Анализа: Заједнички именилац - тројке ''убиле'' Партизан!

Киша ових погодака била је најважнија ставка у Звездиној победничкој једначини.

Кошарка 07.11.2017 | 13:15
Анализа: Заједнички именилац - тројке ''убиле'' Партизан!
"Звездина добитна једначина за дерби: Рочести да буде Злочести, киша тројки + Перо Антић".

Овако смо најавили први вечити дерби у сезони, а испоставило се да је ова друга непозната „киша тројки“ била пресудна. Рочести јесте био на свом нивоу какав је ретко који (можда ниједан?) странац у историји Звездеимао, Перо Антић је био одличан, о Милку Бјелици и његових 29 датих поена не треба ни трошити речи. О његовим играма смо писали више пута. Али нијима свима заједнички именилац биле су - тројке.

Тројке су пресудиле први вечити дерби и одвеле Звезду на 100 датих поена.

Бјелица, Рочести, Антић и Фелдин су дали по три тројке, Дангубић је додао две и то је укупно 14 погођених хитаца ван линије 6,75 од 31 покушаја за проценат од 45,2. Јако висок проценат!

Милко је шутирао 3/4, Фелдин 3/6, Рочести 3/7, а Антић је имао највише промашаја - 3/9, Дангубић 2/3. Са друге стране, Партизан се доста мучио у овом статистичком параметру и дао само пет тројки на мечу из 18 покушаја.

"Држали су нам предавање из пик енд попа. Дали су нам 14 тројки... Ми смо солирали, а они су играли тимски. Имали су пас више и бољи проток лопти“, рекао је Мирослав Мута Николић после меча.

Управо је у томе била цака. Рочести је одлично вртео пик, али се често после блока центар (најчешће Бјелица) отварао ка споља (пик енд поп) уместо унутра и одатле или шутирао, или даље делио лопту у ћошак где се правио вишак и одакле су се даље градиле акције.

Проток лопте је био кључна реч, њу је одмах после меча истакао и Тејлор Рочести, а таква течна игра остављала је играче саме на шуту што су кажњавали Фелдин и Дангубић и наравно Бјелица са својим шутем с 45 степени у односу на кош одакле је био неумољив. Прошле сезоне се мучио с тројкама, некако су се мигољиле из обруча, али код Душана Алимпијевића, где игра на позицији четири, далекометни хици улазе као на траци.

Поменуте тројке поред основног бенефита доносиле су и психолошку предност Звезди. У трећој деоници се Партизан примакао, а Антић је једним шутем ван 6,75 повећао предност црвено-белих и донео преко потребно самопоуздање свом тиму. Такве ствари ломе дерби.

Са друге стране, Партизану је баш овај елемент недостајао да се више приблићи Звезди и озбиљније запрети да ће преокренути резултат. Вања Маринковић је шутирао за три - 1/6. Андрић и Семјуелс 0/2. Само је Вилијамс Гос био на нивоу са 3/5. Са оваквим процентом се не може против евролигаша, па ни доста слабијих тимова.

Можда Звезда не би успела да погоди оволики број шутева да њени играчи нису остајали сами, а за то је поред добре игре и тактике црвено-белих  заслужна и лоша дефанзива Партизана.

Када је Фелдин остао сам попут духа и погодио отворену тројку у првом нападу на мечу, видели смо најаву кључне „непознате“ из Звездине једначине - „киша тројки“ је почела да пљушти већ у 6. секунди утакмице и није стала до краја.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар