Мундијалско истраживање: Србија у ТОП 16, али лош је жријеб!

Саудијце бисмо убили на прекиде! Фудбалски институт се бавио учесницима Светског првенства у Русији.

Фудбал 04.05.2018 | 15:00
Мундијалско истраживање: Србија у ТОП 16, али лош је жријеб!
Навикли смо да упропастимо све добро што урадимо, па је уочи Светског првенства уместо еуфорије у Србији осетан - изостанак исте. Међутим, према истраживању Института за студије у спорту (ЦИЕС) и његове фудбалске обзерваторије можда и не би требало да будемо толики песимисти.

Наиме, истраживање научника из Нојшатела казује да су Орлови у горњем дому по квалитету, односно тачно 16. на листи фаворита. Убедљиво прва је Шпанија, далеко иза Бразил, а издвајају се и Француска и Немачка. Па онда неколико празних места и даље Енглеска, Белгија, тек на седмом месту Аргентина, па Хрватска, актуелни шампион Европе Португалија као осма, а на десетом месту и други противник Србије у Групи Е - Швајцарска.

Што даље значи да иако нам по квалитету - не кажемо ми, него научници - јесте место у осмини финала тешко да ћемо тамо и стићи. Просто, против Бразила тешко да ћемо, а ту је и Швајцарска, па можемо да алиби за евентуални неуспех пронађемо у каквих теоријама завере и причама да нас је Фифа наместила. Шалу на страну, група стварно није лагана, мада је четврти њен учесник Костарика, која је према овом истраживају јача само од Аустралије, Перуа, Ирана, Саудијске Арабије и Панаме. Што значи да није баш јака.

Што се тиче неких других занимљивости, занимљиво је и да су Орлови током квалификација играли са највишем поставом од свих учесника Мундијала. У просеку - 185,6 центиметара! Сад жалимо што на жребу из четвртог шешира нисмо добили Саудијску Арабију, које бисмо вероватно мучили приликом прекида пошто су они са 176,2 центиметара убедљиво најнижи.

Даље, у просеку смо били стари 27,7 година - што је негде златна средина - а ту нам је пажњу привукао податак да је после Нигерија најмлађу селекцију имала Немачка са просеком 25,7. Али добро, Панцери увек газе у квалификацијама па увек имају и луксуз да на терен пошаљу и неке другопозивце. То баш и не важи за Енглеску, али она је са просеком од 25,9 година трећа најмлађа селекција што нас уверава у ставу да горди Албион дуго, али баш дуго није имао овако талентовану генерацију.

Од података издвајамо и проценат од 92,3 одсто наших играча у квалификацијама који наступају за иностране клубове. Хрвати, Швеђани и Исланђани су на максималних 100 одсто, Саудијци и Енглези немају репрезентативце у другим земљама. За ове друге то и не чуди јер ће Премијер лига са 164 представника у Русији биит убедљиво најзаступљенија (15,3 одсто фудбалера). Следи Примера (95/8,9%), па Бундеслига (90/8,4%), Серија А (71/6,6%), француска Лига 1 и првенство Русије изједначени на 5,1%, односно 55 фудбалера, а иза њих мало изненађење - лига Мексика са чак 45 играча. Мада можда још веће изненађење је што је иза Мексика првенство Саудијске Арабије са 42 представика?!

А да, ово све важи за екипе које су играле квалификације. Што значи да све податке за Србију узмите са резервом. Нит’ је исти селектор, нит’ ће тим бити исти.

Извор: моззартспорт

ФОТО: фоотбалл-обсерваторy.цом

Коментари / 0

Оставите коментар