Analiza: Zajednički imenilac - trojke ''ubile'' Partizan!

Kiša ovih pogodaka bila je najvažnija stavka u Zvezdinoj pobedničkoj jednačini.

Košarka 07.11.2017 | 13:15
Analiza: Zajednički imenilac - trojke ''ubile'' Partizan!
"Zvezdina dobitna jednačina za derbi: Ročesti da bude Zločesti, kiša trojki + Pero Antić".

Ovako smo najavili prvi večiti derbi u sezoni, a ispostavilo se da je ova druga nepoznata „kiša trojki“ bila presudna. Ročesti jeste bio na svom nivou kakav je retko koji (možda nijedan?) stranac u istoriji Zvezdeimao, Pero Antić je bio odličan, o Milku Bjelici i njegovih 29 datih poena ne treba ni trošiti reči. O njegovim igrama smo pisali više puta. Ali nijima svima zajednički imenilac bile su - trojke.

Trojke su presudile prvi večiti derbi i odvele Zvezdu na 100 datih poena.

Bjelica, Ročesti, Antić i Feldin su dali po tri trojke, Dangubić je dodao dve i to je ukupno 14 pogođenih hitaca van linije 6,75 od 31 pokušaja za procenat od 45,2. Jako visok procenat!

Milko je šutirao 3/4, Feldin 3/6, Ročesti 3/7, a Antić je imao najviše promašaja - 3/9, Dangubić 2/3. Sa druge strane, Partizan se dosta mučio u ovom statističkom parametru i dao samo pet trojki na meču iz 18 pokušaja.

"Držali su nam predavanje iz pik end popa. Dali su nam 14 trojki... Mi smo solirali, a oni su igrali timski. Imali su pas više i bolji protok lopti“, rekao je Miroslav Muta Nikolić posle meča.

Upravo je u tome bila caka. Ročesti je odlično vrteo pik, ali se često posle bloka centar (najčešće Bjelica) otvarao ka spolja (pik end pop) umesto unutra i odatle ili šutirao, ili dalje delio loptu u ćošak gde se pravio višak i odakle su se dalje gradile akcije.

Protok lopte je bio ključna reč, nju je odmah posle meča istakao i Tejlor Ročesti, a takva tečna igra ostavljala je igrače same na šutu što su kažnjavali Feldin i Dangubić i naravno Bjelica sa svojim šutem s 45 stepeni u odnosu na koš odakle je bio neumoljiv. Prošle sezone se mučio s trojkama, nekako su se migoljile iz obruča, ali kod Dušana Alimpijevića, gde igra na poziciji četiri, dalekometni hici ulaze kao na traci.

Pomenute trojke pored osnovnog benefita donosile su i psihološku prednost Zvezdi. U trećoj deonici se Partizan primakao, a Antić je jednim šutem van 6,75 povećao prednost crveno-belih i doneo preko potrebno samopouzdanje svom timu. Takve stvari lome derbi.

Sa druge strane, Partizanu je baš ovaj element nedostajao da se više priblići Zvezdi i ozbiljnije zapreti da će preokrenuti rezultat. Vanja Marinković je šutirao za tri - 1/6. Andrić i Semjuels 0/2. Samo je Vilijams Gos bio na nivou sa 3/5. Sa ovakvim procentom se ne može protiv evroligaša, pa ni dosta slabijih timova.

Možda Zvezda ne bi uspela da pogodi ovoliki broj šuteva da njeni igrači nisu ostajali sami, a za to je pored dobre igre i taktike crveno-belih  zaslužna i loša defanziva Partizana.

Kada je Feldin ostao sam poput duha i pogodio otvorenu trojku u prvom napadu na meču, videli smo najavu ključne „nepoznate“ iz Zvezdine jednačine - „kiša trojki“ je počela da pljušti već u 6. sekundi utakmice i nije stala do kraja.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar