Mundijalsko istraživanje: Srbija u TOP 16, ali loš je žrijeb!

Saudijce bismo ubili na prekide! Fudbalski institut se bavio učesnicima Svetskog prvenstva u Rusiji.

Fudbal 04.05.2018 | 15:00
Mundijalsko istraživanje: Srbija u TOP 16, ali loš je žrijeb!
Navikli smo da upropastimo sve dobro što uradimo, pa je uoči Svetskog prvenstva umesto euforije u Srbiji osetan - izostanak iste. Međutim, prema istraživanju Instituta za studije u sportu (CIES) i njegove fudbalske obzervatorije možda i ne bi trebalo da budemo toliki pesimisti.

Naime, istraživanje naučnika iz Nojšatela kazuje da su Orlovi u gornjem domu po kvalitetu, odnosno tačno 16. na listi favorita. Ubedljivo prva je Španija, daleko iza Brazil, a izdvajaju se i Francuska i Nemačka. Pa onda nekoliko praznih mesta i dalje Engleska, Belgija, tek na sedmom mestu Argentina, pa Hrvatska, aktuelni šampion Evrope Portugalija kao osma, a na desetom mestu i drugi protivnik Srbije u Grupi E - Švajcarska.

Što dalje znači da iako nam po kvalitetu - ne kažemo mi, nego naučnici - jeste mesto u osmini finala teško da ćemo tamo i stići. Prosto, protiv Brazila teško da ćemo, a tu je i Švajcarska, pa možemo da alibi za eventualni neuspeh pronađemo u kakvih teorijama zavere i pričama da nas je Fifa namestila. Šalu na stranu, grupa stvarno nije lagana, mada je četvrti njen učesnik Kostarika, koja je prema ovom istraživaju jača samo od Australije, Perua, Irana, Saudijske Arabije i Paname. Što znači da nije baš jaka.

Što se tiče nekih drugih zanimljivosti, zanimljivo je i da su Orlovi tokom kvalifikacija igrali sa najvišem postavom od svih učesnika Mundijala. U proseku - 185,6 centimetara! Sad žalimo što na žrebu iz četvrtog šešira nismo dobili Saudijsku Arabiju, koje bismo verovatno mučili prilikom prekida pošto su oni sa 176,2 centimetara ubedljivo najniži.

Dalje, u proseku smo bili stari 27,7 godina - što je negde zlatna sredina - a tu nam je pažnju privukao podatak da je posle Nigerija najmlađu selekciju imala Nemačka sa prosekom 25,7. Ali dobro, Panceri uvek gaze u kvalifikacijama pa uvek imaju i luksuz da na teren pošalju i neke drugopozivce. To baš i ne važi za Englesku, ali ona je sa prosekom od 25,9 godina treća najmlađa selekcija što nas uverava u stavu da gordi Albion dugo, ali baš dugo nije imao ovako talentovanu generaciju.

Od podataka izdvajamo i procenat od 92,3 odsto naših igrača u kvalifikacijama koji nastupaju za inostrane klubove. Hrvati, Šveđani i Islanđani su na maksimalnih 100 odsto, Saudijci i Englezi nemaju reprezentativce u drugim zemljama. Za ove druge to i ne čudi jer će Premijer liga sa 164 predstavnika u Rusiji biit ubedljivo najzastupljenija (15,3 odsto fudbalera). Sledi Primera (95/8,9%), pa Bundesliga (90/8,4%), Serija A (71/6,6%), francuska Liga 1 i prvenstvo Rusije izjednačeni na 5,1%, odnosno 55 fudbalera, a iza njih malo iznenađenje - liga Meksika sa čak 45 igrača. Mada možda još veće iznenađenje je što je iza Meksika prvenstvo Saudijske Arabije sa 42 predstavika?!

A da, ovo sve važi za ekipe koje su igrale kvalifikacije. Što znači da sve podatke za Srbiju uzmite sa rezervom. Nit’ je isti selektor, nit’ će tim biti isti.

Izvor: mozzartsport

FOTO: football-observatory.com

Komentari / 0

Ostavite komentar