Избори никада нису били поштени

Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ подржало је принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који су предложили посланици Независног блока. Да ли ће то да промјени стање у БиХ када је изборни процес у питању, јер ,како је истакнуто у емисији Изазови БН телевизије, у БиХ избори никада нису били поштени и слободни.

Босна и Херцеговина 15.12.2017 | 22:43
Избори никада нису били поштени
- Ниједан покушај измјене Изборног закона БиХ не наилази на подршку представника политичких странака. Разлог је што су управо они најодговорнији за незаконитости у изборном процесу,- истиче некадашњи предсједник Централне изборне комисије БиХ и предсједник Форума грађана Тузла Вехид Шехић.

“Никада избори у БиХ нису били поштени и слободни, јер се често бирачима намеће изборна воља кроз предизборну кампању. С друге стране, свједоци смо куповине бирача. А оно што је највећа опасност је неодговоран однос према поштовању закона”, каже Шехић.

Крајње је вријеме да судови почну да раде свој посао, али и да се грађани освјесте до те мјере да се на њихово мишљење не може утицати.

“Злоупотреба државних ресурса је рак рана дешавања код нас. Странке које се налазе на власти захваљујући томе поново добијају власт, јер не постоји систем и суд који би на правилан начин казнили политичке функције који крше закон”, каже политички аналитичар Данијел Симић.

Коалиција “Под лупом” поручује - избори нису само на дан избора.

“Неки ће ићи толико далеко да кажу да се избори добијају прије изборног дана и да ће на изборни дан да се појаве неправилности уколико не буде учињено све по замисли политичких субјеката”, каже Дарио Јовановић, директор Пројекта “Под лупом”.

Велики утицај на изборе у БиХ има Међународна заједница, истиче Симић. Примјер је, наводи, када су странци са политичке сцене уклонили демократски изабраног предсједника Републике Српске Николу Поплашена.

“Без обзира на то што је Милорад Додик имао већину у Парламенту, Поплашен није хтио да му да мандат, али тада би се у демократским државама ишло у нове изборе или са неким новим мандатаром. Нови избори нису били могући, јер ови који су их финансирали нису хтјели да их понављају, па смо тада имали један најкрупнији примјер кршења демократске воље у свијету.

Сви бисмо требали да се стидимо тога и да се то никад више не понови“, каже Симић.

Политика је постала бизнис, јасна је струка.

“Бити политичар значи економски бити обезбјеђен, па и цијела породица“, каже Шехић.

Док се изборним законом не предвиди одговорност политичких субјеката, уз истовремено драстично повећање новчаних казни за оне који крше закон, тешко ће у БиХ избори бити поштени и слободни, поручено је у емисији “Изазови” БН телевизије.



БН телевизије

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дијаспора

15.12.2017 23:24

Абсурд је да се у БиХ мозе зивјети од политике ако се има у виду да су те политике из времена средњег вијека, цркве и инквизиције. Из тога произилази један од крупнијих проблема а тај је систем вриједности. Устолицени менталитет додиковског "папка" неце бити за дуги низ година истребљен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.12.2017 23:28

не занимају ме ови гости, занима ме водитељка. дивна си Нато...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милекраде додик

16.12.2017 01:02

Иде референдум 2018

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.12.2017 05:20

Празна прица касно за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе хе

16.12.2017 13:30

Постоји ли постен брак,постен рат и постени избори Уствари, ста би знацила рец постен у политици и то јос балканској политици.

ОДГОВОРИТЕ