Osećaj beznađa može da izazove infarkt

Ispostavilo se da su kod žena bez jasnih ciljeva i neizvesne budućnosti arterije bile deblje uprkos dobrom zdravlju, a to povećava rizik od infarkta.

Zdravlje 15.11.2017 | 10:38
Osećaj beznađa može da izazove infarkt
Osećanje beznađa povećava rizik od infarkta čak i kod osoba koje nemaju hipertenziju niti pate od kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Minesota. Ovo se posebno odnosi na žene, koje, iako zdrave, ukoliko su hronično ophrvane ovim negativnim osećanjem, na arterijama češće imaju naslage koje mogu da dovedu i do šloga i do srčanog udara.

Stepen beznađa stručnjaci su merili upitnikom o njihovoj budućnosti i ličnim ciljevima, a kontrola zdravlja je obuhvatala i proveru debljine vratnih arterija ultrazvukom. Ispostavilo se da su kod žena bez jasnih ciljeva i neizvesne budućnosti arterije bile deblje uprkos dobrom zdravlju.

Ovaj podatak predstavlja medicinski značajnu stavku, jer pokazuje da psihološke promene koje dugotrajno beznađe izaziva dovodi do ozbiljnih promena u organizmu, naglasila je dr Suzan Everson- Rouz, rukovodilac istraživanja.

Novosti
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar