ЛЕ: Атлетико убједљив, пораз Наполија кући од Лајпцига! И још...

Селтик прекинуо "пост"! Пораз Лација у Букурешту. Атлетико, Лајпциг и Лион сигурни.  Чолова банда кренула пуним гасом! Они знају како се то ради… Лион би да их сачека тамо! Ерупција одушевљења у Глазгову, Атина слави Албанца! Кога брига за Лигу Европе, Напуљ сања скудето! Лајпциг славио на Сан Паолу. Лацио пао у Букурешту!

Фудбал 15.02.2018 | 23:40
ЛЕ: Атлетико убједљив, пораз Наполија кући од Лајпцига! И још...
Након "лудила" и 31 гола (3,8 по мечу) у првих осам утакмица шеснаестине финала Лиге Европе, дуели од 21:05 часова нису били толико ефикасни, али је на сваком мечу постигнут минимално један погодак.

Почињемо у Шкотској...

Селтик је везао 11 утакмица без побједе код куће у европским такмичењима, а том посту је вечерас дошао крај.

Зенит је у Глазгов дошао да не прими гол и то им се осветило у 78. минуту када је Калум Мекгрегор постигао једини гол на мечу и послао "Селтик парк" у делиријум.

Маурицио Сари се јасно оприједијелио за "скудето" па је промијешао екипу и прилику дао епизодистима, Марку Рогу, Адаму Оунасу, Амадуу Дијавари... док су гости на терен послали најбоље што имају. То им није било довољно да остваре предност у првом дијелу, али јесте у другом.

Без обзира на ослабљен састав Наполи је у 52. минуту у вођство довео Адам Оунас...

...али је изједначење Лајпцигу донио Тимо Вернер девет минута касније...

...да би преокрет "биковима" донијели Џефри Брума, након несебичне асистенције Поулсена, и Тимо Вернер својим другим голом вечерас.

Велико изненађење је било на помолу у Копенхагену када је Виктор Фишер у 15. минуту довео домаћине у вођство, али чета Дијега Симеонеа је задржала прибраност и угасила прокључали "Телиа Паркен" стадион головима Саула Нигеза и Кевина Гамеира већ у првом полувремену. У другом дијелу Антоан Гризман нашао "очи у очи" са голманом и смирено погодио даљи угао, док је Витоло додао још један гол за миран реванш за Атлетико у Мадриду.

Лацио, за разлику од Наполија, лишен борбе за "скудето" је састав за меч у Букурешту промијешао у мањој мјери, али довољној да "старт", уз Сергеја Милинковић-Савића, добије и Душан Баста.

Стеауа је повела у 29. минуту голом Гнохереа, и до краја меча бранила и на концу одбранила предност од једног гола пред реванш у Риму.

Динамо Кијев је у Атини повео голом Виктора Циганкова и био надомак побједе, али је голман Денис Бојко лоше процијенио центаршут Христодопулоса, подлетио под лопту коју је на другој стативи дочекао Астрит Ајдаревић и поставио донио наду АЕК-у да може до пролаза у реваншу.

Лион је са два гола на старту другог полувремена, прво Ндомбелеа, којег према писањима француских медија Дидијер Дешамп види на позицији Пола Погбе у репрезентацији Француске, и Набила Фекира, након страшног соло продора Маријана Дијаза, повео са 2:0. Вриједан гол у гостима Виљареалу је донио Пабло Форналс у 63. минуту, а коначан резултат је поставио Мемфис Депај "ракетом" са 25 метара..

Ко је до сада сумњао, од вечерас не треба да се двоуми - Атлетико Мадрид је први фаворит за освајање Лиге Европе! Чоло Симеоне је са Јорганџијама већ једном освојио ово такмичење пре него што је прешао на виши ниво у Лиги шампиона и не треба да чуди што први корак Атлетиковог похода на Лигу Европе изгледа као шетња у парку.

Атлетико је растурио Копенхаген у Данској са 4:1 пошто је направио преокрет и решио све дилеме око пласмана у осмину финала. Може мирне душе да чека жреб на којем ће сви молити Бога да не извукуЧолове бандите.

Копенхаген је добро кренуо, појачање Виктор Фишер је дао гол петом, а онда је уследило болно приземљење. Саул је главом изједначио. Потом је Гамеиро погодио за преокрет до полувремена после сјајне акције Лукаса Ернандеза и Гризмана. Атлетико није спуштао гас ни у другом полувремену. Караскоје лансирао Гризмана у контру и Француз се уписао, а тачку је ставио Витоло пошто је сам победио целу одбрану Копенхагена. Атлетико према вечерас приказаном делује застрашујуће…

А трофеју и финалу на свом стадиону се нада и Лион као још један од фаворита такмичења. Млада Лионова екипа заиста игра допадљив фудбал и ако овако настави, могла би да пред својим навијачима прослави први европски трофеј. Лион је заслужено савладао Виљареал са 3:1 и направио огроман корак пред реванш на Мадригалу. Талентовани Ндомбеле је главом довео домаћина у вођство, потом је Фекир дуплирао предност после фантастичног продора Маријана Дијаза, да би Виљареал оживео када је Форналс погодио пошто му је претходно Черишев шмекерски пропустио лопту кроз ноге. Ипак, бомба Мемфиса Депаја са 20 метара је омогућила Лиону знатно мирнији реванш у Шпанији и врло могуће пласман у осмини финала...

А стадион у Глазгову само што се није срушио од ерупције одушевљења. Селтик је вдио жестоку битку цео меч са Зенитом, више је личило на рат него на фудбалску утакмицу, али су упорни Шкоти ипак успели да сломе Русе и остваре минималну, али велику победу. Јунак победе је био Мекгрегор који је закуцао лопту под пречку после сјајне акције Дембелеа и Мусонде.

Грмела је и Атина када је АЕК у финишу меча ипак успео да избегне пораз од Динама и задржи шансе пред реванш у Кијеву - 1:1. Гости су били бољи и повели преко Циганкова којем је Дерлиз Гонзалес наместио зицер. А онда кључни моменат меча. Тренер Хименез у 79. минуту уводи албанског везисту Астрита Ајдаревића рођеног у Србији. Он после само минут на терену постиже изједначујући гол главом попто је остао сам на другој стативи после центрашута Христодулопулоса.

Дан који ће у Италији покушати што пре да забораве. Барем они који су у младости навикли да гледају клубове из Серије А како доминирају Старим континентом. Међутим, вечерас три од три за Италијане. Три утакмице и три пораза. После Аталанте, која је пала у Дортмунду, поразе у првим мечевима шеснаестине финала Лиге Европе претрпели су и Наполи и Лацио.

С тим да се у Напуљу нико неће потрести због 1:3 у судару са Лајпцигом. Нико на југу Италије ни не крије да их Лига Европе не занима. Ове сезоне циљ је титула у Серији А, циљ је она већ 28 година. А добро знаМаурицио Сари да ће тешко издржати трку са Јувентусом ако настави да јуриша на два фронта. Па је зато на мегдан немачком клубу послао комбинован састав у коме се нашло места и за играче који су иначе у другом плану, попут Адама Уне, који је летос стигао из Бордоа за 10.000.000 евра, али је само једном у Купу био у стартној постави и све до вечерас чекао на први гол у дресу Наполија.

У том 52. минуту сјајно је гађао у малу мрежу и обрадовао оно мало домаћих навијача што је у свој тој ујдурми око шампионског рвања са Јувентусом сачувало живаца и за европско стресирање. Толико их све друго осим скудета не занима у Напуљу да је и “пластични“ клуб попут Лајцпига данас на трибинама култног Сан Паола, познатог по врелој атмосфери, имао малтене једнаку подршку као и домаћи тим.

Међутим, радост малобројних Наполитанаца није дуго трајала. Само девет минута касније Тимо Вернер је изједначио резултат, пошто је спретно крунисао брзу акцију гостију.

Могло се то и наслутити. Било је очито да су и фудбалери Наполија главом у домаћем првенству. Још у првом полувремену требало је да Лајцпиг води. Вернер је само исправио неправду. А Брума у 74. минуту погодио за потпуни преокрет и Наполитанце спасао те “муке“ зване Лиге Европе. Не треба им да се петљају у то овог пролећа, иако би из Атлетико и Арсенал вероватно били главни фаворити за пехар. Један други трофеј им је сада на памети.

Ову једну бригу скинули су с врата. У трећем минуту надокнаде севнула је контра Лајпцига. Вернер ју је крунисао поготком за коначних 3:1 и вероватни пласман Немаца у осмину финала.

Да се вратимо на Лацио. И Римљани вероватно имају преча посла него да се малтретирају летећи по континенту, пошто се са Интером крве за место у Лиги шампиона. Али у Букурешту се није стекао утисак да је њима баш толико свеједно. Штавише, стекао се утисак да их је и те како заболео пораз од ФЦСБ-а илити “лажне Стеауе“. У Букурешту - 1:0.

Јунак румунске екипе је Харлем-Еди Гнохере, који је после велике грешке Нанија - па и Душана Басте који је закаснио да изађе и постави офсајд замку - избио сам пред Томаса Стракошу и погодио за 1:0.

На крају се испоставило да је то био коначан исход меча, иако Лацио није заслужио пораз. Истина, имали су и домаћини још коју шансу, Константин Будеску је био сам пред Стракошом, чак га и обишао, али је отишао превише у страну, па је пропала прилика за сигуран гол.

Али још више узбуђења било је на другом крају терена. Сергеј Милинковић Савић је у финишу првог полувремена уздрмао пречку, а право је чудо како у финишу утакмице прво Мартин Касерес, а потом иБаста нису успели да из петерца умувају лопту у противничку мрежу.

Лига Европе, шеснаестина финала

Астана - Спортинг 1:3 (1:0)
/Томасов 7 - Фернандеш 47 пен, Мартинс 50, Думбија 57/

19.00

Борусија Дортмунд - Аталанта 3:2 (1:0)
/Ширле 3, Батшуаји 65, 90+1 - Иличић 51, 56/

Лудогорец - Милан 0:3 (0:1)
/Кутроне 45, Родригез 64п, Борини 90+2/

Олимпик Марсеј - Брага 3:0 (1:0)
/Жермен 4, 69, Товен 74/

Ница - Локомитива Москва 2:3 (2:1)
/Балотели 4, 28п - Фернандес 45п, 69, 77/

Естерсунд - Арсенал 0:3 (0:2)
/Монреал 13, Папајанопулос аг 24, Озил 58/

Реал Сосиједад - Ред Бул Салзбург 2:2 (0:1)
/Одриозола 57, Јанузај 80 - Ојарзабал аг 27, Минамино 90+4/

Спартак Москва - Атлетик Билбао 1:3 (0:3)
/Адријано 60 - Адруиц 22, 39, Рико 45+1/

21.05

АЕК - Динамо Кијев 1:1 (0:1)
/Ајдаревић 80 - Циганков 19/

Селтик - Зенит 1:0 (0:0)
/Мекгрегор 78/

Копенхаген - Атлетико Мадрид 1:4 (1:2)
/Фишер 15 - Нигез 21, Гамеиро 37, Гризман 71, Витоло 77/

ФЦСБ - Лацио 1:0 (1:0)
/Гноере 29/

Лион - Виљареал 3:1 (0:0)
/Ндомбеле 46, Фекир 49, Депај 82 - Форналс 63/

Наполи - РБ Лајпциг 1:3 (0:0)
/Оунас 52 - Вернер 61, 90+3, Брума 74/

Партизан - Викторија Плзењ 1:1 (0:0)
/Тавамба 58 - Резник 81/

Играно у уторак:

Црвена звезда - ЦСКА 0:0

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар