Интервју - Илиев: Треба ли нам уопште Евертон?!

Спортски директор Партизана Ивица Илиев открио да је борбеном везисти Евертону Луизу понуђен нови, "уноснији" уговор, али да га он одбија. Запитао се: "Да ли нам он треба, јер правимо тим за следеће лето?"

Фудбал 10.01.2018 | 21:45
Интервју - Илиев: Треба ли нам уопште Евертон?!
Прелазни рок у Партизану, за сада, протиче врло мирно.

За сада је, кажу у клубу, плански отишло неколико играча, како би се растеретио буџет, можда ће још неко, а осим најављеног бека Слободана Урошевића, још нема долазака. Могуће је да ће доћи неко нови, бар како каже спортски директор Ивица Илиев, јер постоји "неколико инетерсантних играча" чија имена медији, бар за сада, нису "провалили".

"Не можемо сваке године да мењамо тим. Имамо стабилан тим, који је у свим битним утакмицама показао да има квалитет, имамо тренера који је све највеће утакмице добио, имамо играче који су на најбитнијим утакмицама показали карактер победника и да заслужују да играју у Партизану", каже Илиев за ТВ Партизан, уз поруку и обећање да ће сви "дати максимум да се клуб подигне на још виши ниво".

То значи да великих промена неће бити. Али, није извесно да ће остати два странца, који су до сада били веома битни за игру Партизана - Евертона Луиза и Ленадре Тавамбу.

Занимљиво је оно што је Илиев рекао о борбеном Бразилцу.

Евертону јесте понуђен нови уговор, тачније са њим се преговара неколико претходних месеци, али он, за сада, неће да продужи уговор.

Кроз питање, Илиев је изнео и интересантно запажање - да ли је Евертон потребан Партизану и системима игре који се желе?

"То је играч којег сам првог довео у Партизан и нико неће бити тужнији од мене ако оде. Али, погледајмо чињенице - уговор му истиче за 5 месеци, суспендован је за прву утакмицу против Викторије Плзен и има један од јачих уговора у клубу. Понуђен му је још уноснији уговор. Већ 6 месеци се преговара. Он воли клуб и никада, ниједног тренутка није условио клуб и спреман је да остане до лета. Али, да ли нам он треба, да ли да се ослонимо на њега, а имамо и следећу годину? Морамо да правимо тим који ће бити спреман за следеће квалификације. Ако смо сигурни да неће остати на лето, не можемо онда да уигравамо тим и правимо систем, ако он неће остати. Да може да игра против Викторије, па да кажемо да остане. Али, не може. Екипа ће на припремама бити уигравана без њега. Ако буде добар резултат у првој утакмици, онда он неће играти ни реванш. Онда се поставља питање његовог останка. Његов уговор је оптерећујући за буџет и на то морамо да мислимо", рекао је Илиев.

Нагласио је и да има сазнања да поједини клубови нуде Евертону четири пута већи уговор него што га има у Партизану и закључио да "не би било ни коректно према играчу који је све дао Партизану" да се инсистира да остане.

"Имамо понуде неких клубова које нису занемарљиве и можемо, можда, да решимо цео прелазни рок тим послом", додаје Илиев, уз опаску: "Да склонимо емоције са стране, нико нема веће емоције према њему од мене. Али, треба бити разуман".

Што се тиче Тавамбе, тог притиска који постоји са Евертоном (истиче му уговор на лето), нема, али, додаје Илиев, постоји "ситуација".

"Људи који воде клуб, не воде га случајно. Кад водимо посао не водимо се емоцијама, нити навијачком страшћу. Тавамба има 28 година, одиграо је сезону снова. Морамо да будемо практични. Ако неко дође са максималном финансијском понудом, не смемо да останемо имуни на то. Ми искључиво живимо од продаје играча", рекао је Илиев, остављајући, дакле, простор да робусни нападач ипак оде ове зиме.

Објаснио је и финансијску страну прелазног рока.

"Кад Партизан неког прода за три милиона, не може неког да купи за те паре, ни за два, ни за милион евра. Ми од тих пара живимо. Плус смо оптерећени минусима из претходних сезона. Сума је изолован случај, то смо једном урадили. То је било нереално, јер смо морали да подигнемо 50% онога што смо договорили, били смо принуђени на то, ушли смо у трку. И да не бисмо били поражени, желећи да покажемо снагу и одлучност клуба, ми смо то урадили. Да тај други клуб није био у игри, Партизан то никада не би урадио".

Илиев каже да Партизан намерава да "гро прелазног рока за следећу сезону" уради већ током зиме.

"Желимо да направимо јак тим, који може да прође Виткорију, али и тим кој ће се уигравати следеће године и имати успеха исто колико и ове сезоне. Морамо да доведемо играче који су потребни тренеру да би направио систем, треба да доведемо играче који одговарају том калупу", рекао је Илиев и вратио се на тему Евертон Луиз.

"Зато не смемо да се везујемо за Евертона. Са Евертоном можемо само један систем да играмо, али нас ограничава у неким идејама у којима би Партизан требало да буде флексибилнији, још организованији, лепршавији...".

Илиев наглашава да је одласком групе од десетак играча растерећен буџет, али и створен простор за млађе, јер је то један од праваца клуба.

"Сада имамо тим који желимо, са млађим играчима који су стасали или стасавају. Били смо у неком вакууму, имали смо неке изгубљене генерације (у млађим категоријама) и нисмо били у ситуацији да већи број млађих уведемо у први тим. Сада смо у ситуацији када имамо стабилну прву екипу, играче из Омладинске школе који могу да надођу, да добију озбиљнију шансу и да се решимо једног броја играча који утичу на буџет клуба", каже Илиев и додаје:

"Више нећемо силити са довођењем, јер не морамо да попуњавамо број. Ту су сада наши млађи играчи, можемо да доведемо само за одређене позиције које су критичне. Нигде не журимо. Имамо озбиљну екипу за европски ниво фудбала. Подсетио бих да више од половине тима није прошла летње припреме, после тих 6 месеци смо уигранији, а биће још уигранији и још бољи после нових припрема и прихватиће све замисли и идеје стручног штаба".

Што се тиче потенцијалних нових играча, за сада медији, бар тако тврди Илиев, нису на трагу.

"Од свих тих имена која се спомињу, осим Раће Петровића, ниједно ја нисам поменуо. Да ли је то Здјелар или неко други, то ћемо да видимо. То није пословно, нити ћу имена да откривам.Постоји неколико интерсантних играча и то за сада остаје само између Ђукића, председника, генералног директора (Вазуре) и мене. Та имена која су нам битна, нигде се не провлаче, за сада. Радимо у интересу Партизана, да и садашњост и будућност буду поркивени".

О СЛОБОДАНУ УРОШЕВИЋУ

"Урошевић је избор Ђукића и немам ни разлог, ни право да сумњам у његов избор. Он је тај играч који ће на тој позицији донети још један додатни квалитет".

За крај, Илиев је имао јаку поруку:

"Убеђен сам да ове године ми правимо историју, то нам је приоритет. Мој лични, а верујем и свих у клубу. Нећемо занемарити ни домаћа такмичења, али летос сам рекао и сад понављам: увек бих више волео европски успех, него домаћи".

Мирослав Ђукић је рекао да је уверен да ће на пролеће Партизан бити бољи и јачи.

"Очекујем велики бољитак у односу на први део сезоне, поготово у играчком смислу. Екипа има савладано градиво и сад је на реду обнављање градива. Сигурно је да би требало да играју једноставније, брже, течније. Мислим да имамо капацитет да се поправимо".

Ђукић додаје да Партизан има окосницу тима.

"Не треба да нас боли глава. Партизан ће све учинити да се побољша, а ако за неке играче дође понуда, није проблем ако оду. Јер, ми смо екипа и то смо показали током ове сезоне - кога нема, без њега се може и неће бити проблема око тога. Окосницу ћемо задржати и појачати се где треба".

О мечу са Викторијом у шеснаестини финала Лиге Европе каже:

"Спремамо се као да је противник Манчестер сити! Ми морамо да будемо добри, како треба, а Викторију ћемо доживети као Манчестер сити".

Ђукић понавља:

"Ми морамо да направимо систем, да сваке године да играмо Европу, да ово понављамо, да будемо озбиљна екипа, са што више младих играча. Ми морамо да правимо младе играче и доведемо два, три играча који праве разлику. Не може странац да буде исти као домаћи, већ само ако праве разлику и ако видимо да ми немамо оно што нам треба".

Тренер Партизана имао је битно запажање у вези са инцидентима, сталним претњама из Европе због понашања дела навијача...

"Треба да већ једном научимо лекцију! Не треба наш правни тим да буде протагониста, већ да играчи буду протагонисти и да сви остали, заједно помажемо. Да професору Вулетићу буде досадно... Ми морамо да научимо да се понашамо, а не да нам Европа дели пацке. Ми смо цивилзован народ, место нам је у Европи и то треба да покажемо".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар