Преминуо модни креатор Ибер де Живанши

Оснивач модне империје „Живанши“ легенда француског и светског дизајна Ибер де Живанши преминуо је у 92. години, потврђено је у модној компанији. Остаће упамћен и као креатор легендарне мале црне хаљине коју је у филму „Доручак код Тифанија“ носила Одри Хепберн.

Занимљивости 12.03.2018 | 15:23
Преминуо модни креатор Ибер де Живанши
Легендарни француски дизајнер који је осмислио модне стилове Џеки Кенеди и Одри Хепберн преминуо је у 92. години.

„Са великом тугом обавештавамо вас да нас је напустио Ибер де Живанши“, навео је у саопштењу партнер модног дизајнера, Филип Ване.

 У поруци објављеној преко модне куће „Живанши“ наводи се да Ванеов бол дели Живаншијева родбина – нећаци, братанице и њихова деца.

Ибер де Живанши рођен је у француском градићу Бове 21. фебруара 1927. године у породици у којој је било много уметника. Између осталог, Иберов прадеда са мајчине стране израђивао је костиме за позориште, а неки његови модели отишли су и у Јелисејску палату.

Модну кућу "Тхе Хоусе оф Гивенцхy" основао је 1952. године. Пријатељство са Одри Хепберн, коју је упознао 1953. године на снимању остварења Сабрина, помогло му је да се вине међу звезде модне сцене.

Током 40 година сарадње и дружења са глумицом коју је називао својом музом настале су бројне креације које ће остати забележене у историји моде, али и филма. 

Модни креатор повукао се из модне индустрије 1995. године када га је за главног дизајнера куће „Живанши“ постављен Џон Галијано.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар