poluvreme posle četiri meseca pauze zbog povrede, ali je postigao sjajan gol i pokazao da je spreman za Svetsko prvenstvo.

Prva zvezda PSŽ Nejmar je kod gola primio loptu na ivici kaznenog, ušao u njega i 'promešao' trojicu hrvatskih fudbalera, a zatim i 'zabio' loptu pod prečku golmana i time pokazao da ga povereda nimalo nije unazadila. 

On je danas odigrao prvu utakmicu od februara, kada je igrajući za Pari Sen Žermen protiv Marseja povredio desno stopalo. Najskuplji fudbaler u istoriji je podvrgnut operaciji početkom marta i od tada se oporavljao. 

Drugi gol Brazilaca bio je delo Roberta Firmina, koji je pri kraju meča lobovao golmana Danijela Subašića. 

Brazil će u Rusiji prvo igrati protiv Švajcarske, potom protiv Kostarike i na kraju grupne faze protiv Srbije 27. juna u Moskvi. 

Hrvatska igra u Grupi D sa Argentinom, Islandom i Nigerijom.

Brazil i Hrvatska nisu igrali sjajan meč do 69. minuta kada je aplauze publike na "Enfildu" izmamio Nejmar koji je potvrdio da je povreda daleko iza njega.

Najbolji brazilski fudbaler, koji je ušao u nastavku za svoj prvi meč od februara, napravio je pravi "džumbus" u odbrani Hrvatske kada je izašao pred Vrsaljka, "izlomio ga", izbegao start Kovačića, a onda strahovitim udarcem "pocepao" mrežu Subašića.

Prethodno je Vilijan "razdvojio" sredinu terena i omogućio Filipeu Kutinju da produži loptu na levi bok sa koga će, ako je bilo potrebe najavljivati, pretiti najveća opasnost Brazilaca.

BRAZIL - HRVATSKA 2:0 (0:0)
/Nejmar 69, Firmino 90+3/

Osim tog detalja, može se reći da je Hrvatska, koja je na današnjem duelu Brazilcima "glumila" Srbiju, a oni njima Argentince, pružila odličan otpor i u pojedinim situacijama koristila očigledno najslabiju tačku ovog tima - desni bok.

Danilo je na današnjem meču dobio prednost u odnosu na Fagnera i Markinjosa, ali je zaista pitanje da li će biti starter u odsustvu Danija Alvesa koji je sam "držao" ovaj bok.

Pretili su Ante Rebić sa levog boka, odnosno Dejan Lovren posle kornera, ali je Brazil kontrolisao tempo čitavog meča i igrao onako kako njima odgovara. S velikim posedom, čvrstinom i velikim brojem dodavanja u poslednjoj trećini terena.

Izuzetno raspoložen bio je Vilijan, dok je u nastavku meča šansu umesto Gabrijela Žesusa dobio i Roberto Firmino kome je "Enfild" i domaći stadion.

Iskoristio je svoju šansu fantastični igrač Liverpula i u poslednjim minutima meča matirao Subašića za nerviranje čitave odbrane i selektora Dalića. Kazemiro je prebacio loptu preko Hrvata koji su neuspešno izveli ofsajd zamku, bio jači od Jedvaja, pa lobovao golmana "kockastkih".

Ko god bio u 11 kod Brazila, već sada je u pripremnim mečevima jasno da se radi o možda i prvom favoritu za osvajanje Svetskog prvenstva...

Vratio se! I podsetio sve zbog čega je jedan od najboljih u ovom trenutku! Četiri meseca posle one strašne povrede zbog koje je svet zanemeo, a u Brazilu zavladao strah da bi Mundijal u Rusiji mogao da prođe bez najboljeg, Nejmar je ponovo ušao u kopačke, zaigrao sambu i upropastio hrvatsku odbranu! Najskuplji fudbaler planete bio je strelac prvog od dva pogotka u odličnoj utakmici viđenoj na gotovo potpuno ispunjenom Enfildu (2:0), gde se još jednom videlo da je Brazil spreman za Mundijal, a da Hrvatska ima razlog za optimizam one najvažnije bitke u Rusiji.

Koliko je samo Nejmar nedostajao brazilskim navijačima i fudbalskoj planeti možda i najbolje pokazuju gromoglasni aplauzi u trenutku kada je na terenu zamenio Fernandinja, na samom ulasku u drugo poluvreme. Čim je zakoračio na travnatu podlogu Enfilda, bilo je očigledno koliko mu je fudbal nedostajao tokom ova četiri meseca i da je bio željan igre. Osećalo se u vazduhu da bi ovo mogao da bude njegov dan. I bio je!

Posle nepunih pola časa provedenih u igri, Nejmar je dobio svoju šansu da se pokaže i to je uradio majstorski! Vilijan je rezonski otvorio napad, samim tim i vezni red Hrvatske pravovremenim dodavanjem u srce odbrambene polovine, gde se našao Filipe Kutinjo. Nekadašnji as Liverpula video je slobodnog Nejmara skroz levo, posle čega je usledio lom. Nejmarova samba oborila je s nogu Matea Kovačića i Šima Vrsaljka, koji apsolutno ništa nisu mogli u ovoj akciji. Pokušao je i Duje Ćaleta Car da pomogne saigračima, ali dogodilo se neizbežno - hitac koji je umalo probušio rukavice Danijela Subašića, potom nebeski skok i „udarac“ pesnicom koji je samo potvrdio - vratio se!

Cela utakmica bila je prava takmičarska. Mnogima su počela da naviru sećanja na otvaranje Mundijala 2014. godine, kada je Brazil s 3:1 savladao Kockaste, uprkos tome što je Marselo već u ranoj fazi utakmice postigao autogol.

Tite se u ovoj utakmici odlučio praktično za najjaču startnu postavu, izuzev Nejmara, koji se pred gledaocima pojavio na početku drugog poluvremena. Selektor Hrvatske Zlatko Dalić nije na ovoj utakmici mogao da računa na Marija Mandžukića zbog manje povrede, na koju se požalio i Ivan Rakitić, ali je vezista Barselone ipak zaigrao od prvog minuta. Umesto Mandžukića u srcu napada zaigrao je Andrej Kramarić, dok su mu podrška s krila bili Ante Rebić i Ivan Perišić.

Zaključak kompletne utakmice je da je tempo bio ozbiljno jak, da je Brazil prikazanom igrom spreman za najveće izazove u Rusiji i da Hrvatskoj u poslednjoj liniji duvaju vetrovi s vremena na vreme. Ali i da su Kockasti više od jednog poluvremena bili dostojan rival najmoćnijem timu sveta. 

Brazil je mnogo bolje otvorio utakmicu, ali se Hrvatska nakon početne treme i pritiska konsolidovala i vratila na pravi kolosek. Vezni red je uspeo da uspostavi kontrolu i zaustavi brze fudbalere Brazila da idu napred. Uprkos boljem početku Brazila, Hrvatska je bila ta koja je imala prvu ozbiljniju šansu na utakmici. Tačnije, stopostotnu! Gabrijel Žezus je izgubio posed na svojoj polovini, što je Modriću otvorilo prostor da ubaci loptu u srce kaznenog prostora, gde se našao Kramarić. Iz cele akcije izrodio se korner iz kojeg je Dejan Lovren umalo savladao Alisona posle strašnog udarca glavom. Ipak, Brazil se odbranio.

Nastavak utakmice nije doneo preterano ozbiljnijih akcija, mada su igrači oba tima izgledali vrlo slobodno sa loptom. Nedostajalo je to završno dodavanje koje bi otvorilo susret. Ali, uprkos pritisku Brazila, Hrvatska nijednog trenutka nije izgledala kao takmac u podređenom, položaju. Štaviše, moglo bi da se konstatuje da će u teškoj grupi sa Argentinom, Islandom i Nigerijom Kockasti biti više nego ozbiljan kandidat za prolaz dalje.

Sve se, ipak, okrenulo onog trenutka kada je na teren ušao Nejmar. Osetilo se da je Brazil dobio ozbiljan vetar u leđa, da je igra bila znatno konkretnija i smislenija, te da su dodavanja bila opasnija. Oprobao je Nejmar svoj šut već u 57. minutu utakmice, posle velike greške Hrvatske. Ali, njegov hitac završio je direktno u rukama Subašića.

Taman kada su dva selektora počeli da mešaju karte, veliki aplauz dobio je heroj Liverpulovih navijača Firmino, koji je zamenio Žezusa. A nedugo zatim - viđen je i gol, posle čega je žurka na Enfildu mogla da počne.

Taj prvi gol konačno je otvorio igru u pravom smeru. U vazduhu je visio drugi pogodak, a istom je daleko bliži bio Brazil, koji je zagospodario terenom u nastavku utakmice. Ipak, do gola se čekalo praktično sve do poslednjeg trenutka utakmice, kada je na scenu stupio Roberto Firmino. Arhitekta celog napada bio je Kazemiro tako što je sjajno pronašao lukavog Firmina, koji se prikrao iza leđa Tina Jedvaja, da bi usledio lob udarac koji Subašić nije mogao da zaustavi.

BRAZIL - HRVATSKA 2:0 (0:0)
/Nejmar 69, Firmino 90+4/

Stadion: Enfild, Liverpul.
Sudija: Majkl Oliver.

BRAZIL (4-3-3): Alison - Danilo, Silva, Miranda (od 65. Markinjos), Marselo (od 60. Luis) - Paulinjo, Kazemiro, Fernandinjo (od 46. Nejmar) - Vilijan (od 82. Tajson), Kutinjo (od 82. Fred), Žezus (od 60. Firmino).

Klupa: Markinjos, Tajson, Fagner, Kosta, Nejmar, Firmino, Žeromel, Luis, Ederson, Kasio, Fred.

HRVATSKA (4-2-3-1): Subašić - Vrsaljko (od 87. Jedvaj), Lovren, Ćorluka (od 52. Ćaleta Car), Vida - Badelj (od 61. Brozović), Rakitić (od 83. Bradarić) - Rebić (od 64. Pjaca), Modrić (od 58. Kovačić), Perišić - Kramarić.

Klupa: Bradarić, Brozović, Ćaleta Car, Jedvaj, L. Kalinić, N. Kalinić, Kovačić, Mandžukić, Mitrović, Pivarić, Pjaca, Strinić.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar