LE: Atletiko ubjedljiv, poraz Napolija kući od Lajpciga! I još...

Seltik prekinuo "post"! Poraz Lacija u Bukureštu. Atletiko, Lajpcig i Lion sigurni.  Čolova banda krenula punim gasom! Oni znaju kako se to radi… Lion bi da ih sačeka tamo! Erupcija oduševljenja u Glazgovu, Atina slavi Albanca! Koga briga za Ligu Evrope, Napulj sanja skudeto! Lajpcig slavio na San Paolu. Lacio pao u Bukureštu!

Fudbal 15.02.2018 | 23:40
LE: Atletiko ubjedljiv, poraz Napolija kući od Lajpciga! I još...
Nakon "ludila" i 31 gola (3,8 po meču) u prvih osam utakmica šesnaestine finala Lige Evrope, dueli od 21:05 časova nisu bili toliko efikasni, ali je na svakom meču postignut minimalno jedan pogodak.

Počinjemo u Škotskoj...

Seltik je vezao 11 utakmica bez pobjede kod kuće u evropskim takmičenjima, a tom postu je večeras došao kraj.

Zenit je u Glazgov došao da ne primi gol i to im se osvetilo u 78. minutu kada je Kalum Mekgregor postigao jedini gol na meču i poslao "Seltik park" u delirijum.

Mauricio Sari se jasno oprijedijelio za "skudeto" pa je promiješao ekipu i priliku dao epizodistima, Marku Rogu, Adamu Ounasu, Amaduu Dijavari... dok su gosti na teren poslali najbolje što imaju. To im nije bilo dovoljno da ostvare prednost u prvom dijelu, ali jeste u drugom.

Bez obzira na oslabljen sastav Napoli je u 52. minutu u vođstvo doveo Adam Ounas...

...ali je izjednačenje Lajpcigu donio Timo Verner devet minuta kasnije...

...da bi preokret "bikovima" donijeli Džefri Bruma, nakon nesebične asistencije Poulsena, i Timo Verner svojim drugim golom večeras.

Veliko iznenađenje je bilo na pomolu u Kopenhagenu kada je Viktor Fišer u 15. minutu doveo domaćine u vođstvo, ali četa Dijega Simeonea je zadržala pribranost i ugasila proključali "Telia Parken" stadion golovima Saula Nigeza i Kevina Gameira već u prvom poluvremenu. U drugom dijelu Antoan Grizman našao "oči u oči" sa golmanom i smireno pogodio dalji ugao, dok je Vitolo dodao još jedan gol za miran revanš za Atletiko u Madridu.

Lacio, za razliku od Napolija, lišen borbe za "skudeto" je sastav za meč u Bukureštu promiješao u manjoj mjeri, ali dovoljnoj da "start", uz Sergeja Milinković-Savića, dobije i Dušan Basta.

Steaua je povela u 29. minutu golom Gnoherea, i do kraja meča branila i na koncu odbranila prednost od jednog gola pred revanš u Rimu.

Dinamo Kijev je u Atini poveo golom Viktora Cigankova i bio nadomak pobjede, ali je golman Denis Bojko loše procijenio centaršut Hristodopulosa, podletio pod loptu koju je na drugoj stativi dočekao Astrit Ajdarević i postavio donio nadu AEK-u da može do prolaza u revanšu.

Lion je sa dva gola na startu drugog poluvremena, prvo Ndombelea, kojeg prema pisanjima francuskih medija Didijer Dešamp vidi na poziciji Pola Pogbe u reprezentaciji Francuske, i Nabila Fekira, nakon strašnog solo prodora Marijana Dijaza, poveo sa 2:0. Vrijedan gol u gostima Viljarealu je donio Pablo Fornals u 63. minutu, a konačan rezultat je postavio Memfis Depaj "raketom" sa 25 metara..

Ko je do sada sumnjao, od večeras ne treba da se dvoumi - Atletiko Madrid je prvi favorit za osvajanje Lige Evrope! Čolo Simeone je sa Jorgandžijama već jednom osvojio ovo takmičenje pre nego što je prešao na viši nivo u Ligi šampiona i ne treba da čudi što prvi korak Atletikovog pohoda na Ligu Evrope izgleda kao šetnja u parku.

Atletiko je rasturio Kopenhagen u Danskoj sa 4:1 pošto je napravio preokret i rešio sve dileme oko plasmana u osminu finala. Može mirne duše da čeka žreb na kojem će svi moliti Boga da ne izvukuČolove bandite.

Kopenhagen je dobro krenuo, pojačanje Viktor Fišer je dao gol petom, a onda je usledilo bolno prizemljenje. Saul je glavom izjednačio. Potom je Gameiro pogodio za preokret do poluvremena posle sjajne akcije Lukasa Ernandeza i Grizmana. Atletiko nije spuštao gas ni u drugom poluvremenu. Karaskoje lansirao Grizmana u kontru i Francuz se upisao, a tačku je stavio Vitolo pošto je sam pobedio celu odbranu Kopenhagena. Atletiko prema večeras prikazanom deluje zastrašujuće…

A trofeju i finalu na svom stadionu se nada i Lion kao još jedan od favorita takmičenja. Mlada Lionova ekipa zaista igra dopadljiv fudbal i ako ovako nastavi, mogla bi da pred svojim navijačima proslavi prvi evropski trofej. Lion je zasluženo savladao Viljareal sa 3:1 i napravio ogroman korak pred revanš na Madrigalu. Talentovani Ndombele je glavom doveo domaćina u vođstvo, potom je Fekir duplirao prednost posle fantastičnog prodora Marijana Dijaza, da bi Viljareal oživeo kada je Fornals pogodio pošto mu je prethodno Čerišev šmekerski propustio loptu kroz noge. Ipak, bomba Memfisa Depaja sa 20 metara je omogućila Lionu znatno mirniji revanš u Španiji i vrlo moguće plasman u osmini finala...

A stadion u Glazgovu samo što se nije srušio od erupcije oduševljenja. Seltik je vdio žestoku bitku ceo meč sa Zenitom, više je ličilo na rat nego na fudbalsku utakmicu, ali su uporni Škoti ipak uspeli da slome Ruse i ostvare minimalnu, ali veliku pobedu. Junak pobede je bio Mekgregor koji je zakucao loptu pod prečku posle sjajne akcije Dembelea i Musonde.

Grmela je i Atina kada je AEK u finišu meča ipak uspeo da izbegne poraz od Dinama i zadrži šanse pred revanš u Kijevu - 1:1. Gosti su bili bolji i poveli preko Cigankova kojem je Derliz Gonzales namestio zicer. A onda ključni momenat meča. Trener Himenez u 79. minutu uvodi albanskog vezistu Astrita Ajdarevića rođenog u Srbiji. On posle samo minut na terenu postiže izjednačujući gol glavom popto je ostao sam na drugoj stativi posle centrašuta Hristodulopulosa.

Dan koji će u Italiji pokušati što pre da zaborave. Barem oni koji su u mladosti navikli da gledaju klubove iz Serije A kako dominiraju Starim kontinentom. Međutim, večeras tri od tri za Italijane. Tri utakmice i tri poraza. Posle Atalante, koja je pala u Dortmundu, poraze u prvim mečevima šesnaestine finala Lige Evrope pretrpeli su i Napoli i Lacio.

S tim da se u Napulju niko neće potresti zbog 1:3 u sudaru sa Lajpcigom. Niko na jugu Italije ni ne krije da ih Liga Evrope ne zanima. Ove sezone cilj je titula u Seriji A, cilj je ona već 28 godina. A dobro znaMauricio Sari da će teško izdržati trku sa Juventusom ako nastavi da juriša na dva fronta. Pa je zato na megdan nemačkom klubu poslao kombinovan sastav u kome se našlo mesta i za igrače koji su inače u drugom planu, poput Adama Une, koji je letos stigao iz Bordoa za 10.000.000 evra, ali je samo jednom u Kupu bio u startnoj postavi i sve do večeras čekao na prvi gol u dresu Napolija.

U tom 52. minutu sjajno je gađao u malu mrežu i obradovao ono malo domaćih navijača što je u svoj toj ujdurmi oko šampionskog rvanja sa Juventusom sačuvalo živaca i za evropsko stresiranje. Toliko ih sve drugo osim skudeta ne zanima u Napulju da je i “plastični“ klub poput Lajcpiga danas na tribinama kultnog San Paola, poznatog po vreloj atmosferi, imao maltene jednaku podršku kao i domaći tim.

Međutim, radost malobrojnih Napolitanaca nije dugo trajala. Samo devet minuta kasnije Timo Verner je izjednačio rezultat, pošto je spretno krunisao brzu akciju gostiju.

Moglo se to i naslutiti. Bilo je očito da su i fudbaleri Napolija glavom u domaćem prvenstvu. Još u prvom poluvremenu trebalo je da Lajcpig vodi. Verner je samo ispravio nepravdu. A Bruma u 74. minutu pogodio za potpuni preokret i Napolitance spasao te “muke“ zvane Lige Evrope. Ne treba im da se petljaju u to ovog proleća, iako bi iz Atletiko i Arsenal verovatno bili glavni favoriti za pehar. Jedan drugi trofej im je sada na pameti.

Ovu jednu brigu skinuli su s vrata. U trećem minutu nadoknade sevnula je kontra Lajpciga. Verner ju je krunisao pogotkom za konačnih 3:1 i verovatni plasman Nemaca u osminu finala.

Da se vratimo na Lacio. I Rimljani verovatno imaju preča posla nego da se maltretiraju leteći po kontinentu, pošto se sa Interom krve za mesto u Ligi šampiona. Ali u Bukureštu se nije stekao utisak da je njima baš toliko svejedno. Štaviše, stekao se utisak da ih je i te kako zaboleo poraz od FCSB-a iliti “lažne Steaue“. U Bukureštu - 1:0.

Junak rumunske ekipe je Harlem-Edi Gnohere, koji je posle velike greške Nanija - pa i Dušana Baste koji je zakasnio da izađe i postavi ofsajd zamku - izbio sam pred Tomasa Strakošu i pogodio za 1:0.

Na kraju se ispostavilo da je to bio konačan ishod meča, iako Lacio nije zaslužio poraz. Istina, imali su i domaćini još koju šansu, Konstantin Budesku je bio sam pred Strakošom, čak ga i obišao, ali je otišao previše u stranu, pa je propala prilika za siguran gol.

Ali još više uzbuđenja bilo je na drugom kraju terena. Sergej Milinković Savić je u finišu prvog poluvremena uzdrmao prečku, a pravo je čudo kako u finišu utakmice prvo Martin Kaseres, a potom iBasta nisu uspeli da iz peterca umuvaju loptu u protivničku mrežu.

Liga Evrope, šesnaestina finala

Astana - Sporting 1:3 (1:0)
/Tomasov 7 - Fernandeš 47 pen, Martins 50, Dumbija 57/

19.00

Borusija Dortmund - Atalanta 3:2 (1:0)
/Širle 3, Batšuaji 65, 90+1 - Iličić 51, 56/

Ludogorec - Milan 0:3 (0:1)
/Kutrone 45, Rodrigez 64p, Borini 90+2/

Olimpik Marsej - Braga 3:0 (1:0)
/Žermen 4, 69, Toven 74/

Nica - Lokomitiva Moskva 2:3 (2:1)
/Baloteli 4, 28p - Fernandes 45p, 69, 77/

Estersund - Arsenal 0:3 (0:2)
/Monreal 13, Papajanopulos ag 24, Ozil 58/

Real Sosijedad - Red Bul Salzburg 2:2 (0:1)
/Odriozola 57, Januzaj 80 - Ojarzabal ag 27, Minamino 90+4/

Spartak Moskva - Atletik Bilbao 1:3 (0:3)
/Adrijano 60 - Adruic 22, 39, Riko 45+1/

21.05

AEK - Dinamo Kijev 1:1 (0:1)
/Ajdarević 80 - Cigankov 19/

Seltik - Zenit 1:0 (0:0)
/Mekgregor 78/

Kopenhagen - Atletiko Madrid 1:4 (1:2)
/Fišer 15 - Nigez 21, Gameiro 37, Grizman 71, Vitolo 77/

FCSB - Lacio 1:0 (1:0)
/Gnoere 29/

Lion - Viljareal 3:1 (0:0)
/Ndombele 46, Fekir 49, Depaj 82 - Fornals 63/

Napoli - RB Lajpcig 1:3 (0:0)
/Ounas 52 - Verner 61, 90+3, Bruma 74/

Partizan - Viktorija Plzenj 1:1 (0:0)
/Tavamba 58 - Reznik 81/

Igrano u utorak:

Crvena zvezda - CSKA 0:0

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar