Грађани тражили оставку премијера

Најмање десет хиљада особа окупило се у петак навече на тргу у Братислави због протеста против корупције на којем су тражили оставку премијера Роберта Фица, чији је мађарски колега у Будимпешти изјавио како догађања у Словачкој носе потпис Георгеа Сороса.

Свијет 10.03.2018 | 07:37
Грађани тражили оставку премијера
Простест  је организиран након убојства истраживачког новинара Јан Куциака прошлог мјесеца, које је изазвало шок у Словачкој и у иностранству.

Јан Куцијак и његова дјевојка су убијени ватреним оружјем. Он је истраживао случајеве политичке корупције и наводну умијешаност талијанске мафије у пројекте финанциране средствима ЕУ-а у Словачкој.

Просвједници су носили транспаренте на којима су тражили "Оставке, молимо вас" и нешто агресивније упозоравали "Фицо спава с мафијом".

Скуп је почео мирно с неколико говора, што је демантирало Фицову забринутост за могуће избијање насиља.

Прије тједан дана, тисуће особа, међу којима 25.000 у Братислави, судјеловале су у просвједима против корупције, тражили оставке премијера и његовог министра унутрашњих послова Роберта Калинака.

Догађаји у Словачкој имају Соросев потпис - Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је у петак мађарским медијима, к ако преноси агенција МТИ, да би амерички финанцијаш Сорос и његова организација учинили све што је у њиховој моћи да сруше владе које се противе имиграцији.

Видим "отиске Сороса и његове организације" у недавним догађањима у Словачкој и нема сумње да "Соросева мрежа чини све што је у њезиној моћи да свргне сваку владу која се противи имиграцији", рекао је.

Актуална словачка влада противи се миграцијама и одбија претворити државу у земљу имиграната, рекао је Орбан, додајући да Соросове организације немилосрдно нападају и наставит ће нападати премијере таквих влада.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

борац

10.03.2018 07:30

Нисмо ми за бадава набавили дуге цијеви.

ОДГОВОРИТЕ