Прича: Арапско прољеће...

Иако је оно у његовом родном Египту синоним патње и грађанских немира, не постоји бољи начин да се опише фудбалска револуција коју Салах спроводи ове сезоне и која би могла да се заврши у Цириху са Златном лоптом у рукама.

Фудбал 27.04.2018 | 23:58
Прича: Арапско прољеће...
Десетак минута пре одласка на одмор, у још једној незаборавној априлској ноћи на Енфилду, Мохамед Салах је извео оно што је толико пута ове сезоне мајсторски чинио. Прихватио је лопту на десном крилу, погледао гол, неместио је на леву и послао тамо где је мало који голман ове сезоне досегао. Право под пречку. Али тако прецизно и меко, да је лопта само мало помилује и спусти се ниже. Фантазија.

Ливерпул победник Лиге шампиона - квота 2,60

Опет је ОН био човек који је отворио серију голова Ливерпула. Као против Манчестер Ситија у четвртфиналу, или у већем делу ове сезоне, која дефинитивно протиче у знаку египатског мајстора. Свака част Месију иРоналду, ово јесте њихова декада и они су велемајстори фудбала, али је Салах изгледа дефинитивно одлучио да их овог пролећа скине са трона на коме су предуго.

Салахово арапско пролеће, усудићемо се да га тако назовемо, иако је оно у његовом родном Египту синоним за патњу, револуцију и грађанске немире. Али, не постоји бољи начин да се опише фудбалска револуција и ово што из недеље у недељу гледамо на теренима Премијер лиге и Лиге шампиона. А и како другачије окарактерисати податак да на 14 премијерлигашких утакмица у 2018. години Салах само четири пута није погодио мрежу ривала (притом је два пута био ван тима) или да је у нокаут фази Лиге шампиона поштедео само Порто у реваншу осмине финала, пошто је ушао с клупе.

Револуција коју у овој игри спроводи Ливерпулов чаробњак толико је ретка да и они који не воле, ни њега, ни Ливерпул, морају да му скину капу. Има и оних којима је досадио ривалитет Месија и Роналда и за које је управо је Мохамед Салах нешто ново, ретко и сензационално у самом фудбалском врху. Човек који из утакмице у утакмицу тражи нове висине, који је гладан голова и асистенција и који жели да издигне своју форму на још већи ниво.

Можда смо ове сезоне видели и лепше потезе од оних које је извео Египћанин синоћ на Енфилду, али ако узмемо у обзир фазу такмичења у којој је поново показао своју магију, онда још не видесмо квалитетније од овога. За званично најбољег фудбалера Премијер лиге ово је елитна фудбалска територија, и најлепша позорница која га на крају може одвести и у Цирих са све оделом и краватом на церемонију доделе Златне лопте.

Знамо, одмах ћете рећи да је за ту фамозну лопту потребна титула на Светском првенству и да Египат нема никакве шансе у Русији овог лета, али сетите се 2010. године када је Шпанија у Јужној Африци постала владар света, а Лео Меси на крају најбољи фудбалер. Аргумент који треба да мотивише Салаха, јер до сада је у годинама без Мундијала управо Лига шампиона била пресудан фактор у одлучивању коме иде награда. Па можда буде и сада, ако се на трону не нађу Португал или Аргентина. 

То би био и врхунац фантастичне сезоне у којој многи већ сада виде Салаха као најбољег фудбалера света у овом тренутку.

"Без трунке сумње, он је најбољи фудбалер на планети у овом тренутку", изјавио је синоћ Стивен Џерард.



Хејтери ће одмах рећи како то прича бивши капитен Ливерпула и како се то не рачуна, али ок, ево, узмимо у обзир мишљење још једног бившег аса, Давида Жиноле, који је такође очаран Египћанином иако нема никаквих додирних тачака са Енфилдом и Црвенима.

"Салах успева у свему што науми на терену. Морамо га поредити с највећим фудбалерима света јер ово што ради је невероватно и запањујуће. Лева нога, десна нога, паметан је, идеално програмиран. Прошле године сам уручио Златну лопту Роналду, волео бих да исто то учиним и Салаху", рекао је синоћ Жинола.

На крају крајева и 64% читалаца на сајту Марке сматра да Салах може да изађе на црту Месију и Роналду и упише своје име златним словима у историју фудбала.

Било би лепо да тако заиста буде, али и ако се не деси то неће бити крај света. Ни велики Андрес Инијеста није никада добио Златну лопту у великој и трофејној каријери што му и данас многи спочитавају као "демократску аномалију".

Ако ништа друго, Салаху ће остати сећање на једно лепо пролеће у којем му се читав фудбалски свет поклонио и које ће можда украсити и "ушатим" пехаром у Кијеву крајем маја.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар