Izbori nikada nisu bili pošteni

Predstavničko vijeće Parlamentarne skupštine BiH podržalo je principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici Nezavisnog bloka. Da li će to da promjeni stanje u BiH kada je izborni proces u pitanju, jer ,kako je istaknuto u emisiji Izazovi BN televizije, u BiH izbori nikada nisu bili pošteni i slobodni.

Bosna i Hercegovina 15.12.2017 | 22:43
Izbori nikada nisu bili pošteni
- Nijedan pokušaj izmjene Izbornog zakona BiH ne nailazi na podršku predstavnika političkih stranaka. Razlog je što su upravo oni najodgovorniji za nezakonitosti u izbornom procesu,- ističe nekadašnji predsjednik Centralne izborne komisije BiH i predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić.

“Nikada izbori u BiH nisu bili pošteni i slobodni, jer se često biračima nameće izborna volja kroz predizbornu kampanju. S druge strane, svjedoci smo kupovine birača. A ono što je najveća opasnost je neodgovoran odnos prema poštovanju zakona”, kaže Šehić.

Krajnje je vrijeme da sudovi počnu da rade svoj posao, ali i da se građani osvjeste do te mjere da se na njihovo mišljenje ne može uticati.

“Zloupotreba državnih resursa je rak rana dešavanja kod nas. Stranke koje se nalaze na vlasti zahvaljujući tome ponovo dobijaju vlast, jer ne postoji sistem i sud koji bi na pravilan način kaznili političke funkcije koji krše zakon”, kaže politički analitičar Danijel Simić.

Koalicija “Pod lupom” poručuje - izbori nisu samo na dan izbora.

“Neki će ići toliko daleko da kažu da se izbori dobijaju prije izbornog dana i da će na izborni dan da se pojave nepravilnosti ukoliko ne bude učinjeno sve po zamisli političkih subjekata”, kaže Dario Jovanović, direktor Projekta “Pod lupom”.

Veliki uticaj na izbore u BiH ima Međunarodna zajednica, ističe Simić. Primjer je, navodi, kada su stranci sa političke scene uklonili demokratski izabranog predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena.

“Bez obzira na to što je Milorad Dodik imao većinu u Parlamentu, Poplašen nije htio da mu da mandat, ali tada bi se u demokratskim državama išlo u nove izbore ili sa nekim novim mandatarom. Novi izbori nisu bili mogući, jer ovi koji su ih finansirali nisu htjeli da ih ponavljaju, pa smo tada imali jedan najkrupniji primjer kršenja demokratske volje u svijetu.

Svi bismo trebali da se stidimo toga i da se to nikad više ne ponovi“, kaže Simić.

Politika je postala biznis, jasna je struka.

“Biti političar znači ekonomski biti obezbjeđen, pa i cijela porodica“, kaže Šehić.

Dok se izbornim zakonom ne predvidi odgovornost političkih subjekata, uz istovremeno drastično povećanje novčanih kazni za one koji krše zakon, teško će u BiH izbori biti pošteni i slobodni, poručeno je u emisiji “Izazovi” BN televizije.



BN televizije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

dijaspora

15.12.2017 23:24

Absurd je da se u BiH moze zivjeti od politike ako se ima u vidu da su te politike iz vremena srednjeg vijeka, crkve i inkvizicije. Iz toga proizilazi jedan od krupnijih problema a taj je sistem vrijednosti. Ustoliceni mentalitet dodikovskog "papka" nece biti za dugi niz godina istrebljen.

ODGOVORITE
Name

Milan

15.12.2017 23:28

ne zanimaju me ovi gosti, zanima me voditeljka. divna si Nato...

ODGOVORITE
Name

milekrade dodik

16.12.2017 01:02

Ide referendum 2018

ODGOVORITE
Name

borac

16.12.2017 05:20

Prazna prica kasno za sve

ODGOVORITE
Name

he he he

16.12.2017 13:30

Postoji li posten brak,posten rat i posteni izbori Ustvari, sta bi znacila rec posten u politici i to jos balkanskoj politici.

ODGOVORITE