Осећај безнађа може да изазове инфаркт

Испоставило се да су код жена без јасних циљева и неизвесне будућности артерије биле дебље упркос добром здрављу, а то повећава ризик од инфаркта.

Здравље 15.11.2017 | 10:38
Осећај безнађа може да изазове инфаркт
Осећање безнађа повећава ризик од инфаркта чак и код особа које немају хипертензију нити пате од кардиоваскуларних болести, показало је истраживање спроведено на Универзитету Минесота. Ово се посебно односи на жене, које, иако здраве, уколико су хронично опхрване овим негативним осећањем, на артеријама чешће имају наслаге које могу да доведу и до шлога и до срчаног удара.

Степен безнађа стручњаци су мерили упитником о њиховој будућности и личним циљевима, а контрола здравља је обухватала и проверу дебљине вратних артерија ултразвуком. Испоставило се да су код жена без јасних циљева и неизвесне будућности артерије биле дебље упркос добром здрављу.

Овај податак представља медицински значајну ставку, јер показује да психолошке промене које дуготрајно безнађе изазива доводи до озбиљних промена у организму, нагласила је др Сузан Еверсон- Роуз, руководилац истраживања.

Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар